Οι ειδήσεις της Παρασκευής: παράταση στο διαγωνισμό των λεωφορείων, σε ιδιώτες για δημοτική συγκοινωνία η Ραφήνα και το Μετρό «πάει παραλία»

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Η διακοπή κυκλοφορίας στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό επί μιάμιση ώρα την περασμένη Τρίτη λόγω μίας απειλής που ευτυχώς αποδείχθηκε φάρσα στο σταθμό του Συντάγματος, δείχνει πού μπορεί να οδηγήσει η απουσία εφεδρειών σε ένα σύστημα μέσων σταθερής τροχιάς.

Πριν από 20 και πλέον χρόνια η επιλογή του σταθμού του Συντάγματος για τη χωροθέτηση του Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας των γραμμών 2 και 3 φάνταζε ιδανική, αφού εκεί υπήρχε επαρκής χώρος και επιπλέον ήταν και ο μοναδικός σταθμός που εξυπηρετούσε τις δύο γραμμές. Σήμερα, που το δίκτυο του Μετρό έχει επεκταθεί κατά πολύ, έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν μειονεκτήματα.

Στη σύμβαση κατασκευής της γραμμής 4 περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός ενιαίου ΚΕΛ στα Σεπόλια από όπου θα ελέγχεται η λειτουργία και των 4 γραμμών του Μετρό αλλά και του Τραμ, με δυνατότητα επεκτασιμότητας και για μελλοντικές γραμμές. Η συγκέντρωση των λειτουργιών αυτών σε ένα χώρο αποτελεί διεθνή τάση τις τελευταίες δεκαετίες λόγω και της εμφάνισης των ψηφιακών συστημάτων σηματοδότησης. Απαραίτητη όμως παραμένει και η ύπαρξη εφεδρειών, ειδικά όταν μιλάμε για συστήματα με μεγάλη έκταση.

Διαφορετικά, ένα τεχνικό πρόβλημα, ένα περιστατικό ασφαλείας ή κάποιο καιρικό φαινόμενο (το αμαξοστάσιο των Σεπολίων βρίσκεται εξάλλου κυριολεκτικά πάνω στην όχθη του Κηφισού) θα μπορούσαν να ακινητοποιήσουν ξαφνικά το σύνολο των μέσων σταθερής τροχιάς της Αθήνας. Ότι δηλαδή συνέβη την Τρίτη, σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση.


Παράταση στο διαγωνισμό των λεωφορείων: Ακόμα μία μικρή, τρίτη κατά σειρά, παράταση δόθηκε στο διαγωνισμό για την προμήθεια 770 λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών μετατέθηκε για τις 18 Ιανουαρίου 2022 (προηγουμένως 10 Ιανουαρίου) και η ημερομηνία απασφράγισής τους για τις 24 Ιανουαρίου 2022 (προηγουμένως 14 Ιανουαρίου).


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Το Μετρό «πάει παραλία»: Προμελέτες, συζητήσεις και επαφές με όμορους Δήμους για την επέκταση του μετρό στο παραλιακό μέτωπο βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Άρη Πορτοσάλτε. Ο υπουργός δεν διευκρίνισε για ποιες περιοχές ακριβώς μιλά αν και πριν από περίπου ένα χρόνο εμφανίστηκε ένα σχέδιο για επέκταση της γραμμής του ΗΣΑΠ υπογείως ως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσω της Καλλιθέας.

Δημοτική Συγκοινωνία από ιδιώτες στη Ραφήνα: Σε ιδιώτες στρέφεται και ο δήμος Ραφήνας για την παροχή υπηρεσιών δημοτική συγκοινωνίας, αφού προκήρυξε διαγωνισμό για την υπηρεσία αυτή για περίοδο 11 μηνών. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 149.246,40 ευρώ με ΦΠΑ ενώ θα πραγματοποιούνται δρομολόγια σε δύο γραμμές: Σύνδεση Οικισμών Δ.Ε. Ραφήνας με Κέντρο Ραφήνας και Σύνδεση Οικισμών Δ.Ε. Πικερμίου με Ραφήνα.

Στείλε Ό,τι Βλέπεις: Σήμερα, μία αναγνώστρια γράφει για τη γραμμή Express Χ97 που πρόσφατα μετετράπη σε κυκλική:

Το Χ97 που άλλαξε δρομολόγιο σε κυκλικό και τρέχουμε οι εργαζόμενοι να το προλάβουμε μπορεί να αλλαχτεί; Είναι δυνατόν απο ολα τα δρομολόγια του αεροδρομίου να έχει τα πιο παλιά λεωφορεία, να μπαίνουν νερά και να βρωμάνε και να μην έχει και πιο συχνα δρομολόγια; Και τωρα που κάνει κυκλική διαδρομή να το κυνηγάμε τόσοι υπάλληλοι; Τραγικό απλά απαιτείται επανεξέταση του δρομολογίου

Επίσης, ένας αναγνώστης γράφει για τα δρομολόγιο του Μετρό από και προς Αεροδρόμιο στα οποία ενίοτε δεν τηρείται το πρόγραμμα των δρομολογίων:

