Θα καθυστερήσουν τα νέα λεωφορεία για την Αθήνα – ματαιώθηκε ο διαγωνισμός

Θα καθυστερήσουν τα νέα λεωφορεία για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αφού σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη η σημερινή διαγωνιστική διαδικασία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και θα απαιτηθεί νέα.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ, υπήρξε απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, με την οποία η διαγωνιστική διαδικασία ακυρώνεται για τυπικούς λόγους. Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη ένας από τους λόγους είναι πως δεν είχε πραγματοποιηθεί συγκοινωνιακή μελέτη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός και τύπος των λεωφορείων που απαιτούνται. Στην αρχή είχαν προσφύγει δύο αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες ήταν αντίθετες σε συγκεκριμένους όρους του διαγωνισμού.

Η διαγωνιστική διαδικασία είχε ξεκινήσει τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις, και προέβλεπε την σε βάθος χρόνου προμήθεια 750 λεωφορείων, 400 για την Αθήνα και 350 για τη Θεσσαλονίκη, 320 εξ αυτών ηλεκτρικών. Τα σύννεφα εμφανίστηκαν από νωρίς με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον τότε υπουργό Χ. Σπίρτζη πως προκήρυξε το διαγωνισμό χωρίς να έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση. Η απάντηση από την πλευρά του υπουργού είναι πως οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση είναι τυπικές και θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως.

Τελικά φαίνεται πως η χρηματοδότηση δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα αφού πριν το διαγωνισμό, η έναρξη του οποίου ήταν σε εκκρεμότητα για πολλούς μήνες, δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες μελέτες, σύμφωνα τουλάχιστον με τον κ. Κεφαλογιάννη.

Στην ίδια συνέντευξη ο υφυπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στο ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων στα δρομολόγια του Μετρό και των λεωφορείων τις οποίες απέδωσε σε λάθος προγραμματισμό των αδειών των εργαζομένων αλλά και σε μεγάλες ελλείψεις σε ανταλλακτικά. Επανέλαβε τη γραμμή της κυβέρνησης πως η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά σε ένα μήνα από σήμερα ωστόσο σημείωσε πως για την οριστική επίλυση των προβλημάτων θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*