Ηλεκτροδηγοί Τραμ: Με σημαντικά προβλήματα η λειτουργία της τηλεματικής και του «πράσινου κύματος» στο Τραμ

Ανακοίνωση σχετικά με την προβληματική λειτουργία του συστήματος της «νέας τηλεματικής» που δημιουργεί προβλήματα στην κίνηση του Τραμ εξέδωσε το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής.

Όπως αναφέρουν, 2,5 χρόνια μετά την εγκατάσταση του συστήματος τα προβλήματα είναι συνεχή, με συρμούς να μη «φαίνονται», να μην στέλνονται σήματα προτεραιότητας στους φωτεινούς σηματοδότες, ενώ απαιτείται τριπλάσιος χρόνος από όσο προηγουμένως για να μπει και να αναχωρήσει ένας συρμός από τον τερματικό σταθμό του Συντάγματος.

Όσον αφορά τη λειτουργία του «πράσινου κύμματος», του συστήματος δηλαδή που δίνει προτεραιότητα στους συρμούς του Τραμ έναντι των άλλων οχημάτων στις διασταυρώσεις, αναφέρουν πως «οι μελέτες που εφαρμόζονται στους ρυθμιστές κυκλοφορίας (φανάρια), ειδικά μετά την αλλαγή τους σε LED, έχουν τέτοιες αποκλίσεις από τις πραγματικές ανάγκες του δρομολογίου, που απαιτείται άμεση διόρθωση, με στόχο την απόδοση προτεραιότητας κατά την διέλευση των συρμών Τραμ αλλά και μείωση του συνολικού χρόνου του δρομολογίου.»

Το σωματείο σημειώνει πως παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές διαμαρτυρίας, εξώδικα, στάσεις εργασίας, δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα, καμία ορατή βελτίωση στο δίκτυο της γραμμής και ζητά από την ΣΤΑΣΥ και την Αττικό Μετρό ενόψει της παράδοσης της επέκτασης στον Πειραιά να δράσουν διορθώνοντας τα προβλήματα, ενώ ζητούν συγνώμη από το επιβατικό κοινό για την όποια ταλαιπωρία προκληθεί στο επόμενο διάστημα.

Η ανακοίνωση του σωματείου:

¨ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ¨

Έχουν περάσει σχεδόν 2,5 χρόνια από την στιγμή που τοποθετήθηκε εν μια νυκτί το σύστημα της Νέας Τηλεματικής στους συρμούς της γραμμής ΤΡΑΜ και σχεδόν 10  μήνες από την επαναλειτουργία του Τερματικού Συντάγματος  με νέα σηματοδότηση.

Από την αρχή της τοποθέτησης των  δυο συστημάτων και όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα, το μόνο που παρατηρεί κανείς στο δίκτυο του ΤΡΑΜ είναι καθημερινές δυσλειτουργίες, βλάβες και προβλήματα που δυστυχώς επιτρέπουν τους συρμούς του ΤΡΑΜ να λειτουργούν με τα ελάχιστα  επιτρεπτά όρια ασφάλειας .

Το σύστημα  της “ΝΕΑΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ” βγαίνει εκτός λειτουργίας,  οι συρμοί είναι «αόρατοι»δεν στέλνει  ζήτηση προτεραιότητας στους φωτεινούς σηματοδότες του δικτύου του Τραμ, δίνει λάθος κατευθύνσεις στους μηχανισμούς αλλαγών στον τροχιόδρομο, το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας της γραμμής ΤΡΑΜ μένει αρκετές ώρες “τυφλό” χωρίς να μπορεί να συντονίσει την οποιαδήποτε ενέργεια και τέλος να υπάρχει  παραπληροφόρηση των επιβατών από τους πίνακες ενημέρωσης στις στάσεις.

Το σύστημα που τοποθετήθηκε για  την σηματοδότηση του τερματικού Συντάγματος, έχει παθογένειες που ξεκινάνε από την εκπόνηση της αρχικής μελέτης, μέχρι και την σημερινή λειτουργία. Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση δεν λήφθηκαν υπόψη από την αρχή, οι πραγματικές ανάγκες της γραμμής ΤΡΑΜ  αλλά ούτε και η υπάρχουσα λειτουργία στους υπολοίπους τερματικούς σταθμούς, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προσχέδιο για τον νέο αυτόν τερματικό. Έναν τερματικό σταθμό που για να μπει ένας συρμός και να αναχωρήσει, θέλει τον τριπλάσιο χρόνο απ ότι παλαιότερα ,  που το σύστημα σηματοδότησης βγαίνει εκτός λειτουργίας καθημερινά με τους όποιους κινδύνους να ελλοχεύουν για την ασφάλεια των επιβατών αλλά και  των ίδιων των εργαζομένων.

 Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται να βάλει το επονομαζόμενο “ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΥΜΑ” που σχεδόν σε όλο το δίκτυο της Γραμμής ΤΡΑΜ έχει γίνει ΚΟΚΚΙΝΟ. Οι μελέτες που εφαρμόζονται στους ρυθμιστές κυκλοφορίας (φανάρια), ειδικά μετά την αλλαγή τους σε LED, έχουν τέτοιες αποκλίσεις από τις πραγματικές ανάγκες του δρομολογίου,  που  απαιτείται  άμεση διόρθωση, με στόχο την απόδοση προτεραιότητας κατά την διέλευση των συρμών ΤΡΑΜ αλλά και μείωση του συνολικού χρόνου του δρομολογίου.

Όλο αυτό το διάστημα και με τα τόσο σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά στο δίκτυο της γραμμής ΤΡΑΜ λόγω της προβληματικής λειτουργίας της Νέας Τηλεματικής, του τερματικού του Συντάγματος  και των αποκλίσεων των ρυθμιστών κυκλοφορίας, οι  Ηλεκτροδηγοί Τραμ  και οι εργαζόμενοι στην Λειτουργία (Επιθεωρητές  Λειτουργίας,  Κέντρο Έλεγχου, Επόπτες Συρμών) προσπαθούν με υπεράνθρωπες προσπάθειες,  βασιζόμενοι στο φιλότιμο τους,  να βγάλουν εις πέρας το δύσκολο συγκοινωνιακό  έργο,  πάντα με γνώμονα την ασφάλεια .

Παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές διαμαρτυρίας, εξώδικα, στάσεις εργασίας, δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα, καμία ορατή βελτίωση στο δίκτυο της γραμμής ΤΡΑΜ  και οποίες ενέργειες ξεκίνησαν για αποκατάσταση των προβλημάτων μετά από λίγο διάστημα σταμάτησαν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.  

Βλέποντάς  παράλληλα  την επικείμενη επέκταση  της Γραμμής ΤΡΑΜ στο Πειραιά να πλησιάζει, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την επίλυση αυτών των σοβαρών προβλημάτων και αναμένουμε από την διοίκηση  της ΣΤΑ.ΣΥ. και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να συνεχίσουν τις εργασίες  που είχαν ξεκινήσει το τελευταίο  διάστημα, αλλά σταμάτησαν χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα . 

Καλούμε την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, την ύστατη αυτή στιγμή, να ενσκήψει πάνω από το ταλαιπωρημένο δίκτυο της γραμμής ΤΡΑΜ και να λύσει τα σοβαρά αυτά προβλήματα,  ΠΡΙΝ ξεκινήσει η λειτουργία  της Γραμμής ΤΡΑΜ στο Πειραιά.

Τέλος να ζητήσουμε συγνώμη από τους επιβάτες της Πρωτεύουσας για την όποια ταλαιπωρία δημιουργηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην γραμμή ΤΡΑΜ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*