Όταν οι εφαρμογές εύρεσης διαδρομής παραπληροφορούν, μέρος 1ο

Ενημέρωση: 

Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, η Google προχώρησε σε τροποποίηση των αλγορίθμων του Google Maps ώστε να μη προτείνει διαδρομές εντός της πόλης με τις λεωφορειακές γραμμές Express για το Αεροδρόμιο. Το ίδιο δεν συνέβη όμως και με την εφαρμογή OASA Telematics του ΟΑΣΑ.


Θέλαμε εδώ και καιρό να γράψουμε για το συγκεκριμένο θέμα, την αφορμή όμως μάς την έδωσε email αναγνώστριας το οποίο αναφέρεται σε μία αρνητική εμπειρία που είχε με έναν οδηγό λεωφορείου, ο οποίος της μίλησε με ειρωνικό τρόπο.

Το μοναδικό της «λάθος» ήταν ότι εμπιστεύτηκε την εφαρμογή Google Maps για να βρει τρόπο μετακίνησης. Όπως θα δείτε όμως παρακάτω, ακριβώς ίδιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν είχε εμπιστευτεί την εφαρμογή OASA Telematics που αποτελεί την επίσημη εφαρμογή του ΟΑΣΑ.

Η φίλη μας ήθελε να μεταβεί από την οδό Βασ. Σοφίας στο κέντρο της Αθήνας, στην Αγία Παρασκευή. Ενστικτωδώς, αν μας ρωτούσε κάποιος, η πρώτη απάντηση θα ήταν να πάρει τη γραμμή 3 του Μετρό από τον κοντινότερο σταθμό μέχρι το σταθμό της Αγίας Παρασκευής.  Καθώς όμως ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής δεν βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή αλλά στο Χαλάνδρι, σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την πλατεία Αγίας Παρασκευής, αυτός πρακτικά δεν είναι πάντα ο γρηγορότερος τρόπος μετάβασης.

Κάνοντας την ανάλογη αναζήτηση στο Google Maps, η εφαρμογή προτείνει τη μετακίνηση με λεωφορείο, και συγκεκριμένα τη γραμμή Χ95. Αυτό επέλεξε να κάνει και η φίλη μας. 

 

Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Η γραμμή Χ95 Σύνταγμα – Αεροδρόμιο (express) όπως και οι υπόλοιπες γραμμές του Αεροδρομίου έχουν δύο ιδιαιτερότητες: καταρχάς, η επιβίβαση είναι δυνατή μόνο με το ειδικό εισιτήριο αξίας 6 ευρώ. Από εκεί και πέρα ισχύουν σημαντικοί περιορισμοί επιβίβασης και αποβίβασης. Δηλαδή, ένας επιβάτης που επιβιβάζεται στην Αθήνα δεν μπορεί να αποβιβαστεί στην Αγία Παρασκευή παρά μόνο στο Αεροδρόμιο!

Όπως μάς έγραψε η αναγνώστρια, ο οδηγός του λεωφορείου τής μίλησε ειρωνικά λέγοντας πως θα έπρεπε να γνώριζε πως δεν μπορεί να αποβιβαστεί σε όποια στάση επιλέξει. Το ότι το είδε στο κινητό της μάλλον δεν λειτούργησε ως ελαφρυντικό. 

Πριν όμως κατηγορήσουμε συγκεκριμένα την Google, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι λέει η επίσημη εφαρμογή του ΟΑΣΑ, OASA Telematics. Μέσω της επιλογής ‘βέλτιστη διαδρομή’, ο χρήστης μπορεί να τον καλύτερο τρόπο μετάβασης στον προορισμό του με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (τα δεδομένα παρέχονται από το Here Routing, σύμφωνα με την εφαρμογή).

Η εφαρμογή παρουσιάζει ως προτεινόμενη διαδρομή τη χρήση της γραμμής 3 του Μετρό και στη συνέχεια μετεπιβίβαση στη λεωφορειακή γραμμή 305.

Η διαδρομή που ακολουθεί όμως είναι αυτή που προτείνει και το Google Maps.

To OASA Telematics προτείνει και αυτό επιβίβαση στη λεωφορειακή γραμμή Express Χ95 και αποβίβαση στη στάση Αγ. Παρασκευή.  

Για ποιο λόγο και οι δύο εφαρμογές (και πιθανότατα όλες οι υπόλοιπες) παραπληροφορούν; Η αλήθεια είναι πως η ποιότητα των αποτελεσμάτων που δίνει η κάθε εφαρμογή εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό από την ποιότητα των δεδομένων που χρησιμοποιεί. Τα δεδομένα σχετικά με τις λεωφορειακές γραμμές παρέχονται από τον ΟΑΣΑ.

Με κάποιο τρόπο ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να περάσει πληροφορίες για την ιδιαιτερότητα που έχουν οι γραμμές Express του Αεροδρομίου μαζί με τα δεδομένα των δρομολογίων και των στάσεων. Το ότι οι λανθασμένες πληροφορίες όμως μεταδίδονται ακόμα και μέσα από την επίσημη εφαρμογή του ΟΑΣΑ δείχνει πως δεν η ακρίβεια και η προσοχή στην λεπτομέρεια δεν αποτελούν προς το παρόν προτεραιότητες. 

Τι ισχύει για τις γραμμές του Αεροδρομίου

Στις 4 λεωφορειακές γραμμές Express του Αεροδρομίου εφαρμόζονται περιορισμοί αποβίβασης και επιβίβασης. Συγκεκριμένα, στην διαδρομή προς το Αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται η αποβίβαση επιβατών στις στάσεις πριν το Αεροδρόμιο (πριν το Κτήριο Διοίκησης) ενώ στη διαδρομή από το Αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται η επιβίβαση επιβατών στις στάσεις μετά το Κτήριο Διοίκησης του Αεροδρομίου.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Στις διαδρομές Χ96 προς Πειραιά και Χ97 προς Ελληνικό επιτρέπεται η επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών στις στάσεις Διασταύρωση Κορωπίου και Ζήνωνος, προκειμένου να εξυπηρετείται η περιοχή του Κορωπίου. Σε κάθε περίπτωση οι επιβάτες πρέπει να χρησιμοποιούν εισιτήρια για τις συγκεκριμένες γραμμές. (Το ίδιο ισχύει και στις στάσεις ΣΕΑ και Αττικές Διαδρομές των γραμμών Χ95 και Χ96 όσον αφορά τους εργαζόμενους των παρακείμενων κτηρίων.)

Τα εισιτήρια στις γραμμές του Αεροδρομίου κοστίζουν 6 ευρώ (και 3 ευρώ τα μειωμένα). Δεκτά γίνονται επίσης τα τουριστικά εισιτήρια 3 ημερών αξίας 22 ευρώ καθώς και τα εισιτήρια μεγάλης διάρκειας (από 30 μέρες και πάνω) αρκεί να περιλαμβάνουν μετακινήσεις από/προς το Αεροδρόμιο (από 45 ευρώ). 

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*