Athens Transport: Οι ειδήσεις της Παρασκευής

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter του Athens Transport στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Η πρώτη έκδοση της νέας Παρασκευιάτικης στήλης του Athens Transport την περασμένη εβδομάδα κατάφερε να βγάλει είδηση η οποία έφτασε (ολίγον «μεταλλαγμένη») μέχρι και τη Βουλή! Μία απλή αναφορά για την ανάθεση του ΟΑΣΑ σε εταιρεία υπηρεσιών έρευνας «μυστικού επιβάτη» στις συγκοινωνίες πέρασε από το «σπασμένο τηλέφωνο» του copy-paste και κατέληξε στον Κυριάκο Βελόπουλο ο οποίος και κατέθεσε σχετική (αλλά μάλλον τελικά άσχετη) ερώτηση στη Βουλή.

Το πρώτο μέσο που αντέγραψε την είδηση (με αναφορά στο Athens Transport, γεγονός που τους τιμά) ήταν Το Ποντίκι. Από εκεί και πέρα κι άλλα μέσα πήραν την είδηση προσθέτοντας τις δικές τους “πινελιές” για να φτάσει τελικά σε ιστοσελίδα της ιδεολογίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης η οποία έκανε λόγο για «χαφιέδες» και «ολοκληρωτικά καθεστώτα», με το δημοσίευμα να φτάνει τελικά στη Βουλή αυτή την εβδομάδα ως ερώτηση του κ. Βελόπουλου προς τους κ.κ. Καραμανλή και Θεοδωρικάκο.

Επειδή συνιστούμε την επαφή με την πραγματικότητα, οι έρευνες τύπου «μυστικού επιβάτη» (κατά το «μυστικού πελάτη» – mystery shopper) όπως και γενικότερα οι έρευνες στις συγκοινωνίες δεν είναι κάτι το πρωτοφανές (είχε κάνει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πριν την ιδιωτικοποίηση) και μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη λειτουργία των συγκοινωνιών και την εξυπηρέτηση που λαμβάνουν οι επιβάτες. Ένα πρόβλημα πάντως είναι το γεγονός ότι οι συγκοινωνιακοί φορείς σπάνια δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών (και όταν το κάνουν, όλως περιέργως είναι πολύ θετικά), δηλαδή δεν υπάρχει η απαραίτητη διαφάνεια.

Οι αναγνώστες μας πάντως θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να εκφράσουν τη δική τους γνώμη για τις συγκοινωνίες της Αθήνας αφού πλησιάζει η ώρα για τη φετινή -8η κατά σειρά- μεγάλη έρευνα του Athens Transport.

Ανασχηματισμός υφυπουργών: Η αναβάθμιση του μέχρι πρότινος Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη και η αντικατάσταση του υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη από τον παλιό γνώριμο του υπουργείου Μιχάλη Παπαδόπουλο ήταν το αποτέλεσμα του κυβερνητικού ανασχηματισμού την περασμένη Τρίτη. Προφανώς κανείς δεν περίμενε μετακίνηση του υπουργού Κώστα Καραμανλή (ο πρωθυπουργός έχει εκφραστεί αρκετές φορές θετικά για το έργο του). Και ένα “παρασκήνιο”: ένα εικοσάλεπτο πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού (και ενώ οι αλλαγές ήταν γνωστές εντός της κυβέρνησης) το υπουργείο Υποδομών εξέδωσε δελτίο τύπου με δηλώσεις του κ. Καραμανλή για την επερχόμενη δημοπράτηση σιδηροδρομικών έργων. Δελτίο Τύπου που λειτούργησε και ως επιβεβαίωση της παραμονής του υπουργού στη θέση του.

Η παράδοση – παραλαβή: Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα όσα ειπώθηκαν στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο υπουργός Κώστας Καραμανλής είχε καλά λόγια να πει τόσο για τον απερχόμενο υφυπουργό όσο και για τους δύο νέους, ενώ για ακόμα μία φορά επανέλαβε πως «ούτε τα έργα όπως ξέρετε φυτρώνουν από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε μπορούμε να βελτιώσουμε τις παθογένειες ετών στις αστικές συγκοινωνίες» κάνοντας πάντως αναφορά στα πεπραγμένα. Ο νέος υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος ανέφερε πως βλέπει γύρω του γνωστούς υπηρεσιακούς παράγοντες από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο και προσβλέπει και πάλι σε μία καλή συνεργασία ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ηλεκτροκίνηση και το τραμ (που ακόμα περιμένουμε). Τέλος, ο νέος υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης μίλησε κι αυτός για τα πεπραγμένα του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα και ως άμεσους στόχους ανέφερε τη δημοπράτηση του ΒΟΑΚ, την επέκταση της λεωφόρου Κύμης και τον ανταγωνιστικό διάλογο για τα σιδηροδρομικά έργα της ΕΡΓΟΣΕ (μεταξύ των οποίων οι επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα).

