Πρόεδρος ΣΤΑΣΥ: Βανδαλισμοί στον ΗΣΑΠ ακόμα και εν κινήσει – Σε ένα τρίμηνο βελτίωση στα δρομολόγια

Για τα φαινόμενα συνωστισμού στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας καθώς και για τα καταγγελλόμενα οργανωμένα περιστατικά βανδαλισμών στη γραμμή του ΗΣΑΠ μίλησε χτες στην εκπομπή ‘Συνδέσεις’ της ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ κ. Χάρης Δαμάσκος.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμάσκο, οι χρονοαποστάσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς είναι οι καλύτερες της τελευταίες 5ετίας αλλά ιδιαίτερα στη γραμμή του ΗΣΑΠ ο συνωστισμός δεν μπορεί να αποφευχθεί αφού προς το παρόν η συχνότητα των δρομολογίων παραμένει στα 6 λεπτά λόγω της μεγάλης ηλικίας των συρμών και βλαβών που παρατηρούνται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΤΑΣΥ, κατά τις τελευταίες 15 μέρες, ομάδες ατόμων εισέρχονται στα βαγόνια του ΗΣΑΠ κατά τις νυχτερινές ώρες κυκλοφορίας, και προκαλούν βανδαλισμούς. Όπως είπε, τη Δευτέρα εστάλη επιστολή στην αστυνομία μέσω της οποίας ζητά μεγαλύτερη βοήθεια ενώ και από τις εταιρείες φύλαξης ζητήθηκε μεγαλύτερη επαγρύπνηση.

Ερωτώμενος για τη διαθεσιμότητα των συρμών, απάντησε πως το σύνολο των συρμών (38 στις γραμμές 2 και 3 και 19 στη γραμμή 1) είναι διαθέσιμοι και αποσύρονται μόνο όταν υπάρχουν βλάβες. Την ίδια στιγμή, το προσωπικό εργάζεται με υπερωρίες, «στα ανθρώπινα όρια» προκειμένου να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμάσκο, βελτίωση των δρομολογίων αναμένεται σε ένα περίπου τρίμηνο μετά την πραγματοποίηση προσλήψεων 120 ηλεκτροδηγών και 80 τεχνιτών για τα μέσα σταθερής τροχιάς ενώ σχεδιάζεται και η ανάταξη των παλαιότερων συρμών που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 80 προκειμένου οι βλάβες να είναι λιγότερες.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Οι βανδαλισμοί συρμών περιορίζουν την ήδη χαμηλή διαθεσιμότητα συρμών αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ.

Όπως σημειώνουν, «τα σπασίματα των τζαμιών προκαλούνται από σημεία που βρίσκονται έξω από το επίγειο δίκτυο και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι δύσκολη η αποτροπή και η πρόληψη χωρίς τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. Μας προβληματίζει, όμως, το ότι προκαλούνται και άλλου είδους βανδαλισμοί (γκράφιτι), οι οποίοι γίνονται σε σημεία εναπόθεσης των τραίνων μέσα στους προστατευμένους χώρους (αμαξοστάσια, επίσταθμοι, αποβάθρες, π.χ., Δ. Πλακεντίας, Μοναστηράκι, Άγ. Δημήτριος, Εθν. Άμυνα κ.ά.), η αφαίρεση τζαμιών μέσα από το χώρο των βαγονιών (την περίοδο του lock down), οι οποίοι επίσης, περιορίζουν τη διαθεσιμότητα σε τροχαίο υλικό.»

Το σωματείο κρίνει ότι η προστασία του δικτύου από τις εταιρείας σεκιούριτι δεν είναι επαρκής αφού «από τον αριθμό των περιστατικών – που δεν αφορούν στον τελευταίο μήνα και μόνο – συμπεραίνουμε ότι υπάρχει μια δυσκολία στην αποτροπή και μία εν γένει μετατόπιση των σημείων και των ωρών που πραγματοποιούνται οι εισβολές στις Γραμμές 1, 2 & 3.»

Τέλος, το σωματείο ζητά από την εταιρεία να δώσει λύση στο πρόβλημα και όχι απλά να επισημαίνει τα αίτια με στόχο  –αν όχι το μηδενισμό– τουλάχιστον τον περιορισμό των φαινομένων αυτών.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*