Έρευνα Athens Transport 2021 – Οι απόψεις των επιβατών για τις συγκοινωνίες της Αθήνας

Σήμερα, στην παρουσίαση του πρώτου μέρους των αποτελεσμάτων της ετήσιας μεγάλης Έρευνας του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, θα δούμε τις απόψεις των συμμετεχόντων πάνω σε μία σειρά θεμάτων σχετικά με τις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Δείτε το β’ μέρος της έρευνας, με την αξιολόγηση του κάθε μέσου από τους επιβάτες του

4.145 απαντήσεις συγκέντρωσε φέτος η μεγάλη έρευνα του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, που πραγματοποιείται για 8η συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων που έχουν συμπληρωθεί όλα αυτά τα χρόνια που πραγματοποιείται η ετήσια έρευνα.

Στο σημερινό πρώτο μέρος των απαντήσεων θα δούμε αναλυτικά τις απόψεις των συμμετεχόντων πάνω σε θέματα όπως τη λειτουργία και τα προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών μέσα στην πανδημία, την τιμολογιακή πολιτική και την εισιτηριοδιαφυγή και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται πως με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το ερωτηματολόγιο της οποίας ήταν ανοικτό από τις 24 Οκτωβρίου ως τις 15 Νοεμβρίου, το 71% όσων συμμετείχαν χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες ως κύριο τρόπο μετακίνησης στην πόλη, ενώ το 49,5% πραγματοποιεί κατά μέσο όρο από 5 διαδρομές και πάνω ανά εβδομάδα. Επομένως, η έρευνα είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική για τους καθημερινούς χρήστες των αστικών συγκοινωνιών παρά το σύνολο των επιβατών ή τον μέσο Αθηναίο.

Ακολουθούν αναλυτικά οι απαντήσεις χωρισμένες σε 9 ενότητες:

  1. Συγκοινωνίες της Αθήνας και πανδημία του κορωνοϊού
  2. Χρήση των συγκοινωνιών της Αθήνας
  3. Συνεργασία με ΚΤΕΛ και ιδιωτικοποιήσεις
  4. Χρήση κομίστρου για μετακίνηση με τις συγκοινωνίες της Αθήνας
  5. Τιμολογιακή πολιτική συγκοινωνιών Αθήνας
  6. Εισιτηριοδιαφυγή και έλεγχοι εισιτηρίων
  7. Προβλήματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας
  8. Αξιολόγηση προσώπων και φορέων
  9. Τηλεματική, διαδίκτυο και τηλεφωνικό κέντρο ΟΑΣΑ

Κάποια σημαντικά ευρήματα της έρευνας:

  • Ανεπαρκή θεωρεί το 65% τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία από τον κορωνοϊό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. To 35% μετακινείται λιγότερο συχνά με τις συγκοινωνίες σε σχέση με τη περίοδο πριν την πανδημία. Το 88,6% αυτών δεν θα επιστρέψει πριν την ερχόμενη άνοιξη ή το καλοκαίρι.
  • Το 79% έχει αντιμετωπίσει συνθήκες συνωστισμού πολλές φορές κατά τον τελευταίο χρόνο, το 79,5% ζητά άμεση επιστροφή της δίωρης νυχτερινής λειτουργίας σε Μετρό και Τραμ τα Σαββατοκύριακα.
  • Το 41,1% θετικό με την παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ αλλά μόνο το 25,6% θέλει να γίνεται σε μόνιμη βάση.
  • Το 54,5% πιστεύει πως τον τελευταίο χρόνο οι συγκοινωνίες αλλάζουν προς το χειρότερο, το 11,5% προς το καλύτερο.
  • 52,7%: «η τιμή των εισιτηρίων σήμερα είναι λογική» 56,7%: «οι τιμές των εισιτηρίων πρέπει να μειωθούν», το 52,3% ζητά δωρεάν συγκοινωνίες για όλους.
  • 72%: «η εισιτηριοδιαφυγή είναι πρόβλημα», 66,8%: δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι εισιτηρίων»
  • 75,2%: Θετικοί στο να πληρώνουν για τις μετακινήσεις ηλεκτρονικά μέσω τηλεφώνου.
  • 49,9%: Ικανοποιημένοι/πολύ ικανοποιημένοι από το σύστημα της τηλεματικής των Λεωφορείων

