Τα νέα του σιδηρόδρομου: ο σταθμός του Βόλου, το χρονοδιάγραμμα για τα νέα τρένα και φύλαξη γραμμών με drone

* * * Κλείσιμο ενός μεγάλου σιδηροδρομικού σταθμού, fake news ή μήπως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, όπως συχνά συμβαίνει; Η είδηση περί κλεισίματος του σιδηροδρομικού σταθμού Βόλου προκάλεσε αίσθηση την περασμένη εβδομάδα, αν και όπως τελικά αποδείχθηκε ο σταθμός παραμένει ανοικτός και τα δρομολόγια συνεχίζονται (σχεδόν) κανονικά. 

* * * Η αρχή έγινε από τοπική ιστοσελίδα του Βόλου, η οποία δημοσίευσε έγγραφο του ΟΣΕ σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου τίθενται μέχρι νεοτέρας υπό τη διάθεση του τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας, ενώ όπως αναφέρεται ρητά, τα δρομολόγια θα συνεχιστούν κανονικά. Ελλείψει όμως κλειδούχου, αν απαιτηθεί, ο οδηγός του κάθε συρμού θα χρειαστεί μόνος του να γυρίσει το κλειδί για την αλλαγή τροχιάς στην είσοδο του σταθμού. Η μετακίνηση του προσωπικού ερμηνεύτηκε ως “κλείσιμο του σταθμού” από τους σιδηροδρομικούς κάτι που όμως δεν αληθεύει και για το επιβατικό κοινό. 

* * * Με δήλωσή του σε άλλη ιστοσελίδα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας έκανε λόγο για «fake news», προσθέτοντας πως «ο ΟΣΕ πήρε μία απόφαση να μετακινηθούν ορισμένοι εργαζόμενοι στη γειτονική Λάρισα, προκειμένου να συνδράμουν ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι εργασίες σε μία εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην κεντρική γραμμή. Ήταν μία απόφαση που ελήφθη, ώστε να καλυφτούν τα κενά υποστελέχωσης που υπάρχουν και έχει προσωρινό χαρακτήρα» και οι υπάλληλοι είχαν ενημερωθεί εγκαίρως. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΟΣΕ.

* * * Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών σε επόμενη ανακοίνωσή της απάντησε στον κ. Πατέρα για τη δήλωσή του «όταν ξέρεις το δρομολόγιο δε χρειάζεσαι τροχονόμο», ερμηνεύοντάς την ως μειωτική για τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο και συγκεκριμένα για τους σταθμάρχες, κάνοντας λόγο για «φεουδαρχική νοοτροπία έναντι των εργαζομένων που διέπει τον «υποτιθέμενο» Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ» και ζητώντας προσλήψεις προσωπικού. 

* * * Με αφορμή την όλη συζήτηση, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «Το φαινόμενο μετακίνησης του εν λόγω αριθμού εργαζομένων του σταθμού για πολύ λίγες ημέρες ώστε να καλυφθούν οι συγκυριακές ανάγκες του οργανισμού και του αρμόδιου υπουργείου, δεν ήταν -στο σύνολό του- στον αρχικό σχεδιασμό, αλλά προέκυψε μετά την ασθένεια ορισμένων υπαλλήλων.» και πως εντός ολίγων ημερών οι υπάλληλοι αυτοί θα επιστρέψουν στο Βόλο. Παρέμβαση είχαμε και από τη βουλευτή Μαγνησίας Ζέττα Μακρή, η οποία δήλωσε ότι οι υπάλληλοι θα επιστρέψουν στο Βόλο ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

* * * Αυτή τη Δευτέρα, η Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ υπέβαλε καταγγελία στην Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων κάνοντας λόγο για παράνομες διαδικασίες στην κίνηση των συρμών στην γραμμή Λάρισα – Βόλος, αφού οι μηχανοδηγοί οι οποίοι αναλαμβάνουν υπηρεσία από το Βόλο δεν μπορούν να υπογράψουν την παραλαβή των κυκλοφοριακών εντύπων τα οποίοι είχαν παραλάβει και υπογράψει οι συνάδελφοί τους που ξεκινούσαν το δρομολόγιο από τη Λάρισα. [Σχόλιο: Το να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο αυτή η διαδικασία δεν γίνεται ηλεκτρονικά μέσω tablet εν έτη 2021 τη στιγμή που τα έντυπα έχουν καταργηθεί ακόμα και για πολλούς πιλότους αεροπλάνων, νομίζουμε είναι περιττό]

* * * Στην κατάσταση αυτή, έρχεται να προστεθεί και η ταλαιπωρία των επιβατών της γραμμής Λάρισα – Βόλος εξαιτίας της βλάβης σε τρένο, κάτι που όμως δεν είναι πρωτοφανές.

* * * Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, ολοκληρώθηκε το τελευταίο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης της γραμμής Λάρισα – Βόλος, το οποίο έχει δημοπρατηθεί από την ΕΡΓΟΣΕ, με την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης προς τον ΟΣΕ του δικαιώματος επιφανείας επί εκτάσεως, η οποία είναι απαραίτητη για την έναρξη του έργου. Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΕΤΒΑ Βιομηχανικές περιοχές Α.Ε και της ΟΣΕ ΑΕ.  ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή της Σύμβασης Κατασκευής μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και του Αναδόχου του έργου, με μοναδική εκκρεμότητα την παρουσίασή της στη Βουλή.

* * * Απομονωμένα παραμένουν τα Καλάβρυτα και για τους χειμερινούς μήνες από πλευράς σιδηροδρομικής γραμμής. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν λέει να αυξήσει τα δρομολόγια της και συνεχίζει, σύμφωνα με τους κατοίκους των Καλαβρύτων, την ίδια τακτική που ακολούθησε και τους καλοκαιρινούς μήνες.

* * * Σε συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των εκπροσώπων των εργαζομένων αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστή η πρόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να τηρήσει το ισχύον χρονοδιάγραμμα που προβλέπει δρομολόγηση των τριών ETR470 (πρώην «Ασημένια Βέλη») τον προσεχή Μάρτιο, αφού αυτά αδειοδοτηθούν από την ΡΑΣ. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι τα δύο τελευταία ETR470 που αναμένονται προσεχώς από την Ιταλία θα έχουν ήδη εγκατεστημένες τις συσκευές αμμοδιασποράς [η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου είναι γιατί ο εξοπλισμός αυτός δεν τοποθετήθηκε και τα τρία πρώτα τρένα πριν αυτά έρθουν στην Ελλάδα]. Τέλος, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προτίθεται να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις σε τροχαίο υλικό αλλά αφού πρώτα πέσουν οι υπογραφές για τις «άγονες γραμμές». 

* * * Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης και Συνεργασίας, με σκοπό την σιδηροδρομική σύνδεση Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ.) με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, υπέγραψαν τη Δευτέρα 15/11, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., κ. Αθανάσιος Ψαθάς και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, κ. Σπυρίδων Κ. Πατέρας. Με το Μνημόνιο αυτό, οι δυο εταιρείες θα διερευνήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας για την σιδηροδρομική σύνδεση των ΒΙ.ΠΕ., προκειμένου να ενισχυθούν οι επιλογές πρόσβασης και μεταφοράς αγαθών που έχουν οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή θα εγκατασταθούν εντός των ΒΙ.ΠΕ. του δικτύου της ΕΤΒΑ.

* * * Η επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δρομολογίου Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, με στελέχη του ΟΣΕ.

* * * Ο ΟΣΕ προχώρησε, όπως είχαμε προαναγγείλει, σε απευθείας ανάθεση προς εταιρεία security για «Παροχή Υπηρεσιών μίας 24ωρης Φύλαξης με τη χρήση Drone των Σιδηροδρομικών Εγκαταστάσεων από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό (Σ.Σ.) Θηβών έως και την περιοχή του καταυλισμού των Ρομά (θέση Πυρί), με ανθρώπινο δυναμικό». Το κόστος για υπηρεσίες ενάμιση μήνα ανέρχεται σε 25.886,30 ευρώ με ΦΠΑ.

* * * Έξι μεγάλες αιωνόβιες ελιές θα μεταφυτευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της ΕΡΓΟΣΕ με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, προκειμένου να μην καταστρέφονται δέντρα, όταν οι εργασίες για τις διαδρομές των ελληνικών σιδηροδρόμων «πέφτουν» πάνω τους.

* * * Το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ έλαβε απόφαση για την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού της εταιρείας το 2022. Συγκεκριμένα, το σύνολο των ωρών υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού δύναται να ανέλθει σε 21.445 ώρες κατ’ ανώτατο όριο ετησίως, η δε ετήσια δαπάνη εκτιμάται κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των 144.362,50 ευρώ και θα βαρύνει το συνολικό κόστος μισθοδοσίας της «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.», το οποίο έχει προβλεφθεί στον τακτικό προϋπολογισμό του έτους 2022.

* * * Εικόνες από το σιδηροδρομικό σταθμό του Κιλκίς ο οποίος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, και δεν είναι ο μόνος. // Επίσκεψη στο σιδηροδρομικό σταθμό Φαρσάλων ο οποίος έχει μετατραπεί σε μουσείο από ανθρώπους της περιοχής.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*