Ατύχημα σε στάση του Τραμ: Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε στάση του Τραμ στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Ελληνικού και ανατράπηκε. Δεν αναφέρθηκαν άλλοι τραυματισμοί πέραν της οδηγού.

Μετακινήσεις εκτός έδρας: Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση για το ανώτατο ετήσιο όριο των επιτρεπόμενων κατ’ έτος ημερών μετακίνησης εκτός έδρας το έτος 2021, εντός και εκτός της Επικράτειας, των Οργάνων Διοίκησης και των υπαλλήλων του εποπτευόμενου φορέα Αττικό Μετρό Μ.Α.Ε. Πιο αναλυτικά, για τον Πρόεδρο του Δ.Σ. μέχρι 60 μέρες, για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. μέχρι 45 μέρες, για 20 Μηχανικούς κατηγορίας Π.Ε. μέχρι 40 μέρες, για 3 Μηχανικούς κατηγορίας Τ.Ε. μέχρι 20 μέρες, για τα μέλη του Δ.Σ. μέχρι 15 μέρες, για τους λοιπούς Μηχανικούς κατηγορίας Π.Ε. και Τ.Ε. και τους Δικηγόρους μέχρι 10 μέρες και για τους Οικονομικούς – Λογιστές Π.Ε. και Τ.Ε. και τους Διοικητικούς Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. μέχρι 8 μέρες έκαστος.

Προς νέα οργανωτική δομή στην Ο.ΣΥ.: Δεν είναι υπερβολή ότι κάθε νέα διοίκηση σε συγκοινωνιακό φορέα επιθυμεί να αλλάξει το οργανόγραμμα ώστε να το κάνει πιο αποδοτικό, με τα δικά της κριτήρια. Και η Ο.ΣΥ. λοιπόν ανέθεσε σε εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων την επικαιροποίηση του Υφιστάμενου Οργανογράμματος, με νέα job descriptions για τους υπαλλήλους έτσι ώστε η νέα Οργανωτική Δομή να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες επιχειρησιακές ανάγκες και τους στρατηγικούς στόχους της Ο.ΣΥ. Α.Ε. Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 28.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Νέος Ειδικός Σύμβουλος: Ένας ακόμα εργαζόμενος της ΣΤΑ.ΣΥ. τοποθετήθηκε σε θέση εργασίας Ειδικού Συμβούλου για θέματα τα οποία θα ανατίθενται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Μαθητευόμενοι στην Ο.ΣΥ.: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΥ ενέκρινε την ένταξη 171 μαθητευόμενων για το εκπαιδευτικό έτος 2021-22 από τις σχολές του ΟΑΕΔ και τα ΕΠΑ.Λ., με συνολικό μισθολογικό κόστος 521.245,44 ευρώ. Οι ειδικότητες μαθητευόμενων από τα ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ περιλαμβάνουν Τεχν. Μηχ/νων & Συστ. Αυτ/των (66), Τεχν. Ηλεκτρ/κων Συστ. Αυτ/των (22), Τεχνιτών Αμαξωμάτων (30), Τεχνιτών Ηλεκτρον. Συσκευών & Υπολογ. Μονάδων (6), Τεχνιτών Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων (4), Τεχνιτών Εργαλειομηχανών (10), Τεχν. Ψυκτ. Εγκατ. & Κλιματισμού (9), Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών (7), Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων (3), Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων (6), Τεχνίτες Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών (2), ενώ από τα ΕΠΑΛ, οι ειδικότητες περιλαμβάνουν Υπάλληλος Διοίκησης & Οικονομικών Υπηρεσιών (4), Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ (1) και Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (1).

Έκπτωση για διαφημίσεις: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑ.ΣΥ. αποφάσισε να επεκτείνει την προσφορά έκπτωσης 20% σε όλους τους διαφημιζόμενους σε μέσα της εταιρείας και για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με στόχο την τόνωση του διαφημιστικού ενδιαφέροντος που έχει πληγεί μέσα στην πανδημία.

Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες: Συγχαρητήρια ανακοίνωση προς τους επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητές και μαθήτριες συναδέλφων εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Τραμ. Και για όσους δεν τα κατάφεραν η ανακοίνωση σημειώνει πως υπάρχουν πάντα δεύτερες ευκαιρίες.

