«Μόδα» ο βανδαλισμός συρμών του ΗΣΑΠ

Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι βανδαλισμοί που σημειώνονται σε συρμούς του ΗΣΑΠ. Ενδεικτικό είναι ότι το 2020 υπήρχαν 14 βανδαλισμοί συρμών ανά μήνα, οι οποίοι αυξήθηκαν σε 16 τους πρώτους το 2021 ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 12 βανδαλισμοί, δηλαδή περίπου ένας ανά ημέρα.

Όπως εξήγησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο διευθυντής της γραμμής 1 του ΗΣΑΠ, Ηλίας Μανίκας, τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν συνήθως εν κινήσει από ομάδες νεαρών.

«Έχουμε αυτά τα πολύ συχνά περιστατικά. Ομάδες νεαρών ατόμων σπάνε η ξεκολλάνε τα τζάμια. Τα σπάνε με διάφορους τρόπους. Δεν ξέρω τι μορφή αντίδρασης είναι αυτή. Επειδή αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια της διαδρομής, δεν μπορούμε να έχουμε φύλαξη. Αυτές οι ομάδες δεν δρουν όταν υπάρχει κόσμος στο βαγόνι» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν βανδαλιστεί ένας συρμός αποσύρεται έως ότου να αποκατασταθούν οι ζημιές ενώ από τις αρχές του μήνα έχουν καταγραφεί περίπου 15 απώλειες συρμών λόγω σπασμένων τζαμιών.

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα έχουν γίνει viral μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής Tik Tok βίντεο με νεαρούς οι οποίοι σπάνε παράθυρα στις πόρτες συρμών του ΗΣΑΠ χρησιμοποιώντας το κεφάλι τους. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν η εταιρεία κινείται νομικά εναντίον όσων δημοσιεύουν τέτοια βίντεο δεν υπήρξε απάντηση. 

Η ανακατασκευή των συρμών του ΗΣΑΠ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός της ΣΤΑΣΥ για την αναβάθμιση 14 συρμών (70 οχήματα) της γραμμής 1 τα οποία χρονολογούνται από το 1985. Οι εργασίες, οι οποίες θα εκτελεστούν σταδιακά εντός 3 ετών, θα περιλαμβάνουν αντικατάσταση κάποιων συστημάτων και βαθιά συντήρηση άλλων. 

Σύμφωνα με τους τεχνικούς όρους του διαγωνισμού θα τοποθετηθούν κάμερες και στο εσωτερικό των βαγονιών κάτι που μπορεί ως ένα βαθμό να λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς τους συνεχείς βανδαλισμούς, αν και όπως σχολιάσαμε πρόσφατα, δύσκολα θα λύσει το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γραμμή. 

Όπως έγινε γνωστό, η ΣΤΑΣΥ ετοιμάζει και άλλο διαγωνισμό για την ανακατασκευή 10 επιπλέον συρμών της 10ης παραλαβής οι οποίοι μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ των ετών 1993-1995.  

Πηγή: megatv.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*