Ανάκληση αδειών και πύκνωση δρομολογίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας τον Αύγουστο

Ενημέρωση ώρα 13:45

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, οι χρονοαποστάσεις κατά το μήνα  Αύγουστο θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Γραμμή 1 Μετρό (ΗΣΑΠ): Δρομολόγια ανά 7 λεπτά
  • Γραμμές 2 και 3 Μετρό: Δρομολόγια ανά 6 λεπτά
  • Λεωφορεία και Τρόλεϊ: Πύκνωση δρομολογίων

Όπως σημειώνεται, εφόσον χρειαστεί θα υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ:

Στην εφαρμογή ειδικού προγράμματος δρομολογίων στα συγκοινωνιακά μέσα του Οργανισμού, προχωρά ο ΟΑΣΑ για το μήνα Αύγουστο.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών, ενισχύεται από αύριο η συχνότητα των δρομολογίων στις γραμμές των θυγατρικών εταιρειών του Οργανισμού (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ).

Ειδικότερα, κατά τις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα 6 λεπτά και στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στα 7 λεπτά.

Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, βάσει του νέου προγραμματισμού, θα αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων. Εφόσον, χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών.

Για την απρόσκοπτη εφαρμογή του έκτακτου προγράμματος των δρομολογίων, το ποσοστό του συνολικού αριθμού οδηγών του Οργανισμού που θα κάνουν χρήση της θερινής άδειας τον Αύγουστο, δεν θα υπερβεί το 20%.

Το επιβατικό κοινό καλείται να τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενου συνωστισμού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική.

Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών.

Η χρήση των ανελκυστήρων απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Τέλος, σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχει παραταθεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα.


Οι εργαζόμενοι του Μετρό προς το παρόν δεν αντιδρούν αρνητικά στην ανάκληση πολλών εκ των θερινών αδειών το μήνα Αύγουστο.  Σε ανακοίνωσή του, το ΣΕΛΜΑ υποστηρίζει πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα όριά τους και ζητά την πραγματοποίηση προσλήψεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την ώρα που το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ επεκτείνεται και δίνεται η δυνατότητα,
σε ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας, της γρήγορης
απρόσκοπτης και ασφαλούς μετακίνησης, την ώρα που η εταιρία
συμβάλλει στην προσπάθεια οικονομικής ανάτασης μετά τη δύσκολη και
πρωτοφανή κατάσταση που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες, την ίδια
στιγμή ο πνεύμονας της εταιρίας το ανθρώπινο δυναμικό της δοκιμάζεται
προσφέροντας την εργασία του ακόμα και κατά τις ημέρες ανάπαυσης
του. Η κατάσταση απέχει από το να θεωρείται οριακή και είναι απείρως
δυσμενέστερη με συνέπεια οι αντοχές του προσωπικού να μην
υφίστανται.

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το σωματείο μας απαιτεί από την
πολιτική ηγεσία άμεσες προσλήψεις προσωπικού τόσο στην τεχνική
βάση όσο και στις ειδικότητες της λειτουργίας, συνεπεία των
συνεχόμενων συνταξιοδοτήσεων και των μετατάξεων του προσωπικού
που οδηγούν σε μία κατάσταση όπου τεχνική εξειδικευμένη γνώση
χάνεται και δεν μεταλαμπαδεύεται, με την ίδια σχέση εργασίας που διέπει
το υπάρχον προσωπικό της ΣΤΑΣΥ προκειμένου να διατηρηθεί το
υψηλότατο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών όπως αναγνωρίζεται
και από την ίδια την πολιτική ηγεσία.

Σε αντίθετη περίπτωση η πτώση του λειτουργικού επιπέδου της εταιρίας
πρέπει να θεωρείται δεδομένη όπως και η βούληση του σωματείου μας
να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να
διασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες τόσο για τους εργαζόμενους
όσο και για τους πολίτες.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γενικός Γραμματέας

Σπύρος Ρεβύθης                          Δημήτρης Γερογιάννης


Ενημέρωση ώρα 12:45:

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών χαρακτηρίζει τα παράπονα των επιβατών ως δικαιολογημένα και προαναγγέλει την επιστροφή στο «ειδικό πρόγραμμα δρομολογίων» μέσω του περιορισμού των αδειών στο 20% εντός του Αυγούστου.

Αναμένεται ανακοίνωση του ΟΑΣΑ με τα δρομολόγια που θα ισχύουν τον Αύγουστο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου:

Οι εικόνες των τελευταίων ημερών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μάς προβληματίζουν όλους και τα παράπονα πολιτών είναι δικαιολογημένα.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής είναι σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων και τους έχει ζητήσει να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να συντομεύσουν κατά πολύ οι χρονοαποστάσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν είναι τα εξής:

–       Από χτες το βράδυ ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού. Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου.

–       Οι φορείς θα εκτελούν από αύριο ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

–       Εντός της ημέρας ο ΟΑΣΑ θα εκδώσει ανακοίνωση με τις νέες χρονοαποστάσεις που θα ισχύουν για τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πάντως ότι παρά τις δυσκολίες, οι  θερινές άδειες κινούνται ήδη στο μισό της περσινής περιόδου και οι συχνότητες πέραν των όποιων μεμονωμένων περιστατικών είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σταθερά βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ευχαριστούμε τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που καθημερινά καταβάλουν και το επιβατικό κοινό για την υπομονή που δείχνει. Ζητούμε την κατανόηση όλων για την ταλαιπωρία. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι πρέπει πάντα να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης – ιδίως η χρήση μάσκας – και οι οδηγίες των ειδικών. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί και όλοι πρέπει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό.


Στροφή 180 μοιρών ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει προκληθεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξαιτίας της εφαρμογής θερινού προγράμματος δρομολόγησης εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ σήμερα το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «άδειασε» τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, υποστηρίζοντας πως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η διασπορά του ιού.

Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται η άμεση πύκνωση των δρομολογίων, ενώ προς το σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει ήδη η ανάκληση των θερινών αδειών των εργαζομένων.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωνε πως ο συνωστισμός στις συγκοινωνίες το φετινό καλοκαίρι είναι αναπόφευκτος, λόγω της κατάστασης «διάλυσης» που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση (σημειώνεται ότι τα φετινά θερινά δρομολόγια του Μετρό είναι πιο αραιά σε σχέση με τα περυσινά). Ωστόσο, ο ίδιος δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για την βελτίωση της κατάστασης, δείχνοντας έτσι πως κάποιοι υποεκτίμησαν την πιθανότητα οι συγκοινωνίες της Αθήνας να μετατραπούν σε «υγειονομική βόμβα».

Παράλληλα, ο υπουργός υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία θα καταβάλλεται πρόστιμο σε υπεράριθμους επιβάτες (πέραν του 65% της χωρητικότητας του κάθε μέσου) αλλά και στους οδηγούς των μέσων αυτών.

Πλέον, αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει ανάκληση των θερινών δρομολογίων των μέσων ή αν η κυβέρνηση θα μείνει στα λόγια, καθώς και το αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τη μεριά των εργαζομένων. Σε χτεσινή τους ανακοίνωση πάντως, το σωματείο των ηλεκτροδηγών του Μετρό υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθυστερήσεων (αν και έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα θερινά δρομολόγια) προσπαθώντας έτσι ίσως να προλάβει τις εξελίξεις.

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*