1.  Συγκοινωνίες της Αθήνας και πανδημία του κορωνοϊού

Σχεδόν 2 στους τρεις (65% – από 53% πέρυσι) απάντησαν πως τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό στις συγκοινωνίες της Αθήνας που έχουν λάβει η κυβέρνηση και οι συγκοινωνιακοί φορείς είναι ανεπαρκή. Το 15,2% τα χαρακτήρισε λίγο επαρκή, το 12,5% ούτε πολύ, ούτε λίγο επαρκή και μόνο το 7,9% τα χαρακτήρισε αρκετά επαρκή ή επαρκή.

Ερωτώμενοι αν σε γενικές γραμμές οι επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, λίγοι παραπάνω από τους μισούς (52,9%) απάντησαν όχι ή μάλλον όχι. Ναι ή μάλλον ναι απάντησε το 44,9%.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να επιλέξουν από μία λίστα ποια μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό λαμβάνουν οι ίδιοι ή να προσθέσουν επιπλέον. Οι απαντήσεις είχαν ως εξής: χρήση προστατευτικής μάσκας (96,5%), χρήση αντισηπτικού (67,9%), αποφυγή αγγίγματος επιφανειών (57,1%), αποφυγή συνωστισμού σε μέσα και σταθμούς (44,5%), αποφυγή μετακίνησης με τις συγκοινωνίες (22%), χρήση γαντιών (6,2%). Στις άλλες απαντήσεις που δόθηκαν, περιλαμβάνονταν η χρήση διπλής μάσκας και το άνοιγμα παραθύρων.

Για να δούμε πόσο έχει επηρεάσει τις μετακινήσεις ο κορωνοϊός, ρωτήσαμε για τη συχνότητα χρήσης των μέσων σήμερα σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Το 42,9% απάντησε πως χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας το ίδιο συχνά και σήμερα αλλά επίσης μεγάλο ποσοστό (35,1%) απάντησε πως τα χρησιμοποιεί λιγότερο συχνά. Ένας στους 5 (20,6%) απάντησε επίσης πως τα χρησιμοποιεί περισσότερο συχνά σήμερα.

Στη συνέχεια, όσοι απάντησαν πως χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες της Αθήνας λιγότερο συχνά σήμερα, ρωτήθηκαν πότε αναμένουν ότι θα τα χρησιμοποιούν και πάλι με την ίδια συχνότητα όπως και πριν. Οι λιγότεροι (11,4%) απάντησαν μέσα στον επόμενο χειμώνα, το 17,4% την ερχόμενη άνοιξη ή το καλοκαίρι, το 22,9% αργότερα, ενώ το 20,6% απάντησε πως δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το ίδιο συχνά. Οι περισσότεροι πάντως (27,7%) απάντησαν πως δεν γνωρίζουν πότε θα αυξήσουν τις μετακινήσεις τους με τις συγκοινωνίες.

Η πλειοψηφία (79%) απάντησε πως κατά τον τελευταίο χρόνο έχει επιβιβαστεί πολλές φορές σε Μέσο Μαζικής Μεταφοράς εντός του οποίου επικρατούσαν συνθήκες συνωστισμού. Το 15,8% απάντησε επίσης πως συνάντησε συνθήκες συνωστισμού λίγες φορές και μόνο το 4,2% δεν συνάντησε συνωστισμό.

