Σύμβουλος στο υπουργείο για το διαγωνισμό των λεωφορείων

Ενημέρωση 13 Μαΐου:

Νέα καθυστέρηση στο διαγωνισμό για την προμήθεια νέων λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκη αφού η προκήρυξή του δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του φετινού φθινοπώρου. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9 ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Νίκος Σταθόπουλος.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο είναι τα νέα λεωφορεία για την Αθήνα να παραδοθούν στα τέλη του επόμενου έτους.

Η τελευταία αναφορά κυβερνητικού στελέχους στο χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ο υπουργός Κ. Καραμανλής δήλωσε πως η προκήρυξή του αναμένεται «σε 4-5 μήνες» (ως τον Ιούλιο).


Αρχικό άρθρο:

Στην επιλογή συμβούλου για το διαγωνισμό της προμήθειας νέων λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης προχώρησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σκοπός του έργου είναι η ωρίμανση του έργου της προμήθειας σύγχρονων, φιλοπεριβαλλοντικών (αντιρρυπαντικής τεχνολογίας) λεωφορείων για τις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αντικείμενο του έργου του Συμβούλου είναι:

  1. Η παροχή νομικών υπηρεσιών υποστήριξης στην κατάρτιση των Τευχών Δημοπράτησης για την προμήθεια των λεωφορείων.
  2. Η νομική υποβοήθηση του Υπουργείου στη διεξαγωγή της δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου προδιαγραφών, με κατάρτιση σχετικής έκθεσης διαβούλευσης.
  3. Η ενσωμάτωση τυχόν νομικών παρατηρήσεων επί των τευχών του διαγωνισμού και η οριστικοποίηση αυτών, σύμφωνα και με τη σχετική διαβούλευση.
  4. Η νομική υποστήριξη του ΥΠΥΜΕ στη διαδικασία ένταξης του έργου προς συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014 – 2020, σε συμβουλευτικό επίπεδο.

Η διάρκεια του έργου ορίζεται σε 9 μήνες, από την υπογραφή της σύμβασης, με δυνατότητα παράτασης χωρίς αύξηση του οικονομικού αντικειμένου.

Μέσω της απόφασης αυτής επιβεβαιώνεται πως το υπουργείο θα προχωρήσει σε κατάρτιση νέων τεχνικών προδιαγραφών για τα νέα λεωφορεία και δεν θα ισχύουν οι προηγούμενες που είχαν καταρτιστεί επί υπουργείας Σπίρτζη. Έτσι, πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων ολόκληρη η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης για προμήθεια νέων λεωφορείων, κύκνειο άσμα της οποίας ήταν ο διαγωνισμός για την προμήθεια 750 λεωφορείων ο οποίος είχε άδοξο τέλος αφού ματαιώθηκε για τυπικούς λόγους μετά τις εκλογές το προηγούμενο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τους προηγούμενους μήνες, το υπουργείο πρόκειται να προκηρύξει τουλάχιστον 2 διαγωνισμούς για νέα λεωφορεία. Ο πρώτος θα περιλαμβάνει μόνο λεωφορεία diesel και φυσικού αερίου και αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβριο ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνει προκήρυξη διαγωνισμού για ηλεκτρικά λεωφορεία. Ο υπουργός σε δηλώσεις του είχε κάνει λόγο για την προκήρυξη ενός μεγάλου διαγωνισμού μέχρι το καλοκαίρι.

Όσον αφορά τον αριθμό των νέων λεωφορείων, υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσει σε σύνολο τα 1.000 οχήματα συνολικά για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με το 65% αυτών να προορίζονται για την Αθήνα. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός είχε αναφέρει πως η προμήθεια θα αφορά πάνω από 700 λεωφορεία.

Το έργο έργου «Σύμβουλος για την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών του ΥΠΥΜΕ στις διαδικασίες ωρίμανσης του έργου ‘Προμήθεια φιλοπεριβαλλοντικού στόλου λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη’» ανατέθηκε στην εταιρία “ΠΛΑΤΗΣ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ αντί ποσού 49.600 ευρώ με ΦΠΑ.

Ακολουθεί το χρονολόγιο του διαγωνισμού για τα νέα λεωφορεία (περιλαμβάνει μόνο επίσημες δηλώσεις):

  • 13 Μαΐου: Ν. Σταθόπουλος (Γ.Γ. Υποδομών) – προκήρυξη στα τέλη του φθινοπώρου, παράδοση στα τέλη του 2021
  • 9 Φεβρουαρίου: Κ. Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Ιούλιο (σε 4-5 μήνες), πάνω από 700 λεωφορεία, παράδοση σε 18 μήνες
  • 4 Φεβρουαρίου: Γ. Κεφαλογιάννης – 800 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 21 Ιανουαρίου: Κ Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Απρίλιο (σε 3-4 μήνες), 700-800 λεωφορεία

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*