Διαγωνισμό μαμούθ για προμήθεια 1.000 λεωφορείων (τα 750 για την Αθήνα) προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Την προμήθεια περίπου 1.000 λεωφορειών για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Νίκος Σταθόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλος, το ύψος του διαγωνισμού για τα  1.000 λεωφορεία, θα φτάσει στο πολύ υψηλό ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Σταθόπουλος επισήμανε πως οι ανάγκες σε λεωφορεία των δύο πόλεων, είναι μεγαλύτερες από τα 750, των οποίων την προμήθεια σχεδίαζε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΟΜΕ, με διαγωνισμό που τελικώς ματαιώθηκε μετά από προσφυγές εταιρειών.

Ο Γ.Γ. Μεταφορών, ο οποίος περιέγραψε μία κακή κατάσταση των λεωφορειακών συγκοινωνιών τόσο σε ό,τι αφορά την κατάσταση των οχημάτων, όσο και των εσόδων ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ, επισήμανε ότι με την προμήθεια 750 λεωφορείων θα καλύπτονταν οι ανάγκες της επόμενης διετίας, όταν στην πραγματικότητα λόγω των αποσύρσεων που θα πρέπει να γίνουν σε βάθος 4-5 ετών, οι δύο συγκοινωνιακοί φορείς χρειάζονται περί τα 1.000 νέα λεωφορεία.

Το Υπουργείο σχεδιάζει τη διενέργεια νέου διαγωνισμού, ο οποίος θα διαφέρει ως προς τον αριθμό των λεωφορείων, αλλά και ως προς το μείγμα των οχημάτων που θα αποκτηθούν επειδή θα παραγγελθούν περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός σε τούτη τη φάση, μάλλον «ρίχνει» τη Θεσσαλονίκη αφού για τον ΟΑΣΘ προβλέπεται η απόκτηση 250 λεωφορείων , όταν με τον διαγωνισμό που ακυρώθηκε, ο Οργανισμός θα ενισχυόταν με 350 νέα λεωφορεία διαφόρων τύπων (ηλεκτροκίνητα, αερίου CNG και πετρελαιοκίνητα).

Πηγή: grtimes.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*