Προς υπογραφή η σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες στη γραμμή 4 του Μετρό – Εντός του 2021 τα εργοτάξια

Πρόοδος επέκτασης προς Χαϊδάρι, Σεπτέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

Τέλος λαμβάνει το σήριαλ με το διαγωνισμό για τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4 του Μετρό (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή) οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν πριν από τις κύριες εργασίες προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εξέλιξη των έργων.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό, ο διαγωνισμός για τις «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΚΩ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α’ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 «ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ – ΓΟΥΔΗ» ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» κατακυρώθηκε στην τεχνική εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. με συνολική προσφερόμενη δαπάνη 33.496.777,70 ευρώ προ ΦΠΑ (έκπτωση 14,11%).

Ο διαγωνισμός για το έργο προκηρύχθηκε το 2018 ενώ τον Ιανουάριο του 2019 ως προσωρινός μειοδότης επιλέχθηκε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. δίνοντας ποσοστό έκπτωσης 20,38%. Στη συνέχεια όμως η εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ κατέθεσε προσφυγή κατά του αποτελέσματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας τον αποκλεισμό της ΤΕΡΝΑ η οποία και έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα της ακύρωση της απόφασης της Αττικό Μετρό και την ανάδειξη της ΕΡΕΤΒΟ ως προσωρινού μειοδότη τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα επόμενα βήματα είναι ο έλεγχος της νομιμότητας της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Στόχος, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής είναι τα πρώτα εργοτάξια για το έργο να στηθούν μέσα στο 2021.

Όπως προβλέπεται από το διαγωνισμό, αναμένεται να αναπτυχθούν 22 εργοτάξια, από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή και την Κατεχάκη, εκεί όπου θα κατασκευαστούν οι σταθμοί και τα φρεάτια της γραμμής. Ο ανάδοχος θα πρέπει να εκτελέσει τις σχετικές μελέτες και στη συνέχεια να προχωρήσει στα έργα παράκαμψης των δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, οπτικές ίνες, φυσικό αέριο, ΗΛΠΑΠ κλπ), στις αρχαιολογικές εργασίες, τις κυκλοφοριακές παρακάμψεις και τις λοιπές εργασίες στα σημεία που θα στηθούν τα εργοτάξια.

Οι κύριες εργασίες για τη γραμμή 4 του Μετρό αποτελούν μέρος της κύριας σύμβασης ύψους  1,158 δις. ευρώ η οποία έχει ως προσωρινό μειοδότη την κοινοπραξία Άβαξ – Ghella – Alstom. Αν δεν προκύψουν εμπόδια, η υπογραφή και αυτής της σύμβασης αναμένεται μέσα στο 2021.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*