Από τον Ιούλιο δρομολόγια ηλεκτρικών λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας

Δύο ηλεκτρικά λεωφορεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά δρομολόγια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στους δρόμους της Αθήνας, όπως δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Ο υπουργός μίλησε σχετικά με το σχέδιο νόμου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική επικράτεια, ιδίως όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προδιαγράφει έναν φιλόδοξο στόχο και για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Ένα στα τρία αυτοκίνητα, που θα τίθενται σε κυκλοφορία το 2030, να είναι ηλεκτρικά.

Τρεις είναι οι άξονες των υποχρεώσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση:

  • Πρώτον, στο διαγωνισμό που ετοιμάζεται για τα νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον οποίο θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μεγάλο μέρος των οχημάτων προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι η δοκιμαστική κυκλοφορία δύο λεωφορείων.
  • Δεύτερον, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθούν κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των ΙΧ αυτοκινήτων. Ειδικά για τα ΤΑΞΙ μπορεί να δοθεί επιδότηση, προκειμένου να παρασχεθούν κίνητρα για την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος και την απόσυρση από την κυκλοφορία του παλαιού.
  • Τρίτον, γίνεται προετοιμασία για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών φόρτισης κατά μήκους των αυτοκινητοδρόμων.

Σε συνέντευξή του χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98 9  ο υπουργός ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για την απόκτηση νέων λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να προκηρυχθεί το προσεχές φθινόπωρο θα αφορά 1.000 οχήματα, σημαντικό μέρος των οποίων θα είναι ηλεκτρικά. 

Όπως δήλωσε οι τεχνικοί σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μας συμβουλεύσουν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν τα λεωφορεία καθώς η χρηματοδότηση για την απόκτησή τους θα γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. 

 

Ακολουθεί το χρονολόγιο του διαγωνισμού για τα νέα λεωφορεία (περιλαμβάνει μόνο επίσημες δηλώσεις):

  • 27 Μαΐου: Κ. Καραμανλής – 1000 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 13 Μαΐου: Ν. Σταθόπουλος (Γ.Γ. Υποδομών) – προκήρυξη στα τέλη του φθινοπώρου, παράδοση στα τέλη του 2021
  • 9 Φεβρουαρίου: Κ. Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Ιούλιο (σε 4-5 μήνες), πάνω από 700 λεωφορεία, παράδοση σε 18 μήνες
  • 4 Φεβρουαρίου: Γ. Κεφαλογιάννης – 800 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 21 Ιανουαρίου: Κ Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Απρίλιο (σε 3-4 μήνες), 700-800 λεωφορεία

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*