Ν. Αθανασόπουλος: Αυξάνεται το δίκτυο «έξυπνων στάσεων» του ΟΑΣΑ, έρχονται νέες υπηρεσίες για τους χρήστες προσωποποιημένων καρτών

Στην ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου του ομίλου ΟΑΣΑ αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Νίκος Αθανασόπουλος, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2021, που συνδιοργανώνουν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr, στο ΜΕΓΑΡΟ Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι, σε ημερήσια βάση, στην Αθήνα κυκλοφορούν παραπάνω από 1.300 λεωφορεία και εκτελούνται περισσότερα από 18.000 δρομολόγια, απόρροια της συνεργασίας του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ, τις νέες προσλήψεις προσωπικού και τη σταδιακή προμήθεια λεωφορείων μέσω leasing.

Στόχος του ΟΑΣΑ, όπως επισήμανε, είναι η επίτευξη 1.500 οχημάτων την ώρα αιχμής, απόδοση που θα είναι συγκρίσιμη με περιόδους προ του 2010, καθότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέα ενίσχυση των δρομολογίων που εκτελούνται από την ΟΣΥ και τα ΚΤΕΛ.

«Με την ανάθεση του 20% του οδικού έργου στα ΚΤΕΛ, τη σταδιακή ολοκλήρωση των προσλήψεων νέου προσωπικού στην ΟΣΥ και τη σταδιακή ενσωμάτωση των νέων λεωφορείων μέσω leasing, σήμερα κυκλοφορούν καθημερινά παραπάνω από 1.300 οχήματα και εκτελούνται παραπάνω από 18.000 δρομολόγια», τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η τελευταία χρονιά που πέτυχε ο Οργανισμός την επίδοση αυτή ήταν το 2014.

«Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι μέσα σε χρόνο- ρεκόρ έχουμε καλύψει ήδη 6 χρόνια από την 10ετή αποεπένδυση στις αστικές συγκοινωνίες, λόγω της κρίσης, αλλά και λόγω περιόδων απραξίας. Δεν επαναπαυόμαστε, ούτε έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα έχουν λυθεί πλήρως. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα υπάρξει νέα ενίσχυση των δρομολογίων που εκτελούνται από την ΟΣΥ και τα ΚΤΕΛ.

Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε σταδιακά τα 1.500 οχήματα την ώρα αιχμής, απόδοση που θα είναι συγκρίσιμη με περιόδους προ 2010, οπότε άρχισε και η φθίνουσα πορεία των αστικών συγκοινωνιών», συμπλήρωσε ο Δ.Σ. του ΟΑΣΑ.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προκήρυξη τού διαγωνισμού προμήθειας νέων λεωφορείων από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εκ των οποίων αρκετά θα είναι ηλεκτρικά.

Αντίστοιχα, για τις Σταθερές Συγκοινωνίες σημείωσε ότι το τραμ επανήλθε στο Σύνταγμα, συνδέοντας πάλι το μέσο με το κέντρο της πόλης, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα φτάσει στο κέντρο του Πειραιά, δημιουργώντας τη σύνδεση Πειραιάς- Βούλα κατά μήκος του παραλιακού μετώπου και μάλιστα, με εξυπηρέτηση μέσω των συρμών νέας γενιάς.

Επίσης, εν όψει της ολοκλήρωσης της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2022, ο ΟΑΣΑ, όπως υπογράμμισε ο κ. Αθανασόπουλος, εξασφάλισε χρηματοδότηση και δημοπράτησε το έργο τής προμήθειας και εγκατάστασης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, «ένα θέμα μπλοκαρισμένο για μεγάλο διάστημα».

Στη συνέχεια, ο κ. Αθανασόπουλος επισήμανε ότι, παράλληλα με τη βελτίωση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης, ο ΟΑΣΑ ολοκλήρωσε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ευρύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Όπως είπε, οι υπηρεσίες ενημέρωσης του ΟΑΣΑ έχουν ψηφιοποιηθεί πλήρως, η αγορά όλων των εισιτηρίων μπορεί πλέον να γίνει μέσω διαδικτύου, νέα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης αναμένονται να εμπλουτίσουν το υφιστάμενο δίκτυο, ενώ ξεκίνησε η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, μέσω της τοποθέτησης των ειδικών προεξοχών σε 200 περίπου στάσεις σε όλο το λεκανοπέδιο.

«Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η επέκταση του δικτύου των έξυπνων στάσεων τηλεματικής, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης για όλα τα μέσα που λειτουργούν στο λεκανοπέδιο, και η επιπλέον αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με την ενσωμάτωση και άλλων υπηρεσιών προς τον πολίτη μέσα στην ίδια κάρτα, λόγου χάριν ενοικίαση ποδήλατου, πρόσβαση σε θεάματα κλπ. Μια τέτοια υλοποίηση θα ανοίξει τον δρόμο στον ΟΑΣΑ να μετασχηματιστεί στο μέλλον σε Mobility As A Service Provider», ανέφερε.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού τόνισε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχτεί το στρατηγικό σχέδιο του ΟΑΣΑ, το Γενικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής (ΓΣΜΑ), που σκοπό έχει να προσδιορίσει τη ζήτηση για ΜΜΜ, να εκτιμήσει τις απαιτήσεις προέλευσης- προορισμού, να εξετάσει νέες τάσεις αστικής μετακίνησης, όπως η μικροκινητικότητα και η on-demand μετακίνηση, σε ένα χώρο ευθύνης που τα τελευταία 15 χρόνια έχει μεταβληθεί σημαντικά, από κοινωνική, οικονομική και πολεοδομική άποψη.

Το ΓΣΜΑ θα προτείνει θεσμικά, λειτουργικά και τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα υλοποιηθούν με σκοπό οι αστικές συγκοινωνίες να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μετακίνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*