Σε τροχιά υλοποίησης οι επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα

Οι επεκτάσεις του Προαστιακού από το Αεροδρόμιο της Αθήνας προς τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας συγκαταλέγονται στην πρώτη ομάδα σιδηροδρομικών έργων της υλοποίηση των οποίων προωθεί το υποργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω της μεθόδου του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο ενέκρινε ποσό ύψους 172.360 ευρώ για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών εξειδικευμένου Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. στην υλοποίηση των απαιτούµενων προπαρασκευαστικών διαδικασιών για τη δηµοπράτηση επιλεγµένων έργων µε τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Τα έργα τα οποία αφορά σε αυτή τη φάση η διαδικασία αυτή είναι τα εξής:

  1. Αναβάθµιση υφιστάμενης Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τµήµα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο,
  2. Νέα Σιδηροδρομική Γραµµή Θεσσαλονίκη – Τοξότες Ξάνθης (Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία)
  3. Σιδηροδρομική Σύνδεση του 6ου Προβλήτα Λιµένα Θεσσαλονίκης
  4. Νέα Σιδηροδρομική Γραµµή Κόρινθος – Πάτρα, τµήµα ΡΙΟ – ΝΕΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ.
  5. Σύνδεση «Ελ. Βενιζέλος» (Κορωπί) µε λιµένα Λαυρίου
  6. Επέκταση του Προαστιακού και Σύνδεση «Ελ. Βενιζέλος» µε λιµένα Ραφήνας.

Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,3 δις ευρώ, με τα έργα της επέκτασης προς Λαύριο και Ραφήνα να είναι από τα φθηνότερα αφού έχουν προϋπολογισμό 380 και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, οι ενδιαφερόμενοι για ένα έργο καλούνται σε διάλογο με τον φορέα κατασκευής του προκειμένου να βρεθούν μία ή περισσότερες λύσεις, βάσει των οποίων οι υποψήφιοι που επελέγησαν καλούνται να υποβάλλουν προσφορά. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το έργο της ζεύξης Περάματος – Σαλαμίνας στο οποίο όμως ο ανταγωνιστικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 4 χρόνια χωρίς να βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη των έργων.

Μία σημαντική διαφορά πάντως όσον αφορά τις επεκτάσεις του Προαστιακού Σιδηρόδρομου προς Λαύριο και Ραφήνα είναι ότι έχει ήδη υλοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος των μελετών με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του ανταγωνιστικού διαλόγου να είναι πιο περιορισμένο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει υποχρεωτικά πως θα δούμε έργα σύντομα. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο εξάλλου, η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ υποστήριζε πως ως το τέλος του 2020 θα προκηρυχτεί το έργο της β’ φάσης του σταθμού Λαρίσης. Δύο μήνες αργότερα, ακόμα περιμένουμε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*