Έφτασαν στην Αθήνα οι πρώτοι από τους νέους συρμούς του Τραμ

Έφτασαν χτες στην Αθήνα οι πρώτοι δύο από τους 25 νέους συρμούς του Τραμ που προμηθεύτηκε η Αττικό Μετρό. Οι συρμοί μεταφέρθηκαν με φορτηγά από το Car Terminal του λιμανιού του Πειραιά στο αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό. 

Οι 25 νέοι συρμοί Citadis X05 που κατασκευάστηκαν από την γαλλική Alstom Transport κόστισαν 54 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Σύμφωνα με την σύμβαση,  που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2018 οι πρώτοι συρμοί έπρεπε να είχαν παραδοθεί πριν το τέλος του 2019 με την προμήθεια να ολοκληρώνεται πριν το τέλος του 2020. 

Η Αττικό Μετρό είχε προσπαθήσει 3 φορές, ξεκινώντας από το 2013 να δημοπρατήσει το έργο της προμήθειας 25 συρμών Τραμ αν και δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο η συγκεκριμένη προμήθεια θεωρήθηκε τόσο απαραίτητη (εν αντιθέσει για παράδειγμα με την ανακατασκευή ή την προμήθεια νέων συρμών για τον ΗΣΑΠ). Η ΣΤΑΣΥ ήδη διαθέτει 35 συρμούς κάποιοι εκ των οποίων είναι παροπλισμένοι λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. 

Υπενθυμίζεται ότι το πορτοκαλί χρώμα των νέων συρμών του Τραμ επιλέχθηκε ύστερα από μία ψηφοφορία – παρωδία που οργάνωσε η προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό, κατά την οποία οι ψήφοι του κοινού για το γαλάζιο χρώμα εξαφανίστηκαν ανεξήγητα και αντικαταστάθηκαν με ψήφους για το πορτοκαλί. 

Δείτε: Γιατί η Αττικό Μετρό αγοράζει 25 νέους συρμούς Τραμ;

Την ίδια ώρα πάντως που φτάνουν στην Αθήνα οι πρώτοι συρμοί, το Τραμ περνά τις χειρότερες μέρες του από το 2004. Εδώ και 2 χρόνια παραμένει κλειστό «για προληπτικούς λόγους» το τμήμα Σύνταγμα – Κασομούλη με το μέσο να μένει απομονωμένο από το κέντρο της πόλης ενώ και το τμήμα Μπάτης – ΣΕΦ είναι κλειστό από την περασμένη άνοιξη λόγω έργων της περιφέρειας Αττικής στον Φαληρικό Όρμο.

Παράλληλα, η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά, που έπρεπε να παραδοθεί στις αρχές του 2015 ύστερα από 25 μήνες εργασιών, δεν προβλέπεται να παραδοθεί μέσα στη χρονιά, και όπως φαίνεται τον επόμενο Ιανουάριο θα συμπληρωθούν 8 ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου. Φυσικά, κανείς δεν κάνει λόγο για απόδοση ευθυνών για αυτή την τεράστια καθυστέρηση. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*