Θα αργήσουν πολύ τα καινούρια λεωφορεία – οι ενδιάμεσες λύσεις για την Αθήνα

Όχι νωρίτερα από το 2022 αναμένεται να δούμε τα καινούρια λεωφορεία να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας αφού η διαδικασία του διαγωνισμού (ή των διαγωνισμών) παίρνει συνεχείς αναβολές για το μέλλον. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσανατολίζεται στο να προωθήσει ενδιάμεσες λύσεις που περιλαμβάνουν απόκτηση μεταχειρισμένων λεωφορείων, παραχώρηση γραμμών στα ΚΤΕΛ και νέο κύμα αναδιάρθρωσης λεωφορειακών γραμμών. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του euractiv.gr, το υπουργείο πρόκειται να προκηρύξει τουλάχιστον 2 διαγωνισμούς για νέα λεωφορεία. Ο πρώτος θα περιλαμβάνει μόνο λεωφορεία diesel και φυσικού αερίου και αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβριο ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνει προκήρυξη διαγωνισμού για ηλεκτρικά λεωφορεία.    Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες ο υπουργός είχε δηλώσει πως θα προκηρυχθεί ένας μεγάλος διεθνής διαγωνισμός ο οποίος θα είναι έτοιμος σε 4-5 μήνες, δηλαδή ως τον Ιούλιο. Η χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλιστεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο λόγος που ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα καθυστερήσει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, είναι επειδή θα πρέπει να μελετηθούν με προσοχή οι προδιαγραφές των οχημάτων αυτών και οι ανάγκες συντήρησής τους. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη συντήρηση των λεωφορείων και την προμήθεια των ανταλλακτικών τους, εξετάζεται αυτή να γίνει μέσω ΣΔΙΤ, από ιδιώτη δηλαδή κάνοντας χρήση των εγκαταστάσεων και των υπαλλήλων της ΟΣΥ. 

Όσον αφορά τον αριθμό των νέων λεωφορείων, υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσει σε σύνολο τα 1.000 οχήματα συνολικά για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με το 65% αυτών να προορίζονται για την Αθήνα. Ο υπουργός πρόσφατα ανέφερε πως η προμήθεια θα αφορά πάνω από 700 λεωφορεία. 

Δεδομένου ότι οι ανάγκες για επιπλέον οχήματα είναι άμεσες, αφού λιγότερα από 1.000 λεωφορεία κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, το υπουργείο προωθεί εναλλακτικές λύσεις για την ενίσχυση του στόλου. Μιλώντας πριν από λίγες μέρες στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9 ο υπουργός ανέφερε πως ως λύση θα επιλεγεί και το leasing λεωφορείων (αν απεγκλωβιστούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων) προκειμένου να γίνει άμεση προμήθεια μεταχειρισμένων λεωφορείων που θα καλύψουν μέρος των αναγκών μέχρι την προμήθεια των νέων. 

Είχε προηγηθεί η ομιλία του υπουργού στη Βουλή σχετικά με την παραχώρηση γραμμών στα ΚΤΕΛ κατά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Εκεί, ο υπουργός είχε αναφέρει ξεκάθαρα πως και για τον ΟΑΣΑ υπάρχει πλέον η δυνατότητα να παραχωρήσει γραμμές του στα ΚΤΕΛ Αττικής ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης λεωφορείων. 

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα ο ΟΑΣΑ ετοιμάζεται για το τρίτο κύμα περικοπών σε δρομολόγια λεωφορείων με σκοπό να εξασφαλιστούν οχήματα για άλλες γραμμές, κάτι για το οποίο ο υπουργός Κ. Καραμανλής είχε δηλώσει πως θα γίνει αν και έχει πολιτικό κόστος. Και στην περίπτωση αυτή, η περικοπή δρομολογίων θα αφορά γραμμές οι φτάνουν από τα προάστια στο κέντρο της Αθήνας αντί για τους κοντινότερους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς. 

 

Ακολουθεί το χρονολόγιο του διαγωνισμού για τα νέα λεωφορεία (περιλαμβάνει μόνο επίσημες δηλώσεις):

  • 9 Φεβρουαρίου: Κ. Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Ιούλιο (σε 4-5 μήνες), πάνω από 700 λεωφορεία, παράδοση σε 18 μήνες
  • 4 Φεβρουαρίου: Γ. Κεφαλογιάννης – 800 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 21 Ιανουαρίου: Κ Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Απρίλιο (σε 3-4 μήνες), 700-800 λεωφορεία

Πηγή: athenstransport.com, euractiv.gr, ethnos.gr


Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*