Οι περισσότεροι (79,5%) πιστεύουν ότι πρέπει να επανέλθει άμεσα το μέτρο της νυχτερινής δίωρης παράτασης λειτουργίας σε Μετρό και Τραμ το οποίο διακόπηκε λόγω της πανδημίας. Το 8,1% απάντησε πως πρέπει να επανέλθει αλλά όχι ακόμα και μόνο το 2,3% πως δεν πρέπει να επανέλθει.

Τέλος, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σε ποια μέσα νοιώθουν περισσότερο και σε ποια λιγότερο ασφαλείς ως προς την προστασία τους από τον κορωνοϊό. Περισσότερο ασφαλείς νιώθουν στο Μετρό (52,3%), τον Προαστιακό (32,9%), τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (13,3%), το Τραμ (12,8%) και τον Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (5,7%).

Λιγότερο ασφαλείς, νιώθουν στα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (71%), τη γραμμή του ΗΣΑΠ (46,6%), το Μετρό (28,4%), το Τραμ (4,4%) και τον Προαστιακό (3,4%).


2.  Χρήση των συγκοινωνιών της Αθήνας

Το 27,8% απάντησε πως φέτος πραγματοποιεί από 5 έως και 10 διαδρομές κατά μέσο όρο ανά εβδομάδα. Το 27,4% πραγματοποιεί περισσότερες από 14 διαδρομές ανά εβδομάδα, το 21,7% από 11 έως και 14 διαδρομές και το 21,2% το πολύ έως και 4 διαδρομές ανά εβδομάδα.

Σχεδόν οι μισοί (47,4% – από 18% πέρυσι) απάντησαν πως φέτος χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας περισσότερο από πέρυσι. Το 26,5% απάντησε το ίδιο με πέρυσι και το 24,8% (πέρυσι 45,5%) απάντησε λιγότερο από πέρυσι.

Για το 71% τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν κύρια επιλογή μετακίνησης. Για το 15,1% είναι εναλλακτική (δευτερεύουσα) επιλογή, ενώ το 13,5% απάντησε πως συνδυάζει διάφορα μέσα για τη μετακίνησή του.

Το 42,2% (από 37,6% πέρυσι) απάντησε πως πέραν των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς χρησιμοποιεί και Ι.Χ. αυτοκίνητο για τη μετακίνησή του στην Αθήνα. Το 38,5% (από 42,7% πέρυσι) απάντησε πως δεν χρησιμοποιεί κάποιο άλλο μέσο αλλά μετακινείται με τα πόδια. Το 13,8% μετακινείται με ταξί, το 3,3% με μηχανή και το 2,3% με ποδήλατο. Όπως πρότεινε αναγνώστης, στην επόμενη έρευνα η συγκεκριμένη ερώτηση θα περιλαμβάνει και ξεχωριστή επιλογή για scooter και λοιπά μέσα μικροκινητικότητας.


3.  Συνεργασία με ΚΤΕΛ και ιδιωτικοποιήσεις

Το 41,1% (από 51,9% πέρυσι) συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την παραχώρηση γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ. Ποσοστό 30,4% (31,7% πέρυσι) απάντησε πως διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί ενώ το 27% δεν εκφέρει γνώμη.

Ένας στους τέσσερις (25,6%) απάντησαν πως η παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ πρέπει να γίνεται σε μόνιμη βάση. Το 20,6% απάντησε πως πρέπει να είναι προσωρινή και το 19,9% πως πρέπει να ακυρωθεί. Το 33,9% δεν εκφέρει άποψη.

Το 40,1% (από 42,7% πέρυσι) θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε με την παραχώρηση περισσότερων γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ ή άλλους ιδιώτες. Το 36,5% (από 41,5% πέρυσι) θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε, ενώ το 23,5% απάντησε πως δεν ξέρει.

Το 46,5% (από 51,3% πέρυσι) θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε με την παραχώρηση σε ιδιώτες της παραχώρησης σε ιδιώτες της εκτέλεσης δρομολογίων σε άλλα μέσα πλην των λεωφορείων (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ). Το 36,2% θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε ενώ το 17,4% δεν ξέρει.

