ΟΑΣΑ: Αποφάσεις για καταργήσεις, συγχωνεύσεις και ιδρύσεις λεωφορειακών γραμμών

Αποφάσεις για την κατάργηση, συγχώνευση και ίδρυση νέων λεωφορειακών γραμμών έλαβε ο ΟΑΣΑ κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν τμηματικά, αρχής γενομένης από τον
Οκτώβριο του 2019 και θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2020.

Ακολουθούν αναλυτικά οι αλλαγές με συνδέσμους προς τις αποφάσεις του ΟΑΣΑ:

Από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: Η λεωφορειακή γραμμή 054 ΠΕΡΙΣΣΟΣ-ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ διαχωρίζεται σε δύο νέες κυκλικές λεωφορειακές γραμμές 054 ΠΕΡΙΣΣΟΣ – ΛΑΜΠΡΙΝΗ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ & 211 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ 

Η απόφαση ελήφθη με βάση την ανάγκη καλύτερης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των κατοίκων των Δήμων Ν. Ιωνίας, Γαλατσίου, Βύρωνα
& Υμηττού και λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα κάλυψης των υπαρχουσών μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από την υφιστάμενη γραμμή 054, στο τμήμα διαδρομής της στο κέντρο της Αθήνας, από το υφιστάμενο δίκτυο τρόλεϊ και μετρό.

Από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: Αναστέλλεται η λειτουργία της λεωφορειακής γραμμής 100 ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ – ΚΟΛΩΝΑΚΙ – ΑΓΟΡΑ.

Η λειτουργία της γραμμής 100 αναστέλλεται, καθώς σύμφωνα με τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία παρουσιάζει χαμηλή επιβατική κίνηση. Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή 100 θα παρέχεται από τις γραμμές μετρό 1,2,3 και από άλλες λεωφορειακές γραμμές και γραμμές τρόλεϊ στο Δήμο Αθηναίων.  (Απόφαση)

Από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: Αναστέλλεται η λειτουργία της λεωφορειακής γραμμής 155 ΣΤ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Η λειτουργία της γραμμής 155 αναστέλλεται, καθώς σύμφωνα με τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία παρουσιάζει χαμηλή επιβατική κίνηση, αλλά σε μεγάλο μήκος της η γραμμή κινείται παράλληλα με άλλες γραμμές του δικτύου.

Ο ΟΑΣΑ έλαβε υπόψη πως οι μετακινήσεις της γραμμής καλύπτονται από άλλες γραμμές και τη δημοτική συγκοινωνία. (Απόφαση)

Από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: Αναστέλλεται η λειτουργία της κυκλικής λεωφορειακής γραμμής 165 ΤΕΡΨΙΘΕΑ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ 

Σημειώνεται πως η γραμμή έχει μείνει με ένα μόνο δρομολόγιο τη μέρα ενώ η γραμμή 164 καλύπτει την ίδια διαδρομή. Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή 165, θα παρέχεται από τη γραμμή 164 και από άλλες γραμμές του δικτύου και της δημοτικής συγκοινωνίας του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. (Απόφαση)

Από Παρασκευή 1 Νοεμβρίου: Οι λεωφορειακές γραμμές 322 ΒΡΑΥΡΩΝΑ-ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ και 323 ΒΡΑΥΡΩΝΑ-ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ συνενώνονται σε μια, η οποία θα ονομάζεται 323 ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ- ΑΓ.ΚΥΡΙΑΚΗ- ΒΡΑΥΡΩΝΑ

Σήμερα οι γραμμές 322 και 323 έχουν την ίδια αφετηρία και τέρμα, την ίδια ονομασία αλλά διαφορετικές διαδρομές και πραγματοποιούνται εκ περιτροπής από ένα όχημα. (Απόφαση)

Από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: Αναστέλλεται η λειτουργία της λεωφορειακής γραμμής 404 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ – ΣΤ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ

Η γραμμή 404 αναστέλλεται, καθώς σύμφωνα με τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία, παρουσιάζει χαμηλή επιβατική κίνηση. Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή 404 θα παρέχεται από άλλες γραμμές του δικτύου (402, Α5, Β5), καθώς και τη δημοτική συγκοινωνία του Δήμου Χαλανδρίου.

