Οι ειδήσεις της Παρασκευής: υπάρχει ελπίδα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας;

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

 
 

Είναι πολύ εύκολο να απελπιστεί κανείς διαβάζοντας όσα υποστηρίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και o ΟΑΣΑ για την βελτίωση που έφερε στις συγκοινωνίες της Αθήνας η επιβολή του δακτυλίου, για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών χρονοαποστάσεων στο Μετρό και για τα φαινόμενα συνωστισμού που εξαφανίστηκαν μια και καλή στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Με την «εικονική πραγματικότητα» των επίσημων ανακοινώσεων να μη συμβαδίζει με όσα βλέπουν τα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών σε καθημερινή βάση, μπορεί κανείς να φτάσει στο συμπέρασμα πως οι συγκοινωνίες της Αθήνας είναι καταδικασμένες να λειτουργούν υπό τις σημερινές συνθήκες και πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει δραστικά προς το καλύτερο.   

Από την άλλη μεριά είναι νομίζουμε πιο χρήσιμο να ακουστεί και η γνώμη πως η λύση ίσως να μην βρίσκεται στο “micromanaging” της καθημερινής λειτουργίας, την προσθήκη δηλαδή λίγων παραπάνω βαρδιών σε συγκεκριμένο μικρό αριθμό γραμμών όπου παρατηρούνται προβλήματα ή την προώθηση λίγων εμβληματικών μεγάλων έργων (προμήθεια 770 λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πρώτο τμήμα γραμμής 4) αλλά σε μία μεγάλη επένδυση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και υποδομών.

Αφού όσα έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα δεν ικανοποιούν τους πολίτες, κάποια κυβέρνηση κάποτε πρέπει να δοκιμάσει να βάλει τις συγκοινωνίες στο επίκεντρο της πολιτικής της. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μέσω προσθήκης χιλιάδων νέων λεωφορείων στον στόλο (μαζί με τον ανάλογο αριθμό νέων αμαξοστασίων και με χιλιάδες νέους εργαζόμενους συμπεριλαμβανομένων μειωμένου ωραρίου που θα εργάζονται τις ώρες αιχμής και εποχικούς που θα εργάζονται όταν υπάρχουν ελλείψεις), άμεση εκτέλεση μελετών για την επέκταση ως και διπλασιασμό του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς και δρομολόγηση των έργων αυτών και επένδυση στην τεχνολογία για βελτίωση της λειτουργίας των μέσων.

Αυτά φυσικά μπορούν να χαρακτηριστούν εύκολα ως «ουτοπικά» αφού το οικονομικό, αλλά ίσως και πολιτικό τους κόστος, θα είναι απαγορευτικό. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να τροποποιήσει δραστικά τον προϋπολογισμό (κοινώς, λεφτά που θα δίνονταν αλλού, να δοθούν για τις συγκοινωνίες), αφού η εκμετάλλευση κοινοτικών κονδυλίων δεν θα ήταν αρκετή, να επιβάλει νέους φόρους είτε στο σύνολο των πολιτών, είτε σε όσους χρησιμοποιούν Ι.Χ. και να συνεργαστεί πιο στενά με τον ιδιωτικό τομέα, διαφορετικά όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να έχουν ορίζοντα 100ετίας. Για να μη μιλήσουμε και για την απαιτούμενη αύξηση των εσόδων των συγκοινωνιών που θα επηρέαζε σίγουρα και την τιμή των εισιτηρίων. 

Αν η τελευταία παράγραφος φαίνεται σε κάποιους τρομακτική, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει δείξει πρόθεση να φύγει από την πεπατημένη. Νέα λεωφορεία θα συνεχίσουν να έρχονται ανά 20 χρόνια, οι εργαζόμενοι ίσα που θα φτάνουν για να βγάλουν τα δρομολόγια και τα μεγάλα έργα θα δημοπρατούνται όταν η Ε.Ε. φιλοτιμείται να τα χρηματοδοτήσει για να ολοκληρωθούν μετά από πολυετείς καθυστερήσεις.  

Εμείς απλά σημειώνουμε ότι εναλλακτική υπάρχει. Το αν είναι ρεαλιστική ή όχι, μπορεί να το κρίνει ο καθένας με τα δικά του κριτήρια. 


Οι προσλήψεις που έρχονται: Αίτημα της ΣΤΑΣΥ για κάλυψη 162 θέσεων υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διαφόρων ειδικοτήτων ενέκρινε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με όσα απάντησε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος σε ερώτηση του βουλευτή κ. Βελόπουλου σχετικά με οργανικά κενά στην εταιρεία, επιπρόσθετα των 186 θέσεων της προκήρυξης 1/2020. 

Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας

Με προβλήματα τα στατιστικά του ΟΑΣΑ: Ξεκίνησε και πάλι η δημοσιοποίηση δεδομένων για τις επικυρώσεις εισιτηρίων του ΟΑΣΑ ύστερα από διακοπή 19 ημερών, από τις 8 έως τις 26 Οκτωβρίου. Αν και στο παρελθόν έχουν υπάρξει ημέρες για τις οποίες δεν δίνονταν δεδομένα μέσω της σχετικής ιστοσελίδας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής (συνήθως 1-3 μέρες το μήνα), είναι η πρώτη φορά που η υπηρεσία διακόπτεται για τόσο πολύ. Ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να φροντίσει για τη δημοσιοποίηση των στατιστικών και για τις μέρες που η υπηρεσία είχε «πέσει». Πληροφοριακά, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, από τις 5:00 π.μ. ως τα μεσάνυχτα έγιναν 1.302.443 επικυρώσεις εισιτηρίων.

Επεκτείνεται η γραμμή 750 στη Νίκαια: Την επέκταση της λεωφορειακής γραμμής 750 Αττικό Νοσοκομείο – Μετρό Αιγάλεω – Νίκαια προκειμένου αυτή να εξυπηρετεί το νέο κτήριο του Πανεπιστημίου Πειραιά στη Νίκαια (Σπίτι της Άρσης Βαρών) προανήγγειλε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ανέφερε επίσης πως βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού η αναδιάταξη των λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά εν όψει της λειτουργίας των τριών νέων σταθμών του Μετρό το επόμενο καλοκαίρι. 

Καταγγέλλουν τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ: Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Τραμ καταγγέλλει τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για δικαστική προσφυγή κατά στάσης εργασίας που θα πραγματοποιούταν στις 26 Οκτωβρίου, λίγες μέρες μετά την κήρυξη της προηγούμενης στάσης εργασίας (στις 15 Οκτωβρίου) ως παράνομη. Το σωματείο διαμαρτύρεται για την προβληματική λειτουργία της νέας τηλεματικής. Επίσης, με κοινή τους ανακοίνωση, σωματεία εργαζόμενων στην ΣΤΑΣΥ ζητούν την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και εκφράζονται κατά της σύναψης συνεργασίας με εργολάβους καθαριότητας στη θέση συμβασιούχων εργαζομένων.

Μετρό Γαλατσίου: Συνάντηση με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής όπου θα γίνουν τα έργα του μετρό, είχε ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν τους καταστηματάρχες. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα δημιουργηθεί ειδικό γραφείο στον δήμο, στο οποίο κάτοικοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων θα μπορούν να απευθύνονται, ώστε να καταθέτουν προτάσεις και απορίες σε σχέση με τα έργα του μετρό και να λαμβάνουν επίσημη και έγκυρη απάντηση.

Δρομολόγια Αεροδρομίου: Τον Ιούλιο του 2021 188.742 επιβάτες μετακινήθηκαν προς και από το Αεροδρόμιο της Αθήνας με το Μετρό και 49.348 με τον Προαστιακό, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΣΕ. Το συνολικό τέλος πρόσβασης και χρήσης προς την εταιρεία του αεροδρομίου ανέρχεται σε220.461,96 ευρώ, εκ των οποίων 174.767,66 ευρώ αναλογούν στην ΣΤΑΣΥ και 45.694,30 ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε να προχωρήσει στην καταβολή επιχορήγησης στον όμιλο ΟΑΣΑ για την εταιρεία ΟΣΥ Α.Ε. ύψους 1.363.045,00 ευρώ για την κάλυψη δαπανών εξαιτίας της COVID-19 πανδημίας, για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο έτους 2021.

Εκδοτήρια εισιτηρίων: Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΟΣΥ για το μήνα Νοέμβριο, τα περισσότερα εκδοτήρια εισιτηρίων θα είναι ανοικτά τις περισσότερες μέρες του μήνα. Το εκδοτήριο της Μητροπόλεως θα είναι και πάλι κλειστό όλο το μήνα. 


 

Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο:


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση της καταβολής ποσού 1.454.739,26 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Αύγουστο 2021.
  • Δαπάνη ύψους 5.245 ευρώ προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για υπηρεσίες μελέτης μέτρων σε Μ.Μ.Μ. λόγω Covid.

 

  • Διαγωνισμός προϋπολογισμού 15.830 ευρώ με ΦΠΑ για Εμπόδιση περιστεριών σε χώρους συντήρησης Τροχαίου Υλικού σε αμαξοστάσια Σεπολίων, Σταυρού και Ελληνικού
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 10.230 ευρώ με ΦΠΑ Σ που αφορά εξάλειψη χρωματικών παραστάσεων από 11 στάσεις τραμ στον Πειραιά.

Οι μεταβολές των δρομολογίων των μέσων δημοσιεύονται πλέον στο Athens Transport κάθε Σάββατο, σε ξεχωριστό άρθρο, προκειμένου να περιλαμβάνονται και οι ανακοινώσεις του ΟΑΣΑ για το Σαββατοκύριακο οι οποίες συνήθως βγαίνουν το απόγευμα της Παρασκευής ή και μετά τα μεσάνυχτα μέσω της τηλεματικής.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*