Κάθε πρωί παίρνω από Παιανία Κάντζα το μετρό προς Νίκαια που υπό κανονικές συνθήκες αφυκνειται 06:44. Πριν δύο εβδομάδες έφτασε με καθυστέρηση σχεδόν 10 λεπτών και με αντίστοιχη καθυστέρηση στον τερματικό σταθμό Νίκαια όπου αποβιβάζομαι. Επειδή η δημόσια υπηρεσία που εργάζομαι μισθώνει πούλμαν που παραλαμβάνει από εκεί τους εργαζόμενους 07:45 παραλίγο να το χάσω λόγω αυτής της καθυστέρησης και θα έπρεπε να περιμένω 30 λεπτά για να έρθει το επόμενο. Το ίδιο απόγευμα εκείνης της ημέρας στον σταθμό ή Αγίας Μαρίνας η Κεραμεικού, σταμάτησε το μετρό για αεροδρόμιο για δέκα περίπου λεπτά ψάχνοντας οι οδηγοί τα βαγόνια χωρίς να μας λένε γιατί αναγκαστήκαμε να αποβιβαστούμε για να έρθει το επόμενο μετρό ασφυκτικά γεμάτο εξαιτίας τηλεφωνήματος για βόμβα. Φυσικά έπρεπε στο Δουκίσσης να περιμένουμε με καθυστέρηση το επόμενο μετρό του αεροδρομίου και οι γονείς μου περίμεναν με σχεδόν 45 λεπτά καθυστέρηση. Επιπλέον, τις δύο τελευταίες εβδομάδες αντί να αναχωρεί 16:04 από Νίκαια για αεροδρόμιο με μικρή καθυστέρηση στις 16:11 επί μονίμου βάσεως και όχι μόνο από αυτό το σταθμό αλλά και από άλλους. Για ποιον λόγο πρέπει να φτάνω έστω και με λίγα λεπτά καθυστέρηση και να αλλάζω το ωράριο της οικογένειάς μου;

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’ 

Βανδαλισμοί συρμών ΗΣΑΠ: Κάποιοι συνεχίζουν ανενόχλητοι σε εβδομαδιαία βάση τους συρμούς του ΗΣΑΠ. Τελευταίο περιστατικό χτες λίγο μετά τις 20:00 την ώρα που οπαδοί πήγαιναν στο ΟΑΚΑ για τον αγώνα μπάσκετ μεταξύ Παναθηναικού – Μπαρτσελόνα.

Εξυπηρέτηση πελατών ΣΤΑΣΥ: Από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 το Τμήμα Εξυπηρέτησης Επιβατών της ΣΤΑΣΥ λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 08:00 έως τις 16:00.

Παράταση Freedom Card: Οι νέοι, κάτοχοι Freedom Card, ηλικίας 18-25 ετών (γεννηθέντες από 1/1/1996 έως 31/12/2003) που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη (ή μοναδική) δόση του εμβολιασμού τους κατά της Covid-19 έως και τις 31/12/2021 θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους ως και τις 30 Ιουνίου 2022. Με τη χρήση της κάρτας αξίας 150 ευρώ μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια και κάρτες αστικών συγκοινωνιών ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ κλπ.

Προϋπολογισμός ΣΤΑ.ΣΥ.: Ελλειμματικός είναι ο εγκριθής από το Διοικητικό Συμβούλιο προϋπολογισμός της ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε. για το 2022. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει έσοδα ύψους 144.328.194 ευρώ και έξοδα 161.367.865 ευρώ με το έλλειμμα να φτάνει τα 20.080.041 ευρώ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα φτάσουν τα 110,9 εκατ. ευρώ ενώ 25,1 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από επιχορηγήσεις.

Επιχορήγηση αστικών συγκοινωνιών: Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση για την καταβολή τακτικής επιχορήγησης στον όμιλο ΟΑΣΑ για την εταιρεία ΣΤΑ.ΣΥ. ποσού ύψους 2.200.000 ευρώ, εκ των οποίων, 366.666,63 ευρώ για την υπολειπόμενη επιχορήγηση μηνός Νοεμβρίου (ΙΑ’ δόση) και 1.833.333,37 ευρώ για τον μήνα Δεκέμβριο (ΙΒ’ δόση) έτους 2021, για την κάλυψη του συνολικού ετήσιου λειτουργικού της ελλείμματος. Επίσης, καταβολή ποσού ύψους 2.899.554 ευρώ για την εταιρεία Ο.ΣΥ., για την κάλυψη των δαπανών σχετικά με τη μίσθωση λεωφορείων (leasing), για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο έτους 2021. Επίσης, έγκριση καταβολής ποσού ύψους 10.399.960 ευρώ στην ΟΣΥ, εκ των οποίων, 1.733.326,63 ευρώ για την υπολειπόμενη επιχορήγηση μηνός Νοεμβρίου (ΙΑ’ δόση) και 8.666.633,37 ευρώ για τον μήνα Δεκέμβριο (ΙΒ’ δόση) έτους 2021, προκειμένου για την κάλυψη του συνολικού ετήσιου λειτουργικού της ελλείμματος.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 10.075 ευρώ προς το ΕΜΠ για υπηρεσίες μελέτης μέτρων σε Μ.Μ.Μ. λόγω Covid.
  • Διαγραφή δύο ειδικών συνεργατών – συμβούλων στο γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΣΑ «λόγω αυτοδίκαιης λήξης της σύμβασης εργασίας του ως συνέπεια της λήξεως της σύμβασης του Διευθύνοντος Συμβούλου». Ένας εξ αυτών επαναπροσλήφθηκε την επόμενη μέρα.

  • Μετακίνηση ενός εργαζόμενου σε θέση εργασίας Ειδικού Συμβούλου, για θέματα τα οποία θα ανατίθενται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

  • Απόφαση Δ.Σ. ΟΣΥ για την «Προμήθεια μέσων κομίστρου υπό Μορφή Έξυπνων καρτών» κόστους 3.100.000 ευρώ.
  • Απόφαση Δ.Σ. για την καταβολή συνολικού ποσού 1,589 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ για εκμίσθωση λεωφορείων (leasing) για την τέταρτη, πέμπτη και έκτη συμβατική περίοδο.
  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού δύο οδηγών λόγω μετάταξης στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας και στο δήμο Λέρου.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*