Τα Νέα του Σιδηρόδρομου: αλλαγές στις μετακινήσεις με τρένα λόγω covid, ετοιμάζεται η δημοπράτηση έργων από την ΕΡΓΟΣΕ

‘Τα Νέα του Σιδηρόδρομου’ είναι η νέα εβδομαδιαία στήλη του Athens Transport, με όλες τις ειδήσεις από τον ελληνικό -και όχι μόνο- σιδηρόδρομο. Κάθε Πέμπτη στο athesntransport.com!

* * * Εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε πετρέλαιο εκτροχιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης μεταξύ Λευκοθέας και Αλιστράτης στις Σέρρες, στην πολύπαθη γραμμή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη. Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, ωστόσο παρατηρήθηκε διαρροή εύφλεκτου υλικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όλα τα δρομολόγια στη γραμμή διακόπηκαν μέχρι νεοτέρας και η μετακίνηση γίνεται με λεωφορεία.

* * * Μόλις πριν τη δημοσίευση, ενημερωθήκαμε για το τραγικό συμβάν του θανάτου ενός βοσκού μετά από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στη γραμμή Λάρισα – Βόλος το πρωί της Πέμπτης. Η αμαξοστοιχία ακινητοποιήθηκε και αναμένονται καθυστερήσεις και πιθανές καταργήσεις δρομολογίων.

* * * Όλα δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα για την προκήρυξη του διαγωνισμού της β’ φάσης των έργων στο σταθμό Λαρίσης. Πριν από λίγες εβδομάδες, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ (ΕΤΠΑ)» (κονδύλι 45,509 εκατ. ευρώ, με το επιλέξιμο ποσό της δημόσιας δαπάνης, το οποίο προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ανέρχεται σε 25.760.634 ευρώ). Σημειώνεται ότι ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 10η/05/2022 και λήξης η 31η/12/2023.

* * * Πλησιάζει η ώρα και για τη δημοπράτηση ενός ακόμα σημαντικού έργου, της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα που περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και ETCS στα 80,4 χιλιόμετρα της μονής γραμμής. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Προ των πυλών βρίσκεται και η πολυαναμενόμενη δημοπράτηση του έργου Ροδοδάφνη – Ρίο μήκους 32 χλμ. που θα περιλαμβάνει και την ηλεκτροκίνηση, το οποίο θα φέρει το σύγχρονο σιδηρόδρομο λίγο έξω από την Πάτρα.

* * * Ένα ακόμα έργο στην Αττική το οποίο δεν «διαφημίζει» ιδιαίτερα η σημερινή κυβέρνηση είναι η κατασκευή σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι. Τον Ιούλιο το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε την μελέτη του έργου, ενώ έλαβε και απόφαση για προσαρμογή της μελέτης Ηλεκτροκίνησης, και πλέον αυτό που απομένει είναι η προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

* * * Πρέπει να ειπωθεί πάντως πως οι συνεχείς εξαγγελείες έργων τη στιγμή που οι διαδικασίες κινούνται με αργούς ρυθμούς, κουράζουν εύκολα, ιδιαίτερα όταν δίνονται και χρονοδιαγράμματα τα οποία όλοι γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να τηρηθούν.

* * * Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη των δρομολογίων του «Ασημένιου Βέλους» μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης (αν δεν έχει γίνει μέχρι τη ΔΕΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έχει λογικά «χάσει το τρένο»), σιδηροδρομικοί καταγγέλουν πως ο άξονας Αθήνας – Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 27 χιλιόμετρα βραδυποριών, σημεία δηλαδή όπου τα τρένα οφείλουν να κινούνται με μικρές ταχύτητες για λίγους ασφαλείας. Υπό αυτές τις συνθήκες εννοείται ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν οι υποσχόμενοι χρόνοι διαδρομής.

* * * Περιπλέκεται η κατάσταση στο σιδηρόδρομο από το φετινό φθινόπωρο αφού θα γίνει υποχρεωτικός ο έλεγχος πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους κατά την επιβίβαση στα τρένα. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια δρομολόγια θα εφαρμόζεται (φανταζόμαστε όχι τα προαστιακά) ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό έτσι ώστε η διαδικασία να γίνεται χωρίς ταλαιπωρία ή καθυστερήσεις για τους επιβάτες.

* * * Προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή του υπογειοποιημένου τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στα Σεπόλια. Τον Ιούλιο η ΕΡΓΟΣΕ ανέθεσε στην Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής την μετατόπιση αγωγών αντί ποσού 748.729,36 ευρώ με ΦΠΑ.

* * * Σε εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού του Ρουφ θα προχωρήσει ο ΟΣΕ, με το έργο να έχει ανατεθεί σε εταιρεία μέσω απευθείας ανάθεσης ύψους 26.164 ευρώ με ΦΠΑ. Στις εργασίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατασκευή διάβασης πεζών με πλακόστρωση, η αντικατάσταση σχαρών καναλιών υδροσυλλογής, η κατασκευή κιγκλιδωμάτων, ελαιοχρωματισμοί, κ.ά.

