Ερώτηση στη Βουλή για την έλλειψη φύλαξης σε σταθμούς του Προαστιακού

ΕΡΓΟΣΕ

Μία μέρα πριν το περιστατικό με τη σύλληψη ενόπλου στο σταθμό του Προαστιακού στους Αγίους Θεοδώρους, οι βουλευτές Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας της Ελληνικής Λύσης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών με θέμα την έλλειψη φύλαξης στους σιδηροδρομικούς σταθμούς από Κόρινθο έως και Αίγιο.

Οι βουλευτές μεταφέρουν δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας σύμφωνα με το οποίο έχει γίνει περικοπή στις δαπάνες για προσωπικό φύλλαξης με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη ασφάλειας σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος.

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά ατυχήματα στις αφύλακτες στάσεις από το Αίγιο ως την Κόρινθο, με δεδομένο ότι οι κάμερες στους ενδιάμεσους σταθμούς σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την παρουσία και την δυναμική της φυσικής παρουσίας ενός φύλακα στους ως άνω χώρους καθώς και αν προτίθενται να στελεχώσουν τους σταθμούς αυτούς με το απαραίτητο προσωπικό φύλλαξης.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από πολίτες που μετακινούνται στην διαδρομή από Κόρινθο μέχρι Κιάτο με τον προαστιακό και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, τα δρομολόγια από το Κιάτο ως το Αίγιο και αντίστροφα εκτελούνται κανονικά, όπως και οι προγραμματισμένες στάσεις, πλην όμως, δεν υπάρχει η απαιτούμενη φύλαξη. Σύμφωνα με διασταυρούμενες πληροφορίες, φαίνεται να έχει γίνει περικοπή στις δαπάνες για προσωπικό φύλαξης, γεγονός που αφήνει εκτεθειμένα, χωρίς φύλαξη τα ανωτέρω σημεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: «Διαπίστωσα, μετά λύπης, πως δεν υπάρχει φύλαξη στις μικρές στάσεις του προαστιακού, καθώς και στο Διακοπτό, κατά την διάρκεια της ημέρας και των δρομολογίων. Αναφέρομαι στις στάσεις Ελίκης, Διακοπτού και Πλατάνου. Όπως μαθαίνω, ισχύει το ίδιο στις στάσεις της Κορινθίας μέχρι το Κιάτο, όπως είναι η Λυγιά, η Λυκοποριά και το Διμηνιό», αναφέρει προβληματισμένος πολίτης. Στην ουσία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ατυχήματος, καθώς, η έλλειψη φυσικής παρουσίας φύλακα αυξάνει κατά πολύ την σχετική πιθανότητα. Οι δε κάμερες στους σταθμούς του προαστιακού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την παρουσία και την δυναμική αποτροπής ενός ενδεχόμενου ατυχήματος, που εξασφαλίζει η φυσική παρουσία ενός φύλακα στον εν λόγω χώρο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά ατυχήματα στις αφύλακτες στάσεις των δρομολογίων του σιδηροδρόμου και του προαστιακού, από το Αίγιο ως την Κόρινθο, με δεδομένο ότι οι κάμερες στους ενδιάμεσους σταθμούς σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την παρουσία και την δυναμική της φυσικής παρουσίας ενός φύλακα στους ως άνω χώρους;

2. Προτίθεσθε να προβείτε, άμεσα, στην στελέχωση των ως άνω σιδηροδρομικών σταθμών με το απαραίτητο προσωπικό φυλάκων, προκειμένου να διασφαλισθεί η σωματική ακεραιότητα, τόσο των διερχόμενων πολιτών-επιβατών, όσο και των εργαζομένων στους σχετικούς χώρους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*