Δείτε πως θα εκσυγχρονιστούν οι συρμοί του ΗΣΑΠ – Ξεκίνησε ο διαγωνισμός

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την αναβάθμιση των συρμών του ΗΣΑΠ προχώρησε η ΣΤΑΣΥ. Ο διαγωνισμός αφορά την αναβάθμιση 14 συρμών των πέντε οχημάτων της γραμμής 1 (70 οχήματα) με στόχο την επέκταση της διάρκειας ζωής τους για 25 ακόμα χρόνια. Περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια ανταλλακτικών για περίοδο 3 ετών.

Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 5/11/2021.

Πρόκειται για συρμούς της 8ης παραλαβής που χρονολογούνται από το 1985 και μέχρι σήμερα έχουν διανύσει κατά μέσο όρο 2.900.000 χιλιόμετρα ο κάθε ένας, δηλαδή 7,5 φορές την απόσταση Γης-Σελήνης. Οι συρμοί έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον ελάχιστο χρόνο ζωής των 30 ετών και διαθέτουν σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ παρωχημένο εξοπλισμό ο οποίος δεν υποστηρίζεται από τους κατασκευαστές. Μέσω της αναβάθμισής τους, η ΣΤΑΣΥ έχει ως στόχο την αναβάθμιση του ωφέλιμου χρόνου ζωής τους κατά 25 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομήσει πόρους λόγω μη αγοράς νέων συρμών και καλύτερης απόδοσης των ήδη υπαρχόντων.

Σήμερα, το Athens Transport παρουσιάζει κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία των τεχνικών προδιαγραφών του μεγάλου έργου που θα βρίσκεται σε εξέλιξη για τα επόμενα χρόνια.

Για την αναβάθμιση των συρμών θα γίνει αντικατάσταση παλαιών συστημάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας καθώς και συντήρηση κάποιων συστημάτων τα οποία θα παραμείνουν. Θα αναβαθμιστούν επίσης πλήρως οι περισσότερες καμπίνες οδήγησης (όλες των ημισυρμών δύο οχημάτων και μία από τις δύο των ημισυρμών τριών οχημάτων), τα καθίσματα των οδηγών θα εκσυγχρονιστούν και θα τοποθετηθούν σύγχρονες οθόνες που θα απεικονίζουν με λεπτομέρειες την κατάσταση του κάθε συρμού. Τα συστήματα κλιματισμού των οδηγών θα αντικατασταθούν με σύγχρονα τύπου inverter  ενώ θα στεγανοποιηθούν πόρτες και παράθυρα εξασφαλίζοντας τον αποκλεισμό της εισροής νερού και μείωση του θορύβου.

Επίσης, θα τοποθετηθούν κάμερες στο εξωτερικό των οχημάτων (4 ανά όχημα), στα πρότυπα των συρμών 3ης γενιάς του Μετρό, και οθόνες στις καμπίνες οδήγησης διευκολύνοντας έτσι την επιτήρηση της επιβίβασης-αποβίβασης των επιβατών. Επίσης, θα τοποθετηθεί νέα μονάδα ελέγχου για το σύστημα πληροφόρησης και αναγγελιών επιβατών, νέα μονάδα διάγνωσης και ελέγχου συρμού, ακόμα και νέες πινακίδες προορισμού που θα αλλάζουν αυτόματα ανάλογα με την κίνηση του συρμού.

Προβλέπεται επίσης η αντικατάσταση μεγάλου μέρους του επιδαπέδιου εξοπλισμού (αναρτήσεις, μέρους του συστήματος πέδησης, κινητήρες έλξης, μετατροπέας έλξης, αντιστάσεις πέδησης κ.ά.) ενώ άλλα συστήματα θα συντηρηθούν.

Στο χώρο των επιβατών θα γίνει αντικατάσταση των παραθύρων με νέα και θα συντηρηθεί το σύστημα κλιματισμού. Ο μηχανισμός λειτουργίας των θυρών θα αντικατασταθεί, ενώ το δάπεδο θα καλυφθεί από νέο πλαστικό τάπητα. Τα πλευρικά τοιχώματα των συρμών θα αντικατασταθούν με νέα αντιβανδαλιστικού τύπου και ο φωτισμός θα αντικατασταθεί με νέο τύπου LED. Θα αντικατασταθούν επίσης τα καθίσματα των επιβατών και θα τοποθετηθούν διαφημιστικοί υαλοπίνακες πάνω από τα καθίσματα. Προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση καμερών κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης εντός των συρμών (δύο ανά όχημα) ενώ θα τοποθετηθούν και οθόνες πληροφόρησης επιβατών οι οποίες θα έχουν και τη δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο.

Όπως αναφέρεται στα τεύχη του διαγωνισμού, το εσωτερικό των συρμών θα είναι καλαίσθητο, μοντέρνο και θα προσδίδει το επιβατικό κοινό το έργο της αναβάθμισης. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στους βανδαλισμούς και ευκολοσυντήρητα. Ο όλος σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει την έγκριση της ΣΤΑΣΥ. Οι συρμοί θα είναι πλήρως προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες με σήμανση για τις θύρες εισόδου αναπηρικών αμαξιδίων και τα καθίσματα προτεραιότητας. Για πρώτη φορά οι συρμοί του ΗΣΑΠ θα διαθέτουν και ζώνες ασφαλείας για αναπηρικά αμαξίδια.

Ο συμβατικός χρόνος παράδοσης του έργου ανέρχεται σε 1.020 μέρες (34 μήνες) αλλά η αναβάθμιση των συρμών θα γίνει σταδιακά ώστε να μην προκύψουν ελλείψεις τροχαίου υλικού. Έτσι, το πρώτο κινητήριο όχημα θα έχει αναβαθμιστεί σε 300 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, με τον πρώτο ολοκληρωμένο συρμό να παραδίδεται σε 570 ημέρες. Πέντε συρμοί θα έχουν παραδοθεί σε 750 ημέρες, 10 συρμοί σε 900 ημέρες, ενώ το σύνολο των 14 συρμών σε 1.020 ημέρες. Ο ανάδοχος θα καταθέσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα προς έγκριση από την ΣΤΑΣΥ εντός 30 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*