Από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: Ενοποιούνται οι λεωφορειακές γραμμές 409 ΠΑΠΑΓΟΥ-ΣΤ. ΕΘΝ. 
ΑΜΥΝΑΣ-ΣΤ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ και 413 ΠΑΠΑΓΟΥ-ΣΤ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ- ΣΤ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ  σε μία λεωφορειακή γραμμή: 409 ΠΑΠΑΓΟΥ – ΣΤ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ

Η γραμμή με την παρούσα της μορφή εκτελεί δρομολόγια την Κυριακή και τις καθημερινές μετά τις 20:00.

Η διαδρομή από αφετηρία θα έχει ως εξής: Από Πλατεία Κονίτσης, Φραγκογιάννη, δεξιά Αλευρά Δ., δεξιά Βέρση Κ., αριστερά Καραλή Αθ., δεξιά Καρναβία Γ., αριστερά Λάσκου Β., δεξιά Σταυραετού Γ., δεξιά Μπλέσσα Γ., αριστερά Αργυροκάστρου, δεξιά Εθν. Αμύνης, αριστερά Αναστάσεως, αριστερά Μεσογείων, αριστερά Λεωφ. Κύπρου, αριστερά Αρτέμιδος, δεξιά Κορυτσάς, αριστερά Λεωφ. Στρ. Παπάγου Αλ., δεξιά Αναστάσεως, δεξιά Εθν. Αμύνης, αριστερά Μπιζανίου, αριστερά Ελλησπόντου, δεξιά Αργυροκάστρου, δεξιά Γ. Μπλέσσα, αριστερά Σταυραετού Γ., αριστερά Λάσκου Β., δεξιά Καρναβία Γ., αριστερά Καραλή Αθ., αριστερά Συνταγματάρχου Δαβάκη, δεξιά γύρω από την Πλατεία Κονίτσης (ΑΦΕΤΗΡΙΑ) (Απόφαση)

Τροποποιείται η λεωφορειακή γραμμή 711 ΖΩΦΡΙΑ – ΑΤΤΙΚΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ) στο δήμο Φυλής

Αναστέλλεται η λειτουργία τμήματος της γραμμής από τα ΄Ανω Λιόσια μέχρι τον σταθμό μετρό Αττική. Η νέα γραμμή θα εκτελεί δρομολόγια μέχρι τον σταθμό προαστιακού Άνω Λιοσίων, επιτυγχάνοντας την άμεση σύνδεση της ευρύτερης περιοχής με το δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς.

Η διαδρομή της γραμμής μεταβάλλεται ως εξής: Από Ανώνυμη Οδό (ΑΦΕΤΗΡΙΑ), αριστερά Ανώνυμη Οδό, αριστερά Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, αριστερά Αγίας Παρασκευής (Γέφυρα Αυλωνίτη), πάνω από την Αττική Οδό, δεξιά Φυλής, συνέχεια Φυλής έως τον Σταθμό Προαστιακού Άνω Λιοσίων στον διαμορφωμένο χώρο, δεξιά αναστροφή στη γέφυρα της Αττικής οδού, αριστερά Φυλής, αριστερά Αγίας Παρασκευής (Γέφυρα Αυλωνίτη), δεξιά Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεξιά Ανώνυμη Οδό (έναντι της εισόδου της ΜΑΚ), δεξιά Ανώνυμη Οδό (ΑΦΕΤΗΡΙΑ).

Ο ΟΑΣΑ έλαβε υπόψη τη δυνατότητα κάλυψης των υπαρχουσών μετακινήσεων, που εξυπηρετούνται από τη λεωφορειακή γραμμή 711, μέσω της ενίσχυσης της λεωφορειακής γραμμής Β12. (Απόφαση)

Από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: Αναστέλλεται η λειτουργία της λεωφορειακής γραμμής 713 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ (ΠΑΝΟΡΑΜΑ) – ΣΤ. ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ) και επεκτείνεται η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής Β12 στον Δήμο Φυλής.

Ο ΟΑΣΑ έλαβε υπόψη τη δυνατότητα κάλυψης των υπαρχουσών μετακινήσεων, που εξυπηρετούνται από τη λεωφορειακή γραμμή 713, μέσω της επέκτασης και της ενίσχυσης της λεωφορειακής γραμμής Β12.