Για την πλειοψηφία (34,6%) είναι πολύ σημαντικό οι συγκοινωνίες της Αθήνας να βρίσκονται κατά 100% κάτω από τον έλεγχο και τη λειτουργία του ελληνικού δημοσίου. Για το 23,8% είναι αρκετά σημαντικό, για το 16,6% λίγο σημαντικό και για το 14,7% καθόλου σημαντικό.

Σχεδόν οι μισοί (47,7%) πιστεύουν ότι σε 5 χρόνια από σήμερα οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας θα είναι μερικώς ιδιωτικοποιημένες. Το 20,2% (από 17,8% πέρυσι) πιστεύει ότι θα είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένες και το 13,7% (από 16,8% πέρυσι) πως θα είναι δημόσιες.


4.  Χρήση κομίστρου για μετακίνηση με τις συγκοινωνίες της Αθήνας

To 77,8% απάντησε πως χρησιμοποιεί προσωποποιημένη κάρτα Athena Card για τις μετακινήσεις του, το 12,2% πολλαπλό εισιτήριο Athena Ticket και το 8,8% ανώνυμη κάρτα Athena Card.

Όσοι απάντησαν ότι δεν χρησιμοποιούν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card, ρωτήθηκαν για ποιο λόγο δεν έχουν προχωρήσει σε έκδοσή της. Οι απαντήσεις είχαν ως εξής: «δεν μετακινούμαι συχνά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» 37,4%, «δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα» 24,6%, «δεν ξέρω αν με συμφέρει οικονομικά» 16,3%, «δεν θέλω να περιμένω σε ουρά» 13,2%, «η διαδικασία είναι πολύπλοκη» 10,6%, «δεν θέλω να δώσω τα προσωπικά μου στοιχεία» 10,1%, «ανησυχώ για τα προσωπικά μου δεδομένα» 7,6% και «δεν γνωρίζω πως να το κάνω» 4%.

Ανάμεσα σε άλλες απαντήσεις που δόθηκαν περιλαμβάνονταν οι εξής: «η χρήση της κάρτας είναι περίπλοκη», «αγοράζω εισιτήρια από τον Προαστιακό», «δεν μου χρειάστηκε», «δεν πρόλαβα».

Ερωτώμενοι για τον τύπο κομίστρου με τον οποίο φορτίζουν συχνότερα το τελευταίο καιρό το εισιτήριο ή την κάρτα τους, το 45,8% απάντησε εισιτήριο 30 ημερών, το 18,9% 10+1 ενιαία εισιτήρια, το 8,7% ένα ενιαίο εισιτήριο και το 8,1% δύο ενιαία εισιτήρια.

Μικρότερα ποσοστά χρησιμοποιούν πέντε ενιαία εισιτήρια (4,1%), εισιτήριο 365 ημερών (2,5%), εισιτήριο 90 ημερών (1,5%), εισιτήριο 5 ημερών (0,9%) και εισιτήριο 180 ημερών (0,7%). Τέλος, το 7,3% απάντησε πως χρησιμοποιεί επιδότηση δωρεάν μετακίνησης.

Τρεις στους 4 (75,2% – από 66,4% πέρυσι) απάντησαν πως θα τους ενδιέφερε ή ίσως να τους ενδιέφερε να πληρώσουν για τη μετακίνησή τους απευθείας μέσω κινητού τηλεφώνου. Το 21,9% απάντησε πως δεν θα τους ενδιέφερε ή μάλλον δεν θα τους ενδιέφερε.

Το 70,8% (από 62,9% πέρυσι) απάντησε πως θα τους ενδιέφερε ή ίσως να τους ενδιέφερε να πληρώσουν για τη μετακίνησή τους απευθείας μέσω της πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας τους. Το 25,8% απάντησε πως δεν θα τους ενδιέφερε ή μάλλον δεν θα τους ενδιέφερε.


