Έρευνα Athens Transport 2021 – Η αξιολόγηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Illary G/flickr.com

Στο δεύτερο μέρος των αποτελεσμάτων της φετινής μεγάλης έρευνας του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, παρουσιάζουμε τη βαθμολόγηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τους επιβάτες τους.

Για 8η συνεχόμενη χρονιά, το Athens Transport πραγματοποίηση τη μεγάλη διαδικτυακή έρευνα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Και φέτος, βασικό μέρος της έρευνας ήταν η βαθμολόγηση του κάθε μέσου από τους επιβάτες τους, με βάση μία σειρά 10 κριτηρίων. 

Τα κριτήρια με βάση τα οποία τα μέσα βαθμολογήθηκαν από τους επιβάτες είναι τα εξής:

  1. Συχνότητα δρομολογίων (αναμονή σε στάσεις και σταθμούς)
  2. Ωράριο λειτουργίας
  3. Ταχύτητα μετακίνησης
  4. Συνθήκες μετακίνησης
  5. Καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων και σταθμών
  6. Καθαριότητα και αρτιότητα των οχημάτων και συρμών
  7. Συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού
  8. Αίσθηση ασφάλειας
  9. Ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών
  10. Σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (value for money)

Δείτε το πρώτο μέρος της έρευνας που περιλαμβάνει την παρουρίαση των απόψεων των επιβατών για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας

Συνολικά, συμπληρώθηκαν 4.145 ερωτηματολόγια από τις 24 Οκτωβρίου ως τις 15 Νοεμβρίου 2021. Η βαθμολόγηση του κάθε μέσου έγινε από όσους απάντησαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει το μέσο αυτό πάνω από δύο φορές αυτή τη χρονιά (2021). Από τα αποτελέσματα, προέκυψαν τα εξής ποσοστά χρήσης του κάθε μέσου (το ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα που χρησιμοποίησαν το κάθε μέσο πάνω από δύο φορές την τελευταία χρονιά): Μετρό (γραμμές 2 και 3): 91,7%, Λεωφορεία και Τρόλεϊ: 82,1%, ΗΣΑΠ (γραμμή 1 Μετρό): 76,6%, Προαστιακός: 34,8%, Τραμ: 25%

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παρατηρούμε μείωση του ποσοστού χρήσης όλων των μέσων η οποία μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία του κορωνοϊού. Αν και το 47,6% δήλωσε πως το 2021 χρησιμοποίησε τις συγκοινωνίες πιο συχνά σε σχέση με το 2020, το 35,1% απάντησε πως εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λιγότερο συχνά σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα τις έρευνας του Athens Transport αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των συχνών επιβατών και όχι τόσο τις απόψεις του μέσου χρήστη των αστικών συγκοινωνιών ή του μέσου Αθηναίου. Ενδεικτικά, το 77% όσων απάντησαν στην έρευνα πραγματοποιούν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 5 διαδρομές την εβδομάδα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, ενώ το 27,4% πραγματοποιεί πάνω από 14 διαδρομές την εβδομάδα κατά μέσο όρο. 

 

Οι βαθμολογίες που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για το 2020 έχουν ως εξής:

Δείτε τα αποτελέσματα από τις έρευνες των προηγούμενων ετών: 2020, 20192018201720162015, 2014

 

Για ακόμα μία χρονιά, το Μετρό (γραμμές 2 & 3) έλαβε τη μεγαλύτερη γενική βαθμολογία σε σχέση με όλα τα μέσα (6,6). Ακολουθεί στη δεύτερη θέση με μειωμένη διαφορά ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος (5,8), το Τραμ (5,2), ενώ γενική βαθμολογία κάτω από τη βάση συγκέντρωσαν ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (4,6) και τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (4,4).

Σε σχέση με πέρυσι, μικρή άνοδο της γενικής βαθμολογίας είχε μόνο ο Προαστιακός (+0,1). Στα υπόλοιπα μέσα σημειώθηκε πτώση της βαθμολογίας, με μεγαλύτερη για τη γραμμή του ΗΣΑΠ αλλά και τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό (-0,3). Πτώση 0,2 μονάδων είχε η γενική βαθμολογία για το Τραμ, ενώ για τα Λεωφορεία & Τρόλεϊ η βαθμολογία μειώθηκε κατά 0,1.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τη βαθμολογία που έλαβε το κάθε μέσο:

Λεωφορεία και Τρόλεϊ: 4,4

Όπως κάθε χρόνο, τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ είναι το μέσο που συγκέντρωσε τη χαμηλότερη γενική βαθμολογία από τους επιβάτες του (4,4), κατά 0,1 μονάδα χαμηλότερη από πέρυσι. 

