Παράταση ως τον Μάρτιο του 2022 για τα ETR470 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

©sirirodromeas/youtube

Παράταση ζήτησε και έλαβε από τη Ρυθμιστική Αρχής Σιδηροδρόμων η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την πιστοποίηση των τρένων ETR470 (προηγουμένως γνωστά ως “Λευκά Βέλη”) προκειμένου να ξεκινήσουν δρομολόγια στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΡΑΣ, αντικείμενο της προηγούμενης παράτασης που είχε δοθεί ήταν η προσκόμιση των απαιτούμενων συμπληρωματικών πληροφοριών σχετικά με την επίλυση διαφόρων προβληματικών σημείων, με κυρίαρχο το ζήτημα που αφορά την εγκατάσταση συστήματος αμμοδιασποράς στο προς έγκριση όχημα. Έκτοτε, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατέθεσε στην ρυθμιστική αρχή διάφορα συμπληρωματικά έγγραφα χωρίς όμως να λυθεί το ζήτημα της εγκατάστασης συστήματος αμμοδιασποράς το οποίο απαιτείται με βάση την εθνική νομοθεσία.

Ακολούθως, η σιδηροδρομική εταιρεία ζήτησε παράταση ως τις 31 Δεκεμβρίου για την εγκατάσταση του συστήματος στα τρένα, ενώ τελικά, μετά από πρόταση της ΡΑΣ, συμφωνήθηκε να δοθεί παράταση ως την 1η Μαρτίου 2022.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Ξιφαράς είχε χαρακτηρίσει τη νομοθεσία για υποχρέωση εγκατάστασης συσκευής αμμοδιασποράς στα τρένα (έργο της οποίας είναι να ρίχνει άμμο στις γραμμές διευκολύνοντας το φρενάρισμα, όπου κριθεί απαραίτητο) ως “παρωχημένη”. Παρόμοια υποχρέωση δεν υπάρχει στην Ιταλία όπου τα συγκεκριμένα τρένα πραγματοποιούσαν δρομολόγια.

Η ανακοίνωση της ΡΑΣ:

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) ανακοινώνει νέα παράταση του χρονικού διαστήματος αξιολόγησης της αίτησης V-20210428-006 κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε η εταιρεία TRENITALIA S.p.A και αφορά την πιστοποίηση/ έγκριση της αμαξοστοιχίας ETR 470.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων αποδέχθηκε την πρόταση της Εταιρείας TRENITALIA S.p.A για νέα παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας που αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της αμαξοστοιχίας ETR 470.

Σημειώνεται, ότι σκοπός της πρώτης παράτασης με καταληκτική ημερομηνία την 27η /09/ 2021, ήταν η προσκόμιση των απαιτούμενων συμπληρωματικών πληροφοριών σχετικά με την επίλυση, διαφόρων προβληματικών σημείων, με κυρίαρχο, το ζήτημα που αφορά την εγκατάσταση συστήματος αμμοδιασποράς στο προς έγκριση όχημα.

Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση ανεστάλη έως τις 13.09.2021 και η νέα καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προσδιορίστηκε για την 06.11.2021, περιλαμβανομένης της έκδοσης σχετικής απόφασης από την Ολομέλεια της ΡΑΣ.Υπογραμμίζεται, ότι παρόλο που στο χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε, υποβλήθηκαν συμπληρωματικά έγγραφα επί των προβληματικών σημείων, με εξαίρεση ωστόσο, το ζήτημα που αφορά την εγκατάσταση του προαναφερθέντος συστήματος αμμοδιασποράς , για το οποίο η ΡΑΣ εγείρει δικαιολογημένη αμφιβολία βάσει των ισχυουσών διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας.

Κατόπιν διαβούλευσης των δύο μερών για τον εν λόγω ζήτημα, η TRENITALIA S.p.A γνωστοποίησε στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων την πρόθεσή της να προχωρήσει άμεσα στην εγκατάσταση του συστήματος αμμοδιασποράς στο προς έγκριση όχημα και κατ’ επέκταση στην επικαιροποίηση του σχετικού φακέλου ως προς την αλλαγή.

Ως εκ τούτου, η Εταιρεία κατέθεσε αίτημα νέας παράτασης για την εγκατάσταση αμμοδιασποράς και την υποβολή όλων των απαιτούμενων επικαιροποιημένων δικαιολογητικών με καταληκτική ημερομηνία την 31η .12.2021. Ωστόσο προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος για την ορθή αξιολόγηση της πληρότητας, της συνοχής και της συνάφειας του νέου φακέλου της αίτησης, προτάθηκε από τη ΡΑΣ να χορηγηθεί παράταση έως τις 01.03.2022. Πρόκειται για το εύλογο διάστημα που απαιτείται για την έκδοση της σχετικής απόφασης έγκρισης, για τη διάθεση της αμαξοστοιχίας ETR 470 στην αγορά. Το αίτημα έγινε δεκτό από την Εταιρεία.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*