5.  Τιμολογιακή πολιτική συγκοινωνιών Αθήνας

Το 53,9% όσων απάντησαν στην έρευνα είναι δικαιούχοι ολόκληρου εισιτηρίου. Το 37,4% δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου και το 8,8% δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης.

Οι απόψεις είναι διχασμένες σχετικά με το αν στους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου ή δωρεάν μετακίνησης πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο όσοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα ή όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος. Το 44,5% πιστεύει πως πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο όσοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα και το 44% όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος, όπως σήμερα.

Η συντριπτική πλειοψηφία (91,9%) θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε με μειώσεις στην τιμή των εισιτηρίων (μειωμένο εισιτήριο ή δωρεάν μετακίνηση) για όσους επιβάτες έχουν χαμηλό εισόδημα. Το 5,1% θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε.

To 52,7% (από 49,8% πέρυσι) πιστεύει πως οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας είναι γενικά σε λογική τιμή. Το 38,4% πιστεύει πως είναι ακριβές και το 6,5% πως είναι φτηνές.

Το 52,3% (από 57,4% πέρυσι) θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε με ένα αναλογικό σύστημα χρέωσης για τις συγκοινωνίες της Αθήνας (χρέωση ανάλογα την απόσταση). Το 40,8% (από 36,1% πέρυσι( θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε.

Περισσότεροι από τους μισούς (56,7%, από 53,2% πέρυσι) πιστεύουν ότι οι τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας πρέπει να μειωθούν. Το 35,6% πιστεύει πως πρέπει να παραμείνουν όπως είναι και το 1,2% πως πρέπει να αυξηθούν.

Το 52,3% (από 50% πέρυσι) συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την άποψη πως οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες πρέπει να είναι δωρεάν για όλους. Το 42,9% (από 45,1% πέρυσι) διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με την άποψη αυτή.


6.  Εισιτηριοδιαφυγή και έλεγχοι εισιτηρίων

Το 72% (από 77,6% πέρυσι) πιστεύει ότι η εισιτηριοδιαφυγή αποτελεί πρόβλημα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Αντίθετη άποψη έχει το 19,7%.

Το 70,1% απάντησε πως κατά την τελευταία χρονιά δεν έχει επιβιβαστεί σε μέσο μαζικής μεταφοράς χωρίς να έχει επικυρώσει εισιτήριο ή κάρτα (αν δεν είναι δικαιούχος δωρεάν μετακίνησης). Ένας στους 5 όμως (20,4% – από 16,1% πέρυσι) απάντησαν πως το έχουν κάνει λίγες φορές, ενώ το 8,2% (από 8,5% πέρυσι) το έχουν κάνει πολλές φορές.

Το 74,6% έχουν πολλές φορές δει επιβάτες κατά την τελευταία χρονιά να επιβιβάζονται σε μέσα χωρίς να επικυρώνουν το εισιτήριο ή την κάρτα τους. Το 16,5% έχει δει λίγες φορές, ενώ δεν έχει δει το 4,1%.

Δύο στους τρεις (66,8% – από 67,9% πέρυσι) πιστεύουν ότι δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Το 17,9% πιστεύει ότι γίνονται αρκετοί έλεγχοι και το 7,5% πως γίνονται περισσότεροι από όσους χρειάζονται.

Ποσοστό 33,2% (από 21,7% πέρυσι) απάντησε πως έχει να του γίνει έλεγχος εισιτηρίου πάνω από ένα χρόνο. Έλεγχος εισιτηρίου τον τελευταίο μήνα έγινε στο 19,7% (από 24,6% πέρυσι), το τελευταίο εξάμηνο στο 20,6%, τον τελευταίο χρόνο στο 12,2%, ενώ το 12,4% απάντησε πως δεν του έχει γίνει έλεγχος εισιτηρίου ποτέ.

