Τα λεωφορεία χωρίς οδηγό επιστρέφουν στα Τρίκαλα για να μείνουν

Πέντε χρόνια μετά τις πειραματικές διαδρομές τους σε παγκόσμια πρώτη στους δρόμους των Τρικάλων, τα λεωφορεία χωρίς οδηγό επιστρέφουν στη θεσσαλική πόλη, µε σκοπό αυτήν τη φορά να μείνουν και να πραγματοποιούν σε μόνιµη βάση δρομολόγια αστικών συγκοινωνιών. Η e-trikala ΑΕ, η αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Τρικκαίων που πρωτοπορεί σε εφαρμογές µε τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας δύο αυτόματων λεωφορείων τα οποία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα δρομολογηθούν σε δύο αστικές γραμμές, συνδέοντας το κέντρο της πόλης µε τα ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ) και µε τον σταθμό των ΚΤΕΛ.

Εφόσον το εγχείρημα πετύχει και κριθεί βιώσιμο έπειτα από ένα εξάμηνο πιλοτικής εφαρμογής του, θα καθιερωθεί σε μόνιμη βάση. Η πιο «έξυπνη» πόλη της Ελλάδας, η οποία πρωτοπορεί διεθνώς στην αξιοποίηση τεχνολογιών του μέλλοντος προς όφελος των πολιτών, έγινε το 2014 η πρώτη στον κόσμο όπου το λεωφορείο χωρίς οδηγό δοκιμάστηκε σε µη ελεγχόμενο αστικό περιβάλλον.

Το mini bus, το οποίο είχε δρομολογηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil2, ήταν προγραμματισμένο να κινείται σε χαρτογραφημένη διαδρομή µέσω δορυφόρου (GPS). Ανέπτυσσε ταχύτητα 10-12 χιλιομέτρων την ώρα και ήταν εξοπλισμένο περιμετρικά µε αισθητήρες που αντιλαμβάνονταν οποιοδήποτε σταθερό ή κινητό εμπόδιο. Μόλις εντόπιζε εμπόδιο σε απόσταση 2,5 μέτρων έκοβε ταχύτητα, ενώ εάν το εμπόδιο παρέμενε στο 1,5 μέτρο σταματούσε αυτόματα. Τον Νοέμβριο του 2015, έπειτα από ένα εξάμηνο εφαρμογής του προγράμματος, υπήρξε ένα απρόοπτο: στην οδό Διονυσίου, στο κέντρο των Τρικάλων, το μικρό λεωφορείο παρέκκλινε της πορείας του κατά 40 εκατοστά, καβάλησε το πεζοδρόμιο και σταμάτησε σε μικρή απόσταση από ένα περίπτερο.

Η έρευνα που ακολούθησε για το τι πήγε στραβά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε αστοχία στο σύστημα προγραμματισμού της διαδρομής µέσω δορυφόρου λόγω πρόσκαιρης απώλειας του σήματος ή μετατόπισής του κατά μερικά εκατοστά.

Τα δύο λεωφορεία που θα παραληφθούν μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού θα αποτελούν μετεξέλιξη του πειραματικού mini bus. Σκοπός των ανθρώπων της e-trikala είναι να δρομολογηθούν από το ερχόμενο φθινόπωρο σε δύο αστικές διαδρομές 4 και 5 χιλιομέτρων, οι οποίες θα συνδέουν το κέντρο των Τρικάλων µε τον σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων και τη ΣΕΦΑΑ. «Η καθιέρωση των λεωφορείων χωρίς οδηγό θα εξαρτηθεί από την εμπιστοσύνη που θα δείξει το επιβατικό κοινό και την ανταπόκρισή του στη διάρκεια της εξάμηνης πιλοτικής δρομολόγησής τους» σημειώνει στο «Έθνος» ο πρόεδρος του e-trikala, Γιάννης Κωτούλας.

Πηγή: ethnos.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*