Οκτώ από τα 10 κριτήρια βαθμολόγησης, έλαβαν βαθμό κάτω από τη βάση: συνθήκες μετακίνησης (3,3), καθαριότητα και αρτιότητα των οχημάτων (3,6), καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων (3,8), συχνότητα δρομολογίων (4,3), αίσθηση ασφάλειας και ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (από 4,5), σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής και ωράριο λειτουργίας (από 4,6).

hans-johnson/flickr.com

Βαθμό στη βάση ή λίγο πάνω από αυτή έλαβαν μόνο η ταχύτητα μετακίνησης (5) και η συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού (5,5).

Πέντε από τα κριτήρια βαθμολόγησης των Λεωφορείων και Τρόλεϊ συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη βαθμολογία συγκριτικά με όλα τα μέσα: συνθήκες μετακίνησης, καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων, συμπεριφορά και επαγγελματισμός προσωπικού, ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών και σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (ισοπαλία με τον Προαστιακό).

Σε σχέση με πέρυσι, σε 8 από τα δέκα κριτήρια βαθμολόγησης καταγράφηκε πτώση της βαθμολογίας με μεγαλύτερη (-0,4) αυτή για το ωράριο λειτουργίας και την ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών. Σε ένα κριτήριο η βαθμολογία παρέμεινε αμετάβλητη (καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων), ενώ αύξηση σημείωσε μόνο η βαθμολογία για τη συχνότητα δρομολογίων (+0,2). 


 

ΗΣΑΠ: 4,6

Δεύτερο χειρότερο μέσο, με βάση τις βαθμολογίες που έδωσαν οι επιβάτες του είναι και πάλι η γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) που είναι το δεύτερο μέσο το οποίο συγκεντρώνει γενική βαθμολογία κάτω από τη βάση (4,6).

Έξι από τα κριτήρια βαθμολόγησης, έλαβαν βαθμό κάτω από τη βάση. Αυτά είναι: καθαριότητα και αρτιότητα των συρμών (3,2), οι συνθήκες μετακίνησης (3,4), η αίσθηση ασφάλειας (4) και η καθαριότητα και αρτιότητα σταθμών και σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (από 4,6), συχνότητα δρομολογίων (4,8).

Alexanyan/flickr.com

Βαθμό στη βάση ή λίγο πάνω από αυτή έλαβαν το ωράριο λειτουργίας, η ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (από 5), η ταχύτητα μετακίνησης (5,7) και η συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού (5,9).

Σημειώνεται ότι η γραμμή του ΗΣΑΠ έλαβε τη χαμηλότερη βαθμολογία από όλα τα μέσα για την καθαριότητα και αρτιότητα των συρμών (γενικότερα η χαμηλότερη βαθμολογία της έρευνας), την αίσθηση ασφάλειας και τη σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (ισοπαλία με τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ). 

Ο Ηλεκτρικός είχε φέτος πτώση της βαθμολογίας από -0,2 ως -0,4 σε εννέα από τα 10 κριτήρια βαθμολόγησης. Αμετάβλητος έμεινε μόνο ο βαθμός της συμπεριφοράς και του επαγγελματισμού του προσωπικού. 


 

Τραμ: 5,2 

Στη μέση της κατάταξης των μέσων βρέθηκε και φέτος το Τραμ, με τη γενική του βαθμολογία σε πτώση τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένοντας λίγο πιο πάνω από τη βάση. Και φέτος, το Τραμ ήταν το μέσο με τους λιγότερους επιβάτες μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα (το 25%) οι οποίοι και το βαθμολόγησαν.

Σε 7 από τα 10 κριτήρια αξιολόγησης, το Τραμ έλαβε βαθμολογία πάνω από τη βάση. Αυτά είναι: συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού (6,4), καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων (5,9), αίσθηση ασφάλειας (5,7), καθαριότητα και αρτιότητα των συρμών (5,6), συνθήκες μετακίνησης και σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (5,2 και τα δύο) και ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (5,1).