Το 59,6% (από 67,6% πέρυσι) πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει επιτήρηση των πυλών στους σταθμούς του Μετρό από προσωπικό, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 34,2%.

Το 56,3% πιστεύει πως μετά τη λήξη της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει να υπάρχει έλεγχος της επικύρωσης του εισιτηρίου/κάρτας σε κάθε επιβάτη που επιβιβάζεται σε λεωφορείο, ενώ το 31,8% πιστεύει ότι δεν πρέπει.

Το 68,9% (από 53,8% πέρυσι) θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε με την πραγματοποίηση ελέγχων εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την παρουσία αστυνομικών, ενώ το 28,6% θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε (από 42,6% πέρυσι).

Με το ενδεχόμενο παρουσίας φρουρών σεκιούριτι κατά τη διάρκεια ελέγχων εισιτηρίων θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε το 52% (από 49,2% πέρυσι) ενώ θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε το 44,5%.


7.  Προβλήματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

Οι περισσότεροι (54,5% – από 43,6% πέρυσι) πιστεύουν ότι η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας κατά τον τελευταίο χρόνο αλλάζει προς το χειρότερο. Το 31,5% πιστεύει ότι παραμένει ίδια και το 11,5% (από 15,3% πέρυσι) πως αλλάζει προς το καλύτερο.

Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες, περισσότερες απαντήσεις συγκέντρωσαν τα εξής: «η μετακίνηση δεν είναι άνετη (συνωστισμός κ.λπ.)» 84,5%, «δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια» 70,9%,  «δεν τηρούνται αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό» 64,9%, «τα οχήματα/συρμοί είναι παλιά» 63,7%, «δεν υπάρχουν αρκετά νυχτερινά δρομολόγια» 63,3%, «δεν τηρούνται τα προγραμματισμένα δρομολόγια» 55,3%, «υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας» 51,2%, «πολλοί επιβάτες δεν πληρώνουν εισιτήριο» 44,8%, «δεν αισθάνομαι ασφάλεια κατά τη μετακίνηση» 45,7%, «δεν καλύπτεται επαρκώς η περιοχή/διαδρομή που με ενδιαφέρει» 40,1%, «οι μετακινήσεις είναι αργές» 39,8%, «δεν υπάρχουν αρκετά σημεία έκδοσης εισιτηρίων» 36,6%, «το σύστημα της τηλεματικής αντιμετωπίζει προβλήματα» 33,5%, «δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση» 28,7%, «το εισιτήριο είναι ακριβό» 28,4%, «δεν με εξυπηρετεί το ωράριο λειτουργίας» 25,5%, «γίνονται συχνά απεργίες» 23,1%, «πρέπει να περιμένω σε ουρές σε εκδοτήρια και εκδοτικά μηχανήματα» 21,9%, «οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν συμπεριφέρονται με σωστό τρόπο» 19,6%, «η παραχώρηση δρομολογίων σε ιδιώτες» 14,6%, «το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου» 6,2%.

Κάποιες άλλες απαντήσεις που δόθηκαν και δεν περιλαμβάνονται παραπάνω είναι οι εξής: «κυκλοφορούν πολλοί χρήστες ουσιών», «ΙΧ μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες», «δεν υπάρχει χώρος για ποδήλατα» κ.ά.


8.  Αξιολόγηση προσώπων και φορέων

Το 43% (από 47,1% πέρυσι) έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική εντύπωση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή. Το 27,1% (από 22,9% πέρυσι) έχει ουδέτερη εντύπωση, ενώ θετική ή μάλλον θετική εντύπωση έχει το 11,8% (από 16,9% πέρυσι).

Το 45,6% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη και για τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ). Το 29,37% έχει ουδέτερη γνώμη ενώ το 9,8% (από 13,6% πέρυσι) έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη.

