Μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου η κατασκευή των επεκτάσεων του Προαστιακού προς Ραφήνα και Λαύριο

Οι επεκτάσεις του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας προς τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας βρίσκονται στον προγραμματισμό της ΕΡΓΟΣΕ, χωρίς όμως να αποτελούν άμεση προτεραιότητα, με την εταιρεία να προκρίνει για την κατασκευή τους τη μακρόσυρτη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης στο πλαίσιο του πρόσφατου Athens Investment Forum, η μέθοδος του ανταγωνιστικού διαλόγου είναι αυτή που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των έργων διασύνδεση των λιμανιών της χώρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο (Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Τοξότες, Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, Ρίο – Πάτρα, Ελ. Βενιζέλος – Λαύριο, Ελ. Βενιζέλος – Ραφήνα και σύνδεση 6ου προβλήτα Θεσσαλονίκης).

Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,3 δις ευρώ, με τα έργα της επέκτασης προς Λαύριο και Ραφήνα να είναι από τα φθηνότερα αφού έχουν προϋπολογισμό 380 και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, η χρήση του οποίου είναι αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια, οι ενδιαφερόμενοι για ένα έργο καλούνται σε διάλογο με τον φορέα κατασκευής του προκειμένου να βρεθούν μία ή περισσότερες λύσεις, βάσει των οποίων οι υποψήφιοι που επελέγησαν καλούνται να υποβάλλουν προσφορά.

 

Αν και θεωρητικά η χρήση της μεθόδου αυτής επισπεύδει τη διαδικασία ωρίμανσης των έργων και οδηγεί σε καινοτόμες λύσεις, με τη μέχρι σήμερα εμπειρία έχει αποδειχθεί ότι οι διαδικασίες τείνουν να είναι μακρόσυρτες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο της ζεύξης Περάματος – Σαλαμίνας, όπου ο ανταγωνιστικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 4 χρόνια. 

Πιο άμεσα, η ΕΡΓΟΣΕ ετοιμάζεται να προκηρύξει ένα σημαντικό σιδηροδρομικό έργο στην Αττική ως το τέλος της χρονιάς: τη β’ φάση των έργων στο σταθμό Λαρίσης και τη σύνδεσή του με το σταθμό του Μετρό προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν η σύμβαση υπογραφεί τον Ιούνιο του 2021, το έργο θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2024.

Αναμένεται επίσης και η υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 15 εκατ. ευρώ για το έργο της κατασκευής τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στο τμήμα έξοδος Σ.Σ. Αθηνών – Τρεις Γέφυρες με υπογειοποίηση στην περιοχή των Σεπολίων το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. 

Χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα, η ΕΡΓΟΣΕ έχει στον προγραμματισμό της και την κατασκευή του σιδηροδρομικού σταθμού Κρυονερίου που θα εξυπηρετήσει τη βόρεια Αττική, προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ. 

Εκτός Αττικής, η ΕΡΓΟΣΕ ετοιμάζεται να δημοπρατήσει, μεταξύ άλλων, το έργο κατασκευής της γραμμής Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος (επιδομή, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση) προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπογραφεί η σύμβαση για την ηλεκτροκίνηση του τμήματος Κιάτο – Ροδοδάφνη που βρίσκεται σε λειτουργία, καθώς και μία ακόμα συμπληρωματική σύμβαση για την κατασκευή υπολειπόμενων έργων στο ίδιο τμήμα. (Δείτε την παρουσίαση της ΕΡΓΟΣΕ)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*