Πότε αναμένονται τα πρώτα καινούρια λεωφορεία για την Αθήνα

Στα τέλη του 2022 ή το αργότερο στις αρχές του 2023 αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα πρώτα εκ των 770 νέων λεωφορείων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV100.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το 1/3 των λεωφορείων θα αφορά τη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα την Αθήνα και στόχος είναι τα πρώτα οχήματα να βρίσκονται στην πόλη το αργότερο στις αρχές του 2023. «Πρόκειται για σύγχρονα, πράσινα οχήματα και ευελπιστούμε ότι θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στους επιβάτες να χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες».

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε τα τεύχη του διαγωνισμού στον αέρα. Καταληκτική ημερομηνία είναι η 8η Νοεμβρίου. Με βάση τις τυπικές διαδικασίες για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου διαγωνισμού, συνήθως απαιτείται, στην καλή περίπτωση των πραγμάτων, χωρίς ενστάσεις, ένας χρόνος. Εδώ μιλάμε για έναν διαγωνισμό ο οποίος θα καταλήξει σε πέντε διαφορετικές συμβάσεις, διότι έχουμε πέντε διαφορετικές κατηγορίες λεωφορείων. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού είναι έξι μήνες. Θα γίνει η υπογραφή της σύμβασης και εκτιμούμε ότι στο τέλος του 2022 με αρχές του 2023 θα έχουμε τα πρώτα λεωφορεία και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Δείτε επίσης: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 770 νέων λεωφορείων – για πρώτη φορά ηλεκτρικά και υβριδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δεδομένου πάντως του μεγέθους του διαγωνισμού αλλά και του ενδιαφέροντος για αυτόν από το εξωτερικό, θα αποτελέσει έκπληξη αν δεν δοθεί κάποια παράταση προκειμένου να προλάβουν να μελετήσουν τα τεύχη του διαγωνισμού (τα οποία θα πρέπει πρώτα να μεταφραστούν), να καταθέσουν ερωτήσεις, και τελικά προσφορές οι ενδιαφερόμενοι.

«Αστοχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά παρωχημένος ο ελληνικός κανονισμός»

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών αναφέρθηκε και στα τρένα ETR470, τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν δρομολόγια τους επόμενους μήνες για να συνδέσουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε περίπου 3,5 ώρες.

Ο κ. Ξιφαράς σημείωσε ότι διευθετείται το θέμα που είχε ανακύψει με την έλλειψη συσκευής αμμοδιασποράς και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα «γρήγορα τρένα» να ξεκινήσουν δρομολόγια ακόμη και στα τέλη του 2021: «Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα αφενός από μια αστοχία από τη μεριά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία μπήκε στη διαδικασία να φέρει κάποια τρένα που δεν διαθέτουν έναν μηχανισμό που λέγεται αμμοδιασπορά, από την άλλη όμως οφείλουμε να ομολογήσουμε κι ότι αυτός ο εθνικός κανονισμός είναι παρωχημένος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε και να το πούμε ξεκάθαρα είναι ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση ή απόκλιση από τους εθνικούς κανόνες, επανεξετάζεται. Θα γίνει με τη συνδρομή διεθνών φορέων, εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα κάνουν συγκεκριμένες δοκιμές για την ασφαλή λειτουργία του τρένου επάνω στις ράγες, σε ακραίες συνθήκες πρόσφυσης, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα τρένα δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια προσωπικού, επιβατών κι εξοπλισμού».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*