Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια ηλεκτρικού λεωφορείου στην Αθήνα

Ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα, τα δοκιμαστικά δρομολόγια χωρίς επιβάτες ενός ηλεκτρικού λεωφορείου. Είναι η πρώτη φορά που η ΟΣΥ προχωρά στην δοκιμή ενός ηλεκτρικού λεωφορείου (πλην τρόλεϊ) στους δρόμους της Αθήνας.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, αντί επιβατών χρησιμοποιούνται βάρη προκειμένου να προσομοιώνονται συνθήκες κανονικής κυκλοφορίας. Σήμερα Τρίτη, το εν λόγω λεωφορείο αναμένεται να πραγματοποιήσει δρομολόγιο από τον Άγιο Ιωάννη ως την Κυψέλη.

Το όχημα που έφτασε πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα είναι κατασκευής της κινεζικής εταιρείας BYD η οποία στο παρελθόν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία για προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Την άνοιξη του 2019 μάλιστα είχε με δική της πρωτοβουλία παρουσιάσει ένα ηλεκτρικό λεωφορείο στην Αθήνα στα πλαίσια έκθεσης για την ηλεκτροκίνηση.

Το εν λόγω demo bus, κινεζικής τεχνολογίας, στις πιλοτικές του διαδρομές δεν μεταφέρει επιβάτες, έχει μήκος 12 μέτρα, 3 διπλές πόρτες χωρίς σκαλοπάτια εισόδου και η χωρητικότητά του σε επιβάτες είναι 24 καθήμενοι, 51 όρθιοι, 1 ΑμΕΑ, έχει ράμπα για ΑμΕΑ και η μπαταρία του είναι 348 kw. Έχει επίσης 2 Ηλεκτρομοτέρ 2x150kw που αντιστοιχούν σε ισχύ 402 hp και WIFI συνδεσιμότητα για τους επιβάτες και USB φορτιστές για τα κινητά επιβατών.

 

Τον περασμένο Ιούλιο, και ενόψει του σχετικού διαγωνισμού, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε αυτοκινητοβιομηχανίες για την παροχή ηλεκτρικών λεωφορείων διαφορετικών τύπων για ένα χρόνο, με σκοπό να δοκιμαστούν στους δρόμους της Αθήνας ώστε να γίνουν στη συνέχεια οι κατάλληλες λειτουργικές επιλογές οχημάτων – φόρτισης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η δοκιμαστική κυκλοφορία δύο ακόμη τύπων ηλεκτρικών λεωφορείων, ενός ευρωπαϊκής τεχνολογίας και ακόμη ενός κινεζικής τεχνολογίας, τα οποία κατά τη δοκιμαστική τους περίοδο θα μεταφέρουν και επιβάτες.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναμένεται να προκηρύξει τον πρώτο από δύο διαγωνισμούς για την προμήθεια 1.000 συνολικά λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας ως τον ερχόμενο Νοέμβριο, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει πριν από λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός. Το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι πως η προμήθεια των ηλεκτρικών λεωφορείων θα περιλαμβάνεται στον επόμενο διαγωνισμό που θα ακολουθήσει λίγους μήνες αργότερα αφού σε εκκρεμότητα βρίσκεται η κατάρτιση των τεχνικών τους προδιαγραφών.

Πηγή: athenstransport.com, trolleatzis.com, amna.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*