Στο 85% αυξάνεται η ανώτατη επιτρεπόμενη πληρότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Από το 65% στο 85% αυξάνεται από σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 η ανώτατη επιτρεπόμενη πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. όπως προβλέπει η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε χτες Κυριακή στο ΦΕΚ Β’ 4919.

Πρόκειται για την τροποποίηση ενός μέτρου που έρχεται τη μέρα από την οποία αναμένεται αύξηση της επιβατικής κίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας λόγω της επαναφοράς του μέτρου του δακτυλίου. Ο ΟΑΣΑ έχει ήδη ανακοινώσει πως από σήμερα θα ξεκινήσει η παρακολούθηση της κίνησης των δρομολογίων λεωφορειακών γραμμών μέσω των συστημάτων της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έτσι ώστε να παρέμβει τροποποιώντας δρομολόγια λεωφορείων όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού.

Το όριο του 85% ισχύει τόσο για λεωφορεία δημόσιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων αυτά του ΟΑΣΑ, του ΟΑΣΘ, των αστικών ΚΤΕΛ και της δημοτικής συγκοινωνίας αλλά και των μέσων σταθερής τροχιάς της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ), όσο και σε μέσα στα οποία η ανώτατη επιτρεπόμενη πληρότητα έφτανε ήδη το 85% (υπεραστικά ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης).

Δείτε: Άνοιξε η πλατφόρμα για την έκδοση του σήματος ελεύθερης εισόδου στο δακτύλιο

Όπως επίσης προβλέπεται, η μη τήρηση υγειονομικών μέτρων στα παραπάνω μέσα επιφέρει σε κάθε επιβάτη του οχήματος/συρμού διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του άρθρου 50 του ν. 4753/2020 (Α΄ 227), και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), καθώς και η Μονάδα Επιθεώρησης και Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε: Η απόφαση για την επαναφορά του δακτυλίου από 25 Οκτωβρίου: πώς θα εφαρμόζεται, ποιοι εξαιρούνται και ποιοι χάνουν το δικαίωμα εισόδου

Σημειώνεται ότι όπως ορίζει η ΚΥΑ, σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.

Όπως φυσικά γνωρίζουν οι επιβάτες, το όριο του 65% ήταν μέχρι και σήμερα τουλάχιστον τυπικό αφού το μέτρο ήταν εξαρχής δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη ενώ δεν έχουν γίνει γνωστό αν ποτέ πραγματοποιήθηκε έλεγχος ή επιβολή προστίμων για τη μη τήρησή του στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές αναφορές για διενέργεια ελέγχων και επιβολή προστίμων σε σιδηροδρομικά δρομολόγια αλλά και δρομολόγια υπεραστικών ΚΤΕΛ.

Η μέγιστη πληρότητα του 65% βρίσκονταν σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2020 όταν αυξήθηκε από το 50% το οποίο ίσχυε από τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς. Σημειώνεται ότι η ανώτατη πληρότητα στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και το σιδηρόδρομο είχε αυξηθεί προς πολλού στο 85% της χωρητικότητάς τους.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*