Σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας τον Μάιο

Σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας καταγράφηκε και τον μήνα Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία από τις επικυρώσεις εισιτηρίων του ΟΑΣΑ τα οποία επεξεργάστηκε και παρουσιάζει το Athens Transport. 

Το άνοιγμα περισσότερων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση, η εκπαίδευση και σε ένα βαθμό και ο τουρισμός φαίνεται ότι συνέτειναν στην αύξηση των μετακινήσεων με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, ενώ για μία ακόμα φορά, φανερή είναι η τάση για σταδιακή αύξηση της κίνησης κατά τη διάρκεια του μήνα.

Τον Μάιο του 2021* καταγράφηκαν 20.558.658 επικυρώσεις εισιτηρίων, αριθμός αυξημένος κατά 14% σε σχέση με τον Απρίλιο. Ο ημερήσιος μέσος όρος των επικυρώσεων ανήλθε σε 734.238, αριθμός αυξημένος κατά 18,1% από τον προηγούμενο μήνα.Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι 3 μέρες με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα του μήνα, χωρίς όμως να σπάει ακόμα το όριο του ενός εκατομμυρίων επικυρώσεων εισιτηρίων: την Πέμπτη 27 Μαΐου καταγράφηκαν 989.106 επικυρώσεις, τη Δευτέρα 31 Μαΐου 961.328 και την Τρίτη 25 Μαΐου 957.140 επικυρώσεις.

Οι τρεις μέρες με τη μικρότερη επιβατική κίνηση ήταν η Πέμπτη του Πάσχα 6 Μαΐου με 129.809 επικυρώσεις, η Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου με 285.513 (τις δύο αυτές ημέρες πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω της Πρωτομαγιάς) και η Κυριακή 9 Μαΐου με 419.661 επικυρώσεις εισιτηρίων. 

Οι επικυρώσεις εισιτηρίων που καταγράφηκαν τον Απρίλιο πάντως υπολείπονται αυτών του περασμένου Ιανουαρίου όταν είχαν γίνει 24.821.809, αριθμός που είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστεί μέσα στον Ιούνιο, αν συνεχιστεί η αυξητική τάση που καταγράφεται από τον περασμένο Μάρτιο. 

Σημειώνεται πως καθώς οι αριθμοί που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ αφορούν επικυρώσεις εισιτηρίων, δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με την πραγματική επιβατική κίνηση, αφού δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις χωρίς εισιτήριο.

*  Ο ΟΑΣΑ δεν δημοσίευσε στοιχεία για τις 3 πρώτες μέρες του Μαΐου, από Μεγάλο Σάββατο ως και Δευτέρα του Πάσχα και γι’ αυτό οι μέρες αυτές δεν περιλαμβάνονται στο διάγραμμα και τους υπολογισμούς.

Επιβατική κίνηση το 2021:

Σημαντικές παρατηρήσεις:

  1. Ο ημερήσιος αριθμός επικυρώσεων υπολογίστηκε μέσω του αθροίσματος των ωριαίων δεδομένων που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ.
  2. Για καλύτερη αποτύπωση των δεδομένων, αποφασίσαμε ο αριθμός των επικυρώσεων για κάθε μέρα να αφορά την περίοδο από 5:00 π.μ. έως 5:00 π.μ. της επόμενης.
  3. Το Athens Transport δεν έχει ευθύνη για την ακρίβεια των δεδομένων που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ αλλά ούτε και για την ακρίβεια των υπολογισμών.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*