Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024

Νομοθετικό πλαίσιο για αυτόνομα λεωφορεία χωρίς οδηγό και στην Ελλάδα

Share

    Η δυνατότητα λειτουργίας γραμμών δημοτικής συγκοινωνίας από δήμους της ελληνικής επικράτειας με τη χρήση αυτόνομων λεωφορείων χωρίς οδηγό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα που εισάγεται στη Βουλή.

    Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η Ελλάδα να καταστεί πρωτοπόρος στην επιστημονική έρευνα για την αυτόνομη οδήγηση.

    Συγκεκριμένα, προβλέπεται να επιτρέπεται η χρήση αυτόνομων λεωφορείων σε γραμμές δημοτική; συγκοινωνίας, μετά από απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών Τροχαίας και για καθορισμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένη αστική ή περιαστική διαδρομή.

    Μέχρι σήμερα, δοκιμαστικά δρομολόγια αυτόνομων λεωφορείων έχουν γίνει στα Τρίκαλα, με τα οχήματα όμως να κινούνται σε αποκλειστικές λωρίδες κυκλοφορίας. Με το νέο νομοσχέδιο, το αυτοματοποιημένο λεωφορείο «βγαίνει» από τη λωρίδα αποκλειστικής κυκλοφορίας και μπορεί να ενταχθεί στη μικτή κίνηση της πόλης με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς το όχημα δεν κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα.

    Δείτε επίσης: Ηλεκτρικά πατίνια, όπως ποδήλατα. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη μικροκινητικότητα

    Για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης κίνησης του Λεωφορείου Αστικού Τύπου χωρίς οδηγό, την ασφάλεια των επιβατών και των λοιπών χρηστών της οδού, επιβάλλεται η παρακολούθηση του Λεωφορείου και της οδού στην οποία κινείται, καθ’ όλη τη διάρκεια κίνησής του, από Κέντρο Ελέγχου μέσω ηλεκτρονικών συσκευών λήψης και καταγραφής εικόνας (κάμερες) και ήχου, κατόπιν διαβούλευσης με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Το Κέντρο μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα την κίνηση τεσσάρων λεωφορείων.

    Πέρα από τα αστικά λεωφορεία, επιτρέπεται επίσης η θέση σε κυκλοφορία επί της οδού οχήματος κατηγορίας Μ1 ή Ν1 (ΙΧ, τύπου βαν ή μικρά φορτηγά μεικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους) χωρίς την παρουσία οδηγού επ’ αυτού, στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, κατόπιν υποβολής από τον ενδιαφερόμενο φορέα σχετικού τεκμηριωμένου αιτήματος.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα