Ο ΟΣΕ για τον εκτροχιασμό στη Θεσσαλονίκη

Σε σημερινή του ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό μερικού εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας στο σταθμό της Θεσσαλονίκης το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο ΟΣΕ αναφέρει πως δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την υποδομή και την επιδομή της γραμμής αφού συντηρούνται τακτικά αλλά ότι οι μηχανοδηγοί οφείλουν να κινούνται με ταχύτητα έως 10 χλμ/ώρα διερχόμενοι από το συγκεκριμένο σημείο, λόγω του μεγάλου αριθμού των αλλαγών τροχιάς.

Όσον αφορά το πόρισμα για τα ακριβή αίτια του συμβάντος, αναφέρεται πως θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εκδοθεί πόρισμα από αρμόδια επιτροπή του ΟΣΕ.

Η ανακοίνωση του ΟΣΕ:

Την 17-10-2021 και ώρα 0:22, κατά την είσοδο της αμαξοστοιχίας 3590 της από 16-10-21 από τη Λάρισα στον Επιβατικό Σταθμό Θεσσαλονίκης (περιοχή ΤΧ5), έγινε εκτροχιασμός της Hλεκτράμαξας (Η/Α) 120-021 στην 5η γραμμή.

 Από τον εκτροχιασμό δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί επιβατών και προσωπικού. Η υπόλοιπη σύνθεση της αμαξοστοιχίας, εκτός της Η/Α 120-021, δεν εκτροχιάστηκε και βρισκόταν επί της γραμμής. 

 Άμεσα ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Κυκλοφορίας και η Διεύθυνση Συντήρησης Γραμμής του ΟΣΕ, καθώς και το Μηχανοστάσιο Θεσσαλονίκης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την απομάκρυνση της εκτροχιασμένης μηχανής (η οποία ολοκληρώθηκε στις 17-10-21 και ώρα 17:00), για τον απολογισμό των ζημιών και την αποκατάστασή τους. Η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών συνέχισε να γίνεται κανονικά, από και προς τον Επιβατικό Σταθμό Θεσσαλονίκης από τις υπόλοιπες γραμμές του Σταθμού.

 Σημειώνεται πως η περιοχή του ΤΧ5, αποτελεί περιοχή συμπλέγματος αλλαγών εισόδου του Επιβατικού Σταθμού Θεσσαλονίκης. Η ιδιαίτερη γεωμετρία της περιοχής, λόγω της πληθώρας και συνθετότητας των αλλαγών (και όχι λόγω της κατάστασης της υποδομής και επιδομής της γραμμής), επιβάλλει χαμηλή ταχύτητα, ήτοι 10km/h, η οποία αναγράφεται στο Εγχειρίδιο Δρομολογίων του ΟΣΕ. Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της γραμμής (η οποία συντηρείται τακτικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΣΕ), πριν και αμέσως μετά του σημείου εκτροχιασμού, ελέγχθηκαν και βρέθηκαν εντός των  ορίων του Κανονισμού Επιδομής.

 Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εκδοθεί πόρισμα από αρμόδια επιτροπή του ΟΣΕ, για τα ακριβή αίτια του συμβάντος.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*