Χωριά χωρίς δρόμους: Τι να την κάνεις τη συζήτηση για μεγάλα έργα υποδομών όπως ο Ε65 και ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη τη στιγμή που μέχρι σήμερα υπάρχουν κατοικήσιμα χωριά στα οποία η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο μέσω χωματόδρομων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την προστασία τους από πυρκαγιές. Ένα παράδειγμα είναι το χωριό Λογγίτσι του δήμου Στυλίδας όπως αναφέρει δημοσίευμα. Να ένα εγχείρημα με το οποίο θα μπορούσε να καταπιαστεί ο νέος υφυπουργός Υποδομών (αν και οι εκάστοτε δήμαρχοι και περιφερειάρχες έπρεπε να είχαν δώσει λύση): να ασφαλτοστρώσει χωματόδρομους που αποτελούν τη μοναδική πρόσβαση σε χωριά.

Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

… και στον κόσμο

Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση Ανάληψης Πολυετούς Υποχρέωσης, για τα έτη 2022, 2023, 2024 και 2025, της εταιρείας με την επωνυμία «Σταθερές Συγκοινωνίες Μονοπρόσωπη Α.Ε.», για τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού με αντικείμενο την «Εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού διαχείρισης – κατάθεσης αξιών της ΣΤΑ.ΣΥ. Μονοπρόσωπη Α.Ε.» συνολικού ύψους 300.000 ευρώ.

  • Ανάθεση σε εταιρεία υπηρεσιών υποστήριξης του ΟΑΣΑ στο σχεδιασμό της διαδικασίας προμήθειας mini ηλεκτρικών λεωφορείων αντί ποσού 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
  • Δαπάνη ύψους 23.560 ευρώ για υπηρεσίες μελέτης καταγραφής – αποτίμησης και διαχείρισης αποθεμάτων εταιριών του Ομίλου ΟΑΣΑ.
  • Δαπάνη ύψους 3.087,60 ευρώ προς εφημερίδα για υπηρεσίες δημοσιεύσεων.
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 868 ευρώ που αφορά δαπάνες φιλοξενίας και λοιπά μικροέξοδα για τις ανάγκες συμμετοχής στην 85η ΔΕΘ.

  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 386,88 ευρώ για έξοδα ταξιδίου για την 85η ΔΕΘ.

  • Απευθείας ανάθεση της σύνταξης έκθεσης εκτίμησης εύλογης αξίας χαρτοφυλακίου των ακινήτων της Ο.ΣΥ. Α.Ε. σε εταιρεία αντί ποσού 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Οι μεταβολές δρομολογίων των μέσων

  • Από 24 Αυγούστου και μέχρι νεοτέρας: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμής 308 λόγω έργων στη Λεωφ. Λαυρίου στο δήμο Παιανίας – Γλυκών Νερών. Πληροφορίες στην εφαρμογή της τηλεματικής.
  • Έως και τις 23 Νοεμβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμή 838 λόγω έργων στην οδό Αγ. Άννης στο δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Λεπτομέρειες στην τηλεματική.
  • Έως και την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 120309330 λόγω έργων επί της λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου στο δήμο Κρωπίας. Πληροφορίες στην εφαρμογή της τηλεματικής.
  • Έως και 14 Οκτωβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 814900909 λόγω έργων της οδού Τζαβέλλα στο δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Πληροφορίες στην τηλεματική.
  • Έως και 3 Οκτωβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμή 409 (προς αφετηρία) λόγω έργων επί της Λ. Κύπρου στο δήμο Παπάγου Χολαργού. Λεπτομέρειες στην εφαρμογή της τηλεματικής.
  • Από 17 Μαρτίου έως και 1 Οκτωβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμής 307 λόγω έργων επί της οδού Μεσολογγίου στο δήμο Παιανίας – Γλυκών Νερών. Πληροφορίες στην τηλεματική.
  • Από 26 Μαρτίου 2020 και μέχρι νεοτέρας: Μερική προσωρινή τροποποίηση της διαδρομής της λεωφορειακής γραμμής 421 στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας.
  • Από 18 Μαρτίου 2019 έως και 1 Οκτωβρίου 2021: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 721 και 734 λόγω καθίζησης οδοστρώματος επί της οδού Δεκελείας στο ρέμα της Χελιδονούς στο δήμο Κηφισιάς.
  • Από 29 Σεπτεμβρίου 2018 και μέχρι νεοτέρας: Προσωρινή τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής 504 λόγω σοβαρού κινδύνου καθίζησης του οδοστρώματος, εξαιτίας διάβρωσης.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*