Vernon Perry/flickr.com

Βαθμό κάτω από τη βάση πήρε η συχνότητα δρομολογίων (4,1) η ταχύτητα μετακίνησης (4,2) και το ωράριο λειτουργίας (4,8). Οι βαθμολογίες για τη συχνότητα δρομολογίων και την ταχύτητα μετακίνησης είναι οι χαμηλότερες ανάμεσα στα άλλα μέσα.

Σε σχέση με πέρυσι, το Τραμ έλαβε χαμηλότερες βαθμολογίες σε 7 κριτήρια βαθμολόγησης με τη μεγαλύτερη πτώση (-0,4) για το ωράριο λειτουργίας το οποίο έπεσε κάτω από τη βάση. Σε 3 κριτήρια η βαθμολογία έμεινε σταθερή.


 

Προαστιακός: 5,8

Στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος παρουσιάζοντας μάλιστα και αύξηση της γενικής βαθμολογίας κατά 0,1.

Οκτώ από τα 10 κριτήρια βαθμολόγησης του Προαστιακού είχαν βαθμό πάνω από τη βάση. Αυτά είναι: ταχύτητα μετακίνησης (7,4), συμπεριφορά και επαγγελματισμός προσωπικού (6,8), συνθήκες μετακίνησης (6,1), αίσθηση ασφάλειας και καθαριότητα και αρτιότητα των τρένων (6 και τα δύο), καθαριότητα και αρτιότητα των σταθμών (5,9), σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (5,8) και ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (5,1).

Βαθμολογίες κάτω από τη βάση έλαβαν η συχνότητα δρομολογίων (4,2) και το ωράριο λειτουργίας (4,4).

Φέτος, ο Προαστιακός έλαβε τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε σχέση με όλα τα μέσα για τις συνθήκες μετακίνησης και τη χαμηλότερη βαθμολογία από όλα τα μέσα για το ωράριο λειτουργίας.

Σε σχέση με πέρυσι, τα μισά κριτήρια βαθμολόγησης έλαβαν βελτιωμένο βαθμό, με μεγαλύτερη αύξηση (+0,3) για την καθαριότητα και αρτιότητα των σταθμών και τη συμπεριφορά και επαγγελματισμό του προσωπικού. Η βαθμολογία ήταν σταθερή για 3 κριτήρια βαθμολόγησης ενώ μειώθηκε κατά 0,1 βαθμό για δύο.


 

Μετρό (γραμμές 2 & 3): 6,6

Και φέτος, το Μετρό (γραμμές 2 & 3) ήταν το μέσο που έλαβε τη μεγαλύτερη γενική βαθμολογία (6,6), για τρίτη συνεχόμενη όμως χρονιά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

jelbo64/flickr.com

Φέτος επίσης έσπασε η παράδοση που θέλει το Μετρό να λαμβάνει το μεγαλύτερο βαθμό σε ένα προς ένα όλα τα κριτήρια βαθμολόγησης αφού όσον αφορά τις συνθήκες μετακίνησης (5,9) έλαβε τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία πίσω από τον Προαστιακό.

Για τα υπόλοιπα 9 όμως κριτήρια βαθμολόγησης, το Μετρό έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία με βαθμούς πάνω από τη βάση: ταχύτητα μετακίνησης (8), καθαριότητα και αρτιότητα των σταθμών (7,2), συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού (7), ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών (6,6), καθαριότητα και αρτιότητα των συρμών και σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (6,5 και τα δύο), αίσθηση ασφάλειας (6,3), συχνότητα δρομολογίων (6,2) και ωράριο λειτουργίας (5,5).

Σε σχέση με πέρυσι, το Μετρό (γραμμές 2 & 3) ήταν το μέσο με τη μεγαλύτερη πτώση της βαθμολογίας αφού 8 στα 10 κριτήρια βαθμολόγησης είχαν μείωση της βαθμολογίας με τη μεγαλύτερη (-0,5) για το ωράριο λειτουργίας, τις συνθήκες μετακίνησης, την καθαριότητα και αρτιότητα των συρμών και την αίσθηση ασφάλειας.


