ΣΕΛΜΑ: Πρόταση για δωρεάν μετακινήσεις στις συγκοινωνίες της Αθήνας λόγω του κορωνοϊού

Να παρθούν αποφάσεις για δωρεάν μετακίνηση του επιβατικού κοινού με τις συγκοινωνίες της Αθήνας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ζητά το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών.

Το σωματείο ζητά το κράτος να αναλάβει τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος για όσο καιρό διαρκούν τα μέτρα προστασίας, ενώ παράλληλα να απεμπλακούν όσοι εργαζόμενοι είναι τοποθετημένοι σε εκδοτήρια εισιτηρίων και ελέγχους εισιτηρίων.

Το καλοκαίρι του 2015 η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη δωρεάν μετακίνηση του κοινού με τις συγκοινωνίες λόγω του δημοψηφίσματος και της δύσκολης κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η χώρα. Δεν προβλέφθηκε όμως χρηματοδότηση του μέτρου από τον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να εμφανιστεί μαύρη τρύπα στα οικονομικά των συγκοινωνιών της Αθήνας οι επιπτώσεις της οποίας γίνονται αισθητές μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ:

Τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό.

Σε μια χώρα που έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις και χάνονται μεροκάματα λόγω καραντίνας, θα πρέπει στοιχειωδώς να γίνουν ΔΩΡΕΑΝ για όσους έχουν ανάγκες να μετακινηθούν.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο με αυτοθυσία για να εξυπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο κι όχι για τα κέρδη κάποιου «επιχειρηματία επενδυτή».

Πλέον είναι αυταπόδεικτη η ανάγκη να παραμείνουν οι αστικές συγκοινωνίες κρατικός φορέας, με ευαισθησία στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση του συνόλου των αναγκών από το κράτος, για όσο καιρό διαρκούν τα μέτρα προστασίας, τόσο για τις λειτουργικές ανάγκες όσο και για τις πλέον αυξημένες ανάγκες για απολύμανση σε όλες τις εγκαταστάσεις και το σιδηροδρομικό δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ.

Οι εργαζόμενοι στην λειτουργία θα πρέπει να απεμπλακούν άμεσα από τις οικονομικές συναλλαγές και τους ελέγχους κομίστρου, προκειμένου να προφυλάξουν τόσο την δική τους υγεία, όσο και των επιβατών.

Ομαδοποίηση σε μικρά γκρουπ σε όλο το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό προς αποφυγή και μετάδοση του ιού, με ειδική μέριμνα στις ευπαθείς ομάδες.

Άμεσος έλεγχος όλων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, όταν εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα ιώσεως, από τον ΕΟΔΥ, ανεξαρτήτως ηλικίας και ιατρικού ιστορικού,δεδομένου του τεράστιου αριθμού επαφών με το επιβατικό κοινό και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε τεχνικά αεριζόμενους χώρους.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιβατική κίνηση, θα πρέπει τα δρομολόγια να προσαρμοστούν στις ειδικές συνθήκες, για όσο διάστημα κριθεί σκόπιμο για την δημόσια υγεία.

16/03/2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*