Ηλεκτρονικό εισιτήριο και τηλεματική για τα ΚΤΕΛ μέσω ΕΣΠΑ

Ενημέρωση σε ζωντανό χρόνο μέσω συστήματος τηλεματικής αλλά και δυνατότητα πληρωμής με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων θα βρίσκονται στη διάθεση ολοένα και περισσότερων επιβατών των ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες μέσω δράσης χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση επιχειρήσεων του τομέα αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών για την υιοθέτηση των συστημάτων αυτών.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 16,2 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στάθης Γιαννακίδης, θα κατανεμηθεί στις Περιφέρειες ως εξής:

  • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 7.710.000 ευρώ
  • Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 5.155.000 ευρώ.
  • Αττική: 235.000 ευρώ
  • Στερεά Ελλάδα: 1.600.000 ευρώ
  • Νότιο Αιγαίο: 1.500.000 ευρώ

Η υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου ενώ θα πρέπει να περιλαμβάνεται και επενδυτικό σχέδιο. Τα ποσά που θα διατεθούν θα έχουν ως εξής: για προτάσεις που αφορούν σε αστικά ΚΤΕΛ που διαθέτουν μέχρι 15 λεωφορεία: έως 140.000 ευρώ και από 16 λεωφορεία και πάνω: έως 330.000 ευρώ. Για προτάσεις που αφορούν σε υπεραστικά ΚΤΕΛ που διαθέτουν μέχρι 20 λεωφορεία έως 165.000 ευρώ και από 21 λεωφορεία και πάνω: έως 330.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της δράσης θα αναπτυχθούν συστήματα έξυπνου εισιτηρίου, προγραμματισμού και βελτιστοποίησης δρομολογίων ανάλογα με την επιβατική κίνηση και την ανταπόκριση των οχημάτων στις ώρες αιχμής και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των επιβατών. Επίσης θα δημιουργηθούν συστήματα τηλεματικής και πληροφόρησης επιβατών καθώς σε σημεία μεγάλης πληθυσμιακής συγκέντρωσης, θα τοποθετηθούν «έξυπνες στάσεις», οι οποίες θα πληροφορούν το κοινό για τον πραγματικό χρόνο άφιξης του επόμενου λεωφορείου. Επίσης θα υποστηρίζουν συστήματα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης εντός του λεωφορείου, Wi-Fi μέσα στα οχήματα και πιστοποίησης υπηρεσιών και διαδικασιών.

Κι αν τα συστήματα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής θα γίνουν πραγματικότητα με πρωτοβουλία των κατά τόπους ΚΤΕΛ, δεν ισχύει το ίδιο για το ΚΤΕΛ Αττικής (αλλά και το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης) το οποίο πλέον θα λειτουργεί κάτω από τον έλεγχο του ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με το νόμο, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αττικής θα συνδεθούν με συστήματα τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου, παρόμοια με του ΟΑΣΑ προκειμένου να γίνεται έλεγχος της συχνότητας και της επάρκειας των δρομολογίων τους. Σε περίπτωση που τα ΚΤΕΛ δεν εκτελούν τα καθορισμένα δρομολόγια, προβλέπονται πρόστιμα 2.000 ευρώ και 4.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Επιπρόσθετα, θα επέλθει αλλαγή στις αφετηρίες των δρομολογίων (μεταφέρονται σε σταθμούς Μετρό – ΗΣΑΠ) προκειμένου τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να φύγουν από το κέντρο της Αθήνας και να υπάρχει διασύνδεση με τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα έπρεπε να γίνουν πραγματικότητα μέσα στον Ιούνιο αλλά υπάρχει καθυστέρηση για γραφειοκρατικούς λόγους. Δεν θα ήταν περίεργο πάντως αν η αλλαγή στις αφετηρίες πάρει παράταση για μετά το καλοκαίρι προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των επιβατών εντός της θερινής περιόδου. 

Πηγή: ethnos.gr

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*