Διαπλάτυνση πεζοδρομίων, λωρίδα μόνο για ΜΜΜ και πλατάνια: Εγκρίθηκε η ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, στη χτεσινή του συνεδρίαση, την αρχιτεκτονική μελέτη για τη μόνιμη ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βασίλης Αξιώτης, προβλέπεται υπερδιπλασιασμός των δένδρων με τη φύτευση ακόμη 87 πλάτανων, τοποθέτηση πλακών όδευσης τυφλών στα πεζοδρόμια, κατασκευή 16 φιλικών, «έξυπνων» διαβάσεων στους κάθετους άξονές της, ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, ώστε να έχουν μικτή χρήση για πεζούς και ποδηλάτες κ.ά..

Σε ό,τι αφορά τις λωρίδες, η Πανεπιστημίου θα έχει τρεις για τα ΙΧ και μία αποκλειστικά για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δείτε επίσης: Η παρουσίαση της νέας ανάπλασης της Πανεπιστημίου από το δήμο Αθηναίων

Σε μία συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, η δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Αλεβυζάκη από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», έκανε λόγο για «ράβε-ξήλωνε» και έλλειψη διαβούλευσης. Απαντώντας, ο κ. Αξιώτης επισήμανε ότι ήταν μακρά η διαβούλευση, με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων, ενώ η μελέτη έχει εγκριθεί απ΄όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Κατά της πρότασης ψήφισαν οι παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη», «Αθήνα είσαι εσύ», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή».

Στη χτεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου (ΣΒΑΚ) του δήμου.

Απαντώντας σε επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε: «Είστε πίσω από τον ήλιο. Εκφράζετε στην πραγματικότητα μια βαθιά συντήρηση. Ο ορισμός του αναχρονισμού». «Η Αριστερά σε όλη την Ευρώπη έχει αυτή την ατζέντα στην «καρδιά» του πολιτικού της προγράμματος, με εξαίρεση στην Ελλάδα», πρόσθεσε. Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι το «ΣΒΑΚ είναι ένα στρατηγικό όραμα και δεν είναι μια κυκλοφοριακή, πολεοδομική ή περιβαλλοντική μελέτη». Και αναρωτήθηκε γιατί έπρεπε και αυτό να μετατραπεί σε αντικείμενο αντιπαράθεσης σε μια «πληγωμένη πόλη» από κρίσεις, όπως η Αθήνα, την οποία από το 2000 και μετά έχουν εγκαταλείψει 2 στους 5 κατοίκους της και έχει τα περισσότερα τμ σε άσφαλτο ανά κάτοικο και τα λιγότερα σε πράσινο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Βασίλη Αξιώτη, στόχοι του ΣΒΑΚ είναι να καταστεί η Αθήνα μια πόλη σύγχρονη, πράσινη, ζωντανή. Μια πρωτεύουσα πρότυπο, με λιγότερα οχήματα και περισσότερο χώρο για τους πεζούς και το ποδήλατο. Μια πόλη που θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της και θα θέτει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του εξασφαλίζοντας με «έξυπνες» – καινοτόμες τεχνολογίες την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη , τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της κ.α.

Ο επικεφαλής της « Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, επισήμανε ότι το θέμα δεν οι βασικές στοχεύσεις του σχεδίου «αλλά αν τα μέτρα πολιτικής που περιλαμβάνει εξυπηρετούν αυτούς του στόχους» , κάτι που, όπως είπε, δεν συμβαίνει με το προτεινόμενο. Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ενώ θα έπρεπε «ως στρατηγική αντίληψη της Δημοτικής Αρχής να είναι το ΣΒΑΚ ως ανοιχτός μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης, στην πραγματικότητα είναι μια στατική αντίληψη για πιο στατική μελέτη». Ακόμη σημείωσε ότι αυτά που η Δημοτική Αρχή θεωρεί «ως ελαφρές συγκοινωνιακές παρεμβάσεις στην πραγματικότητα είναι βαριές πολεοδομικές παρεμβάσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*