ΟΑΣΑ: Μελέτη για την αύξηση των «έξυπνων στάσεων»

Μία εξαγγελία που έχει μείνει σε εκκρεμότητα από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος τηλεματικής του ΟΑΣΑ το 2016, αναμένεται να γίνει πράξη, αφού ο ΟΑΣΑ δρομολογεί την αύξηση του αριθμού των «έξυπνων στάσεων» που αυτή τη στιγμή φτάνουν τις 1.000 σε όλη την Αττική.

Πριν λίγες μέρες, ο ΟΑΣΑ προκήρυξε διαγωνισμό για το έργο «Τεχνική Βοήθεια για την Επέκταση του Συστήματος Τηλεματικής ΟΑΣΑ». Ο τεχνικός σύμβουλος πρόκειται να εξακριβώσει τις αναγκαίες διεπαφές για τη διαλειτουργικότητα των νέων έξυπνων στάσεων με το σύστημα του λειτουργεί ήδη και στη συνέχεια να συντάξει τις νέες προδιαγραφές και την τεχνική πρόταση για το σχεδιασμό του συστήματος, μαζί με το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό για το νέο έργο. Παράλληλα, θα βοηθήσει τον ΟΑΣΑ με την απαραίτητη τροποποίηση της σύμβασης ΣΔΙΤ, βάση τις οποίας λειτουργεί ήδη το σύστημα της τηλεματικής.

Το έργο θα διαρκέσει 12 μήνες. Εντός του πρώτου εξαμήνου θα έχουν συγγραφεί οι προδιαγραφές του νέου συστήματος και το σχέδιο διακήρυξης, ενώ το δεύτερο εξάμηνο ο ανάδοχος θα ασχοληθεί με την τροποποίηση της σύμβασης ΣΔΙΤ της τηλεματικής.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 99.200 ευρώ με ΦΠΑ. Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020 και χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 10 Ιανουαρίου 2022.

Ουδέν νεότερο για την τηλεματική των ΚΤΕΛ

Ένα και πλέον χρόνο μετά την έναρξη της σύμβασης παραχώρησης γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ, η εφαρμογή τηλεματικής του ΟΑΣΑ αλλά και οι έξυπνες στάσεις δεν εμφανίζουν ακόμα πληροφορίες σε ζωντανό χρόνο για τα συγκεκριμένα δρομολόγια, αφού εκκρεμεί ακόμα η διασύνδεση του εξοπλισμού τηλεματικής των λεωφορείων με το σύστημα του ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει μέχρι στιγμής καταστεί δυνατό να συμφωνηθεί ποιος θα πρέπει να αναλάβει το κόστος διασύνδεσης του εξοπλισμού (η σύμβαση αναφέρει πως στα ΚΤΕΛ πρέπει να εγκατασταθεί συμβατός εξοπλισμός τηλεματικής – πράγμα που έγινε- χωρίς να υπάρχει αναφορά στη διασύνδεσή του), με αποτέλεσμα η λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες επιβάτες καθημερινά να παρατείνεται για το μέλλον.

Την ίδια στιγμή όμως, και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει η εγκατάσταση οθονών πληροφόρησης επιβατών και οδηγών εντός των λεωφορείων των ΚΤΕΛ. Τα ΚΤΕΛ βρίσκονται σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ όσον αφορά και τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών. Ενδεικτικά, από σήμερα Δευτέρα 15 Νοεμβρίου,  η λεωφορειακή γραμμή 734 Αχαρναί – Νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι μετατρέπεται σε κυκλική, έχοντας ως αφετηρία τις Αχαρνές, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και για τις γραμμές 543 και 543Α από Κηφισιά προς Νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*