Χορηγία ηλεκτρικών λεωφορείων για ένα χρόνο ζητά το υπουργείο

Τη χορήγηση ικανού αριθμού ηλεκτρικών λεωφορείων τα οποία από το φετινό καλοκαίρι και για περίοδο ενός έτους θα πραγματοποιούν δοκιμαστικά δρομολόγια στην Αθήνα ζητά από τις αυτοκινητοβιομηχανίες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω ανοιχτής πρόσκλησής του.

Όπως αναφέρεται στην ανοιχτή πρόσκληση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου και στο site του ΟΑΣΑ στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, το έργο της «Προμήθειας Λεωφορείων Αστικών Συγκοινωνιών για Αθήνα και Θεσσαλονίκη», θα ενσωματώνει στο μείγμα τεχνολογιών και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Προκειμένου όμως να υπάρξει η σωστή προετοιμασία από άποψης υποδομών και οι κατάλληλες λειτουργικές επιλογές οχημάτων – φόρτισης, είναι αναγκαία η δοκιμαστική κυκλοφορία οχημάτων  κατά μήκος κατάλληλων διαδρομών από φέτος το καλοκαίρι έως τα τέλη Ιουνίου 2021.

Όπως σημειώνεται, «στην παρούσα συγκυρία» η δοκιμαστική αυτή λειτουργία των λεωφορείων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την ευγενική χορηγία του κλάδου της Αυτοκινητοβιομηχανίας και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.

Τον περασμένο Μάιο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής είχε αναφέρει μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο πως τον φετινό Ιούλιο και Αύγουστο θα πραγματοποιούν δρομολόγια στους δρόμους της Αθήνας 2 ηλεκτρικά λεωφορεία. Η έκκληση πάντως του υπουργείο δείχνει ότι είτε υπήρχε κάποια συμφωνία ή συζητήσεις για κυκλοφορία 2 οχημάτων που ναυάγησαν, είτε πως ο υπουργός μίλησε χωρίς να έχει κλείσει κάποια συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega την Κυριακή 5 Ιουλίου, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως  ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια περίπου 1.000 αστικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα βγει «στον αέρα» το Σεπτέμβριο.

Σε αυτή την περίπτωση πάντως, και αν υποθέσουμε πως τα δοκιμαστικά δρομολόγια θα ξεκινήσουν ακόμα και εντός του Ιουλίου, είναι άξιο απορίας αν θα υπάρχει αρκετός χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες θα είναι οι καλύτερες λύσεις ως προς τον τύπο των οχημάτων που θα αγοραστούν μέσω του διαγωνισμού.

Ακολουθεί το χρονολόγιο του διαγωνισμού για τα νέα λεωφορεία (περιλαμβάνει μόνο επίσημες δηλώσεις):

  • 5 Ιουλίου: Κ. Καραμανλής – προκήρυξη το Σεπτέμβριο, 1000 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 27 Μαΐου: Κ. Καραμανλής – 1000 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 13 Μαΐου: Ν. Σταθόπουλος (Γ.Γ. Υποδομών) – προκήρυξη στα τέλη του φθινοπώρου, παράδοση στα τέλη του 2021
  • 9 Φεβρουαρίου: Κ. Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Ιούλιο (σε 4-5 μήνες), πάνω από 700 λεωφορεία, παράδοση σε 18 μήνες
  • 4 Φεβρουαρίου: Γ. Κεφαλογιάννης – 800 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 21 Ιανουαρίου: Κ Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Απρίλιο (σε 3-4 μήνες), 700-800 λεωφορεία

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*