Για  τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, το 39,3% έχει ουδέτερη εντύπωση. Το 39,2% (από 42% πέρυσι) έχει θετική ή μάλλον θετική εντύπωση, ενώ το 18,1% (από 20,7% πέρυσι) έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική εντύπωση.


9. Τηλεματική, διαδίκτυο και τηλεφωνικό κέντρο ΟΑΣΑ

Δύο στους τρεις (66,6%) έχουν χρησιμοποιήσει το σύστημα της τηλεματικής των Λεωφορείων και Τρόλεϊ μέσα στη χρονιά. Το 26,2% απάντησε πως δεν το έχουν χρησιμοποιήσει.

Όσοι απάντησαν πως το έχουν χρησιμοποιήσει, ρωτήθηκαν στη συνέχεια πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη λειτουργία του συστήματος. Το 49,9% απάντησαν πως είναι ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι, το 29,8% ούτε πολύ, ούτε λίγο ικανοποιημένοι, το 14,6% ελάχιστα ικανοποιημένοι και το 5,3% καθόλου ικανοποιημένοι.

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με την τηλεματική, οι απαντήσεις είχαν ως εξής: ένα λεωφορείο δεν φαινόταν καθόλου στην τηλεματική (64,7%), η οθόνη εντός του λεωφορείου ήταν χαλασμένη ή εκτός λειτουργίας (68,8%), τα δρομολόγια δεν αναχωρούσαν τις ώρες που αναγράφεται στην τηλεματική (53,9%), δεν υπάρχουν αρκετές έξυπνες στάσεις (50,8%), ο υπολογισμός της ώρας διέλευσης του επόμενου λεωφορείου ήταν λάθος (44,7%), η εφαρμογή για το κινητό παρουσίαζε δυσλειτουργίες (41,4%), η οθόνη της έξυπνης στάσης στην οποία περίμενα ήταν χαλασμένη ή εκτός λειτουργίας (41,1%).

Κάποιες άλλες απαντήσεις που δόθηκαν ήταν: «τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ δεν φαίνονται στην τηλεματική», «πολλά άσκοπα μηνύματα στις έξυπνες στάσεις», «η εφαρμογή δείχνει λεωφορεία-φαντάσματα που δεν υπάρχουν», «θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλα τα μέσα», «εμφανίζει λεωφορεία που τελικά έχουν την ένδειξη ‘Υπηρεσιακό’»

Το 38,67% δηλώνουν ούτε πολύ ούτε λίγο ικανοποιημένοι από τη διαδικτυακή παρουσία των συγκοινωνιακών φορέων (oasa.gr, stasy.gr, osy.gr, athenacard.gr). Το 26,9% δηλώνουν αρκετά ή πολύ ικανοποιημένοι και το 23,8% δηλώνουν ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένοι.

Το 61,3% (από 65,6% πέρυσι) θεωρεί πολύ ή αρκετά σημαντικό να έχουν παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) οι συγκοινωνίες της Αθήνας. Το 20,5% το θεωρεί ούτε πολύ, ούτε λίγο σημαντικό και το 14,3% λίγο ή καθόλου σημαντικό.

Το 71,6% (από 69,6% πέρυσι) θεωρεί ως πολύ σημαντικό να παρέχεται σήμα κινητής τηλεφωνίας εντός των σταθμών και συρμών του Μετρό. Το 21,7% το θεωρεί αρκετά σημαντικό, το 5,1% λίγο σημαντικό και το 1,7% καθόλου σημαντικό.

Όσον αφορά την παροχή ασύρματου διαδικτύου (wifi) στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το 54,8% (από 51,86% πέρυσι) το θεωρεί πολύ σημαντικό, το 24,3% αρκετά σημαντικό, το 16% λίγο σημαντικό και το 4,9% (από 6,1% πέρυσι) καθόλου σημαντικό.

Δείτε το δεύτερο μέρος της έρευνας με την αξιολόγηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τους επιβάτες τους

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*