Ενίσχυση των δρομολογίων στη γραμμή του ΗΣΑΠ με συρμούς του Μετρό

@SiriliasM/twitter

Με τη χρήση για πρώτη φορά συρμών πρώτης γενιάς του Μετρό σκοπεύει η ΣΤΑΣΥ να ενισχύσει τα δρομολόγια τις γραμμής του ΗΣΑΠ από αυτή την εβδομάδα. 

Ήδη από σήμερα ένας συρμός των γραμμών 2 και 3, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούσε δρομολόγια χωρίς επιβάτες στη γραμμή, έχει ξεκινήσει κανονικά δρομολόγια τα οποία θα πραγματοποιούνται τις ώρες αιχμής. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται και ένας δεύτερος συρμός πρώτης γενιάς του Μετρό να ξεκινήσει δρομολόγια τη γραμμή 1.

Είναι η πρώτη φορά, από τα εγκαίνια του Μετρό πριν από 21 χρόνια, που συρμός των γραμμών 2 και 3 πραγματοποιεί δρομολόγια με επιβάτες στη γραμμή του ΗΣΑΠ. Στο παρελθόν συρμοί του Μετρό είχαν μπει στη γραμμή 1 (μέσω της συνδετήριας σήραγγας των γραμμών 1 και 2 στο σταθμό Αττική) σε σπάνιες περιπτώσεις για υπηρεσιακούς μόνο λόγους. 

Η κυριότερη αγωνία, που σύμφωνα με πληροφορίες μοιράζονται και στελέχη της ΣΤΑΣΥ, είναι τι συνέπειες θα έχει για τους συρμούς του Μετρό η χρήση τους στη γραμμή 1 όπου, όπως είναι γνωστό σε όλους, το τροχαίο υλικό παραμένει συνεχώς εκτεθειμένο σε βανδαλισμούς, τόσο κατά τις ώρες λειτουργίας, όσο και κατά τις νυχτερινές ώρες. Αν και οι βανδαλισμοί δεν είναι ανήκουστοι και στις γραμμές 2 και 3 εκεί συνήθως υπάρχει το περιθώριο οι βανδαλισμένοι συρμοί να παραμείνουν εκτός κυκλοφορίας μέχρι την αποκατάστασή τους, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στη γραμμή 1, παρά μόνο για τα πιο «βαριά περιστατικά» που περιλαμβάνουν θραύσεις παραθύρων κ.λπ. 

Τα δρομολόγια στη γραμμή 1 πραγματοποιούνται ανά 6′ τις ώρες αιχμής, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που αναγνώστες του Athens Transport μάς έχουν αναφέρει πως έχει χρειαστεί να αναμένουν σε σταθμούς ακόμα και τον διπλάσιο χρόνο. Το ζήτημα της έλλειψης συρμών αναμένεται να ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες λόγω των έργων σταδιακής αναβάθμισης των 14 παλαιότερων συρμών της γραμμής. 

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των 14 συρμών 8ης παραλαβής του ΗΣΑΠ αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη της χρονιάς ή τις αρχές τις επόμενης, με το σχετικό διαγωνισμό προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ να ολοκληρώνεται, εκτός απροόπτου, μέσα στις επόμενες μέρες. 

Για την αναβάθμιση των συρμών, περισσότερες λεπτομέρειες για την οποία είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό, θα γίνει αντικατάσταση παλαιών συστημάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας καθώς και συντήρηση κάποιων συστημάτων τα οποία θα παραμείνουν, ενώ θα προστεθούν και κάποια επιπλέον συστήματα όπως κάμερες και οθόνες. Το σύνολο των 14 συρμών αναμένεται να έχει αναβαθμιστεί μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια (34 μήνες) αλλά οι εργασίες θα γίνουν σταδιακά, με τον πρώτο ολοκληρωμένο συρμό να παραδίδεται σε 570 ημέρες. Το πλήρες χρονοδιάγραμμα πρόκειται να συμφωνηθεί μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και του αναδόχου μετά την υπογραφή της σύμβασης. 

Στα σχέδια της ΣΤΑΣΥ βρίσκεται και η αναβάθμιση 10 επιπλέον συρμών της 10ης παραλαβής, οι οποίοι μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ των ετών 1993-1995.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*