Τι περιμένουμε να φέρει το 2022 για τις συγκοινωνίες της Αθήνας

Στο τέλος κάθε χρονιάς μέσα από αυτή τη σελίδα επιχειρούμε να κάνουμε μία πρόβλεψη για το τι θα φέρει ο καινούριος χρόνος για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Εν μέρει ενθυμούμενοι τις εξαγγελίες των τελευταίων μηνών αλλά πάντα με μία δόση αισιοδοξίας αφού, ως γνωστόν, είναι χρήσιμο να κρατάμε μικρό καλάθι όταν ακούγονται πολλές υποσχέσεις ειδικά όσο πλησιάζουμε πιο κοντά στις εθνικές εκλογές.

Φέτος, σε αντίθεση, με πέρυσι, δεν πρόκειται να επικαλεστούμε καμία «επιστροφή στην κανονικότητα» αφού οι λέξεις αυτές φαντάζουν πια ξένες στους περισσότερους. Η πανδημία σε κάθε περίπτωση είναι μόνο ένα από τα πολλά εμπόδια που το οποιοδήποτε project έχει να αντιμετωπίσει μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Είναι γνωστό πόσες καθυστερήσεις προκαλούνται εξαιτίας της δυσκολίας εξασφάλισης χρηματοδότησης, της γραφειοκρατίας και των μακρόσυρτων διαγωνιστικών διαδικασιών με αλλεπάλληλες, πολλές φορές, δικαστικές εμπλοκές, για να μην αναφέρουμε και τις καθυστερήσεις στην εξέλιξη κάθε έργου που αντιμετωπίζονται ως φυσιολογικές, ανεβάζοντας μάλιστα και το κόστος τους.

Επειδή παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι έχει αξία να καταγράφονται εξαγγελίες και υποσχέσεις, ακολουθούν οι 10 εξελίξεις που ενδεχομένως να δούμε να γίνονται πραγματικότητα μέσα στο 2022:

Ολοκλήρωση του διαγωνισμού για νέα λεωφορεία και προκήρυξη του επόμενου

Αν όλα πάνε καλά, μέσα στο πρώτο μισό του 2022 θα πέσουν οι υπογραφές των συμβάσεων για την προμήθεια 770 λεωφορείων (ηλεκτρικών, υβριδικών και φυσικού αερίου) για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα 2/3 των οποίων προορίζονται για την πρωτεύουσα. Η παράδοσή των λεωφορείων αυτών πρόκειται να ξεκινήσει από το 2023, το νωρίτερο. Ταυτόχρονα, μέσα στο 2022 αναμένουμε τον επόμενο διαγωνισμό για την προμήθεια 500 ακόμα λεωφορείων για τις δύο πόλεις. Επαρκούν όλα αυτά τα λεωφορεία για να δούμε σημαντική πύκνωση των δρομολογίων; Προφανώς και όχι, ωστόσο η ανανέωση του στόλου με νέα, πιο πράσινα οχήματα, είναι μία εκκρεμότητα που περιμένουμε εδώ και μία δεκαετία.

Έναρξη ανακατασκευής συρμών ΗΣΑΠ

Στις αρχές του 2022 αναμένεται, αν δεν υπάρξουν εμπόδια, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το έργο της ανακατασκευής 14 συρμών του ΗΣΑΠ. Η παράδοσή τους θα γίνει σταδιακά σε διάστημα 19-34 μηνών. Η ΣΤΑΣΥ προετοιμάζει επίσης διαγωνισμό για την ανακατασκευή 10 επιπλέον συρμών της 10ης παραλαβής οι οποίοι μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ των ετών 1993-1995, αλλά δεν φαίνεται πιθανή η άμεση προκήρυξή του δεδομένου του ότι δεν μπορούν να βγουν πολλοί από τους διαθέσιμους συρμούς εκτός κυκλοφορίας στην παρούσα συγκυρία.