* * * Την ώρα που εκκρεμεί η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών για την υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο έως Κανελλοπούλου στην Πάτρα, μετά και την συνάντηση του Δημάρχου Πατρέων με τον Υπουργό, Κ. Καραμανλή, στην περιοχή σήμανε συναγερμός μετά την πληροφορία ότι θα ξεκινήσει σύντομα η αποξήλωση της υφιστάμενης γραμμής.

* * * Ο ΟΣΕ προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης του έργου «Σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ. Π.Ε Μαγνησίας, λιμένος Βόλου και του αεροδρομίου της Ν Αγχίαλου με το υφιστάμενο δίκτυο του ΟΣΕ». Το αντικείμενο της σύμβασης μελέτης είναι η εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για την Σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ. Αλμυρού και του αεροδρομίου της Ν Αγχιάλου με το υφιστάμενο δίκτυο του ΟΣΕ. Συγκεκριμένα θα επικαιροποιηθούν/ολοκληρωθούν οι μελέτες της μονής σιδηροδρομικής γραμμής από κατάλληλο σημείο εντός του σιδηροδρομικού σταθμού Λατομείου και για μήκος 34,92χλμ. περίπου, δηλαδή μέχρι τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας SOVEL. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.837.571,88 ευρώ, ενώ οι μελέτες θα συνταχθούν εντός 12 μηνών.

* * * Επανέρχονται κάποια από τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά υπάρχουν και άλλα η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη, μεταξύ των οποίων και δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας που διακόπηκαν λόγω καλοκαιριού.

* * * Ελέγχους για τη χρήση μάσκας (ή την τήρηση της προβλεπόμενης ανώτατης πληρότητας) δεν έχουμε δει στις συγκοινωνίες της Αθήνας, φαίνεται όμως ότι γίνονται τακτικά στην Πάτρα. Μέσα στο καλοκαίρι, τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο, διαβάσαμε ειδήσεις για ελέγχους της αστυνομίας (στη δεύτερη περίπτωση μετά από διαμαρτυρίες επιβατών) στον Προαστιακό της Πάτρας και επιβολή προστίμων σε επιβάτες που δεν φορούσαν μάσκες.

* * * Επειδή και τα καλά πρέπει να λέγονται, η ενημέρωση που παρείχε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τις ημέρες που λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη βόρεια Αττική επήλθαν μεταβολές σε δρομολόγια ήταν υποδειγματική, βοηθώντας έτσι και το επιβατικό κοινό, και εμάς που έχουμε ως στόχο την ενημέρωσή του.

* * * Η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη κατήγγειλε πως παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον ΟΣΕ πως ο Σταθμός της Έδεσσας θα παραμείνει ανοικτός με το υπάρχον προσωπικό (2 Σταθμάρχες και 3 κλειδούχοι), βρίσκεται σε εξέλιξη το οριστικό κλείσιμο του Σταθμού.

* * * Το πρόβλημα είναι γενικότερο αφού τα 2/3 περίπου των σιδηροδρομικών σταθμών της χώρας δεν έχουν προσωπικό. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ το αποδίδει σε έλλειψη προσωπικού λόγω υποχρηματοδότησης. Ο ίδιος έχει ζητήσει 290 προσλήψεις.

* * * Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, στην πλήρη εφαρμογής της περνά η συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο το Σωματείο των Μηχανοδηγών με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς άρχισε η χορήγηση στο προσωπικό έλξης καρτών e-ticket. Παράλληλα τρέχουν εντατικά και οι προσλήψεις που συμφώνησε το Σωματείο με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς έχουν ξεκινήσει οι ιατρικές εξετάσεις των υποψηφίων και ολοκληρώθηκαν τα ψυχοτεχνικά τεστ.

* * * Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αλλά αυτοκινητάμαξα Desiro που χρησιμοποιείται στον Προαστιακό της Αθήνας συγκρούστηκε με σταθμευμένη ηλεκτράμαξα και εκτροχιάστηκε μέσα στις εγκαταστάσεις του μηχανοστασίου του Ρέντη.

* * * Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν έχουν τη δυνατότητα να περνούν κάτω από τις σιδηροδρομικές διαβάσεις της Αιγιάλειας αφού αυτές έχουν ύψος μόλις 3 μέτρων. Κανείς δεν το είχε εντοπίσει κατά τη διάρκεια των μελετών και της κατασκευής του έργου μέχρι τις πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι.

* * * Μηχανικοί της ΕΡΓΟΣΕ σε συνεργασία με τους μηχανικούς του Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών συμμετείχαν στη διενέργεια ελέγχων σε κτήρια και υποδομές, στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές..

* * * Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας για τη διερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων σχετικά με την σύνδεση του Λιμένα Ελευσίνας με το τρένο, στο πλαίσιο της ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου, μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) ΑΕ, Απόστολου Καμαρινάκη και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) ΑΕ, Σπύρου Πατέρα, καθώς και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Αθανάσιου Κοτταρά.

* * * Με επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών- Μεταφορών ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Α.Δημοσχάκης, επανέρχεται στο καθολικό και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας του Έβρου αναφορικά με την βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης -Ορμενίου & μελλοντικά Αλεξανδρούπολης – Νέστου.

* * * Η σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινα – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς, ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης κατά την διάρκεια της συνάντησης του Βουλευτή Ν.Δ. Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης με  το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστο Βίνη, ενώ ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη κόστους – οφέλους η οποία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022.

* * * Σε ισχύ τέθηκε μέσα στο καλοκαίρι ο νέος Κανονισμός Ακροάσεων της ΡΑΣ, ο οποίος αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση της υγιούς ανταγωνιστικής δομής της σιδηροδρομικής αγοράς. Ο κανονισμός ρυθμίζει με σαφήνεια όλες τις επιμέρους διαδικασίες που ακολουθεί η ΡΑΣ κατά τη διαδικασία της ακρόασης, από το στάδιο της προδικασίας μέχρι και τη λήψη απόφασης. Στις καινοτόμες διατάξεις του νέου επικαιροποιημένου κανονισμού, συγκαταλέγονται οι προβλέψεις της διαδικασία των δεσμεύσεων, (άρθρο 34) αλλά και της επίλυσης διαφορών (άρθρο 35) που ενδέχεται να προκύψουν μεταξύ των σιδηροδρομικών εταιρειών.

* * * Σε δωρεές σε νοσοκομεία προχώρησε η ΕΡΓΟΣΕ. Η εταιρεία παρήγγειλε ένα περιλαίμιο ακτινοπροστασίας θυροειδούς THYROID COLLAR New Style του Οίκου PROTECH, Η.Π.Α., μίας ολόσωμης ποδιάς ακτινοπροστασίας πλήρους αλληλεπικάλυψης Wrap Around Full Overlap, καθώς και ερμαρίων, βιβλιοθηκών, γραφείων και καθισμάτων αναμονής, τα οποία θα παραδοθούν ως δωρεά εκ μέρους της «ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ», στο Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών (Αγ. Σάββας).

* * * Καθώς η πανδημία ανατρέπει αρκετά σχέδια για τον εορτασμό του 2021 ως Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων, πέντε οργανώσεις ζητούν την ανακήρυξη του 2022 ως Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων και Αστικών Συγκοινωνιών.

* * * Μέσα στο εργοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στη Θεσσαλονίκη, από την περασμένη άνοιξη, περισσότεροι από σαράντα τεχνίτες, εναλλάξ, δουλεύουν υπερωριακά για να αποκαταστήσουν ένα από τα στολίδια του Ελληνικού Σιδηροδρόμου, μία από τις πολυτελείς εστιάμαξες του Orient Express, που ακολουθώντας τη διαδρομή Alberg Orient Express, ξεκινούσε από το Λονδίνο κι έφθανε μετά από ένα ονειρεμένο ταξίδι, ως την Αθήνα.

* * * Mε το εμπορικό δρομολόγιο Θριάσιο – Νέο Ικόνιo, μέσα στις εγκαταστάσεις της Cosco. Η άγνωστη εμπορική σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινάει από το Θριάσιο και καταλήγει -μέσω ενός τούνελ κάτω από τα σπίτια- εντός των γιγαντιαίων εγκαταστάσεων της Cosco στο Νέο Ικόνιο.

* * * Το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Πύργου ζητά την αξιοποίηση και ανάδειξη της σιδηροδρομικής ιστορίας της πόλης.

* * * Ισπανικές εταιρείες, υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη τρένων τα οποία θα κινούνται με υδρογόνο που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κυβέρνηση επιθυμεί τα τρένα υδρογόνου να κυκλοφορήσουν ως το 2030.

* * * Συμφωνία-πλαίσιο για την προμήθεια 150 περιφερειακών τρένων Coradia Stream στην Trenitalia με συνολική αξίας περίπου 910 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε στην Alstom. Τα τρένα θα έχουν μέγιστη ταχύτητα 160 χλμ/ώρα και θα είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, που εξασφαλίζει τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και προσφέρει εξαιρετική εμπειρία στους επιβάτες.

* * * Οι κρατικοί σιδηρόδρομοι της Αυστρίας θα αγοράσουν 20 σιδηροδρομικούς συρμούς που θα διαθέτουν βαγόνια με κουκέτες για την εκτέλεση βραδινών δρομολογίων.

* * * Το Τόκυο απέσυρε μετά από 23 χρόνια, τα «τρένα που τραγουδούν» καθώς κινούνται. Και μία επίσκεψη στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ναγκόγια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*