Η γραμμή Β12 ΜΑΡΝΗ-ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ θα μετονομαστεί σε Β12 ΜΑΡΝΗ-ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ (ΠΑΝΟΡΑΜΑ) (Απόφαση)

Από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: Η λεωφορειακή γραμμή 732 ΑΓ.ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ διαχωρίζεται σε δύο νέες λεωφορειακές γραμμές: 732 ΑΓ. ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ – ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ και 214 ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Η απόφαση ελήφθη με βάση την ανάγκη καλύτερης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των κατοίκων των Δήμων Ιλίου, Περιστερίου, Βύρωνα & Καισαριανής και λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα κάλυψης των υπαρχουσών μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από την υφιστάμενη γραμμή 732, στο τμήμα διαδρομής της στο κέντρο της Αθήνας, από το υφιστάμενο δίκτυο τρόλεϊ και μετρό. (Απόφαση)

Από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: Τροποποιείται μόνιμα η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής Β2
ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ-ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ (μέσω παραλιακής)

Η γραμμή Β2 ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ – ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ (μέσω παραλιακής) θα μετατραπεί σε κυκλική και θα μετονομαστεί σε Β2 ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ – ΣΤ. ΣΥΓΓΡΟΥ ΦΙΞ (μέσω παραλιακής) με αφετηρία στον Άγιο Κοσμά.

Η κάλυψη των μετακινήσεων που εξυπηρετούνται από τη γραμμή Β2 στο κέντρο της Αθήνας, θα πραγματοποιείται μέσω άλλων γραμμών του δικτύου (040, Α2) και της γραμμής 2 του μετρό.

(Απόφαση)

Από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: Τροποποιείται η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής Γ10
ΑΝΑΚΑΣΑ – ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΠΛ.ΒΑΘΗ και μετονομάζεται σε 720
ΑΝΑΚΑΣΑ – ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΣΤ. ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ

Αναστέλλεται η λειτουργία τμήματος της γραμμής από το σταθμό Κάτω Πατήσια έως την Πλατεία Βάθη. Ο ΟΑΣΑ έλαβε υπόψη τη δυνατότητα κάλυψης των υπαρχουσών μετακινήσεων από και προς το κέντρο της Αθήνας που εξυπηρετούνται από την γραμμή Γ10 από το υφιστάμενο δίκτυο τρόλεϊ που διέρχονται από την οδό Αχαρνών, λεωφορείων και μετρό (γραμμή 1). (Απόφαση)

Από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: Αναστέλλεται η λειτουργία της λεωφορειακής γραμμής Γ16 ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ – ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ και τροποποιείται η διαδρομή με ταυτόχρονη πύκνωση των δρομολογίων της λεωφορειακής γραμμής 866 

Ο ΟΑΣΑ έλαβε υπόψη τη δυνατότητα κάλυψης των υπαρχουσών μετακινήσεων, που εξυπηρετούνται από τη λεωφορειακή γραμμή Γ16, μέσω της ενίσχυσης της λεωφορειακής γραμμής 866 και της τροποποίησής της για μετεπιβίβαση στη λεωφορειακή γραμμή Α15 ή στη γραμμή μετρό 3, καθώς την ανάγκη ταχύτερης σύνδεσης των κατοίκων του Ασπροπύργου με τον Στ. Αγ. Μαρίνας. (Απόφαση)

Από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: Αναστέλλεται η λειτουργία της λεωφ. γραμμής Χ80 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ EXPRESS.

Η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ αναφέρει ότι η γραμμή αναστέλλεται εποχιακά αν και αυτό δεν αναφέρεται στην απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας. Σημειώνεται πάντως ότι η απόφαση αναφέρει αναστολή της γραμμής και κατάργηση των στάσεών της κάτι το οποίο δεν αναφερόταν στις αποφάσεις των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, βασικές κατευθύνσεις της αναδιοργάνωσης είναι:

  • Σημαντική βελτίωση στην αξιοπιστία εκτέλεσης των δρομολογίων του δικτύου των οδικών μέσων,
  • Διευκόλυνση των μετεπιβιβάσεων μεταξύ των ΜΜΜ, με τις λεωφορειακές γραμμές να λειτουργούν τροφοδοτικά προς το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ),
  • Λειτουργικότερη απόδοση των γραμμών,
  • Ταχύτερη μετακίνηση των επιβατών,
  • Πλήρης αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων των εταιρειών λειτουργίας, σε τροχαίο υλικό και ανθρώπινο δυναμικό.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*