Μελέτες για την επέκταση του Μετρό προς Καλλιθέα και Γλυφάδα

Εντός της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσουν σημαντικές τοπογραφικές και γεωτεχνικές μελέτες, αφενός για την επέκταση του ΗΣΑΠ υπογείως από το Θησείο ως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσω της Καλλιθέας και με συνολικά 4 νέους σταθμούς, και αφετέρου για την πολυαναμενόμενη επέκταση της γραμμής 2 από το Ελληνικό προς τη Γλυφάδα, μήκους 4,4 χλμ με 3 σταθμούς (Άνω Γλυφάδα, Λεωφ. Βουλιαγμένης/Γρ. Λαμπράκη, Γλυφάδα), έργο προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση των δρομολογίων του Προαστιακού

Η υπογραφή της νέας Σύμβασης Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας για διάστημα 15 ετών μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ελληνικού δημοσίου αναμένεται στις αρχές της χρονιάς, ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο. Θα ήταν τραγική παράλειψη αν η σύμβαση αυτή δεν προβλέπει την αύξηση συγκεκριμένων δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας, όπως και την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, έστω κι αν αυτά προϋποθέτουν την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων από το δημόσιο ή την προμήθεια επιπλέον τρένων (αναμένουμε και τις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις της ιδιωτικής εταιρείας…). Οι επιβάτες του Προαστιακού περιμένουν πολλά χρόνια να δουν κάτι να αλλάζει προς το καλύτερο.

Επέκταση του Μετρό προς Ίλιον

Εντός του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 από την Ανθούπολη προς το Ίλιον με 3 σταθμούς, η τρίτη -και προτελευταία- επέκταση στο βορειοδυτικό άκρο της γραμμής. Η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο μέσα στη χρονιά θα είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη.

Παράδοση της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό

Τριάντα χρόνια μετά την έναρξη των έργων, η γραμμή 3 του Μετρό της Αθήνας ολοκληρώνεται από άκρη ως άκρη. Με την παράδοση του τελευταίου τμήματος της επέκτασης προς Πειραιά με τρεις σταθμούς τον επόμενο Αύγουστο (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν και πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο για μία ακόμα μικρή καθυστέρηση), η μπλε γραμμή του Μετρό θα ενώνει απευθείας το Αεροδρόμιο και το λιμάνι του Πειραιά (κάτι που βέβαια κάνει ήδη ο Προαστιακός εδώ και χρόνια). Σε κάθε περίπτωση, μία ιστορική στιγμή.

Προαστιακός σε δυτική Αττική, Ραφήνα, Λαύριο

Εντός του 2022 πρόκειται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη δημιουργία της νέας γραμμής του Προαστιακού (στο ίχνος της παλιάς μετρικής γραμμής) από το ΣΚΑ ως τα Μέγαρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς (με άγνωστο προς το παρόν χρονικό ορίζοντα) αναμένεται να βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ανταγωνιστικός διάλογος για την επέκταση του Προαστιακού σιδηρόδρομου προς τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας.

Προσλήψεις προσωπικού στις συγκοινωνίες

Τουλάχιστον 655 προσλήψεις (περισσότερες από τις 609 που πραγματοποιήθηκαν το 2021) έχουν προγραμματιστεί για να πραγματοποιηθούν το 2022 στην ΟΣΥ και την ΣΤΑΣΥ. Όπως είναι φυσιολογικό, ένα σημαντικό μέρος αυτών θα αφορά οδηγούς οχημάτων και συρμών. Η έλλειψη προσωπικού οφείλεται τόσο στο πάγωμα των προσλήψεων την περασμένη δεκαετία, όσο και στη συνεχή μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετατάξεων σε άλλους φορείς του δημοσίου.

Νέος σταθμός ΗΣΑΠ στο Φάληρο και υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς

Συνήθως η πορεία υλοποίησης ενός έργου υποδομών στη χώρα μας είναι πολύ αργή. Κλασική περίπτωση αποτελεί αυτή της υπογειοποίησης του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς του ΗΣΑΠ η οποία «σέρνεται» εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ζητά επιτακτικά και ο δήμος Πειραιά (περιλαμβάνει και την κατασκευή του ενδιάμεσου σταθμού Καμίνια), δεδομένου και του ότι υπάρχει προοπτική αξιοποίησης του παλιού εργοστασίου του  Κεράνη. Ένα άλλο έργο στην ίδια περιοχή ίσως όμως προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα. Πρόκειται για την κατασκευή ενός σταθμού στο ύψους του Κηφισού (μεταξύ Καλλιθέας και Φαλήρου) για τον οποίο υπάρχει πρόταση από ιδιώτη για χρηματοδότησή του. Είναι επομένως πολύ πιθανό να το δούμε να προωθείται άμεσα.

Προώθηση του έργου κατασκευής σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Για το τέλος, αφήνουμε την πιο απίθανη εξέλιξη που όμως βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι μελέτες για το νέο σταθμό των ΚΤΕΛ στην περιοχή του Ελαιώνα, ο οποίος θα αντικαταστήσει τους σταθμούς σε Κηφισό