 

Καλύτερο το Μετρό, χειρότερα τα Λεωφορεία

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ρωτήθηκαν για το ποιο κατά τη δική τους γνώμη είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο μέσο με τα δικά τους κριτήρια (ανεξάρτητα από το ποια μέσα χρησιμοποιούν).

Σύμφωνα με το 83,6%, το Μετρό (γραμμές 2 & 3) είναι το καλύτερο μέσο. Ακολουθούν με διαφορά ο Προαστιακός (6,4%), ο Ηλεκτρικός (2,9%), τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (1,9%) και το Τραμ (1,2%).

Όσον αφορά το χειρότερο μέσο, η πλειοψηφία (50,8% από 55,3% πέρυσι) θεωρεί πως είναι τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Ακολουθούν ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (27,9% από 23,8% πέρυσι), το Τραμ (10,3%), ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος (5%) και το Μετρό (1,1%).


Σχολιασμός αποτελεσμάτων

  • Η λειτουργία των συγκοινωνιών της Αθήνας συνεχίστηκε και φέτος σε συνθήκες πανδημίας και υπό αυτό το πρίσμα βαθμολογήθηκαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από το επιβατικό κοινό. Όπως παρατηρούμε, επηρεάστηκε περισσότερο η βαθμολογία για τις συνθήκες μετακίνησης και την αίσθηση ασφάλειας, αλλά και η βαθμολογία για το ωράριο λειτουργίας σε μέσα όπως το Μετρό και το Τραμ όπου δεν επανήλθε ακόμα η δίωρη παράταση λειτουργίας τα Σαββατοκύριακα.
  • Οι ενέργειες για την ενίσχυση των δρομολογίων των Λεωφορείων μέσω προσθήκης νέων οχημάτων ή προσλήψεων δεν έφεραν κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα στη βαθμολογία που έδωσαν οι επιβάτες (πέρα από μία μικρή αύξηση της βαθμολογίας για τη συχνότητα των δρομολογίων). Πλέον, μόνη ελπίδα για το μέσο φαντάζει η προμήθεια νέων λεωφορείων (τα οποία δεν θα δούμε πριν το 2023) και οι επόμενες προσλήψεις προσωπικού. 
  • Η καθαριότητα και η αίσθηση ασφάλειας είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια στη γραμμή του ΗΣΑΠ, σύμφωνα με τη βαθμολόγηση των επιβατών δείχνοντας πόσο απαραίτητη είναι η επερχόμενη ανακατασκευή των συρμών αλλά ταυτόχρονα και η αύξηση των μέτρων ασφαλείας στη γραμμή. 
  • Καμία εκπληξη ως προς τις βαθμολογίες που έλαβε και φέτος το Τραμ, που δείχνουν ευθέως ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα επιτέλους για την αύξηση της μέσης ταχύτητας του μέσου αλλά και επαναφορά της νυχτερινής λειτουργίας τα Σαββατοκύριακα. 
  • Η δυναμική που έχει ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος έγινε φανερή και φέτος, αφού ήταν το μόνο μέσο που όχι μόνο δεν είχε πτώση της γενικής βαθμολογίας αλλά και αύξησή της κατά 0,1. Αν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (αλλά και ο ΟΣΕ) φρόντιζαν για την πύκνωση των δρομολογίων και την παράταση του ωραρίου λειτουργίας τις βραδινές ώρες, μαζί με περισσότερη ασφάλεια σε σταθμούς και συρμούς, τότε το Μετρό της Αθήνας θα είχε σοβαρό ανταγωνισμό. 
  • Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι καλύτερες μέρες για το Μετρό της Αθήνας εξακολουθούν να βρίσκονται στο παρελθόν. Οι ενέργειες για την αύξηση των δρομολογίων δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα (εν καιρώ πανδημίας, ο συνωστισμός δεν συγχωρείται από τους επιβάτες στον ίδιο βαθμό με το παρελθόν). Μόνη ελπίδα για το Μετρό, μεσοπρόθεσμα, είναι η λήξη της πανδημίας αφού περαιτέρω αύξηση των δρομολογίων σήμερα έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. 

Δείτε το πρώτο μέρος της έρευνας που περιλαμβάνει την παρουρίαση των απόψεων των επιβατών για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*