ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση «δίνει προίκα» στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ τρένα υδρογόνου

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η χτεσινή εξαγγελία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για προμήθεια τρένων υδρογόνου τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να ενοικιαστούν από τις εταιρείες που κινούνται στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρήστος Γιαννούλης αναφέρουν πως η εξαγγελία Καραμανλή προκαλεί καθώς η κυβέρνηση «επιλέγει να αγοράσει, με χρήματα των φορολογουμένων, νέα τρένα και να τα νοικιάσει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ», την ίδια στιγμή που στην εταιρεία έχουν παραχωρηθεί για 15 χρόνια οι άγονες γραμμές.

Μιλώντας στο συνέδριο της Καθημερινής, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε πως στο σχεδιασμό του Υπουργείου για τα επόμενα χρόνια είναι και η προμήθεια τραίνων υδρογόνου, για την κίνηση των οποίων δεν χρειάζονται ιδιαίτερες μεταβολές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της προμήθειας των τρένων υδρογόνου είχε αναφερθεί και η μητρική εταιρεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ιταλία. Προ ολίγων ημερών, ο Διευθυντής Θυγατρικών Εξωτερικού της εταιρείαςMaurizio Capotorto, ανέφερε πως στη νέα σύμβαση μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δημοσίου, προβλέπεται η απόκτηση τραίνων υδρογόνου και νέων ηλεκτρικών αμαξοστοιχιών, καθώς η αναβάθμιση σιδηροδρομικών σταθμών, πάντα «σε συνεργασία με την κυβέρνηση».

Η ανακοίνωση των κ. Παππά και Γιαννούλη:

Η εξαγγελία Καραμανλή για την αγορά τρένων υδρογόνου προκαλεί.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να αγοράσει, με χρήματα των φορολογουμένων, νέα τρένα και να τα νοικιάσει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η δε ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εκτελεί με αυτά τα τρένα δρομολόγια, για τα οποία επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο.

Ο φορολογούμενος, λοιπόν, καλείται ΚΑΙ να πληρώσει την προμήθεια νέου τροχαίου υλικού ΚΑΙ να επιδοτήσει τα δρομολόγια.

Η πολιτική ακροβασία της Ν.Δ. είναι πρωτοφανής, αφού:

  • Μέχρι χτες προβλεπόταν η παραχώρηση των δρομολογίων των «άγονων» σιδηροδρομικών γραμμών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 15 χρόνια, με την προϋπόθεση επενδύσεων της εταιρείας σε νέα τρένα.
  • Ενώ από σήμερα, το δημόσιο αναλαμβάνει και την ευθύνη των -αρκετών εκατομμυρίων ευρώ- επενδύσεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λοιπόν, δίνει «προίκα» στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και τα νέα τρένα και την 15ετή εκτέλεση δρομολογίων στις «άγονες» γραμμές.

Όλα «στην υγειά» των κορόιδων.

Οι ευθύνες είναι προφανείς, είναι πολλών ειδών και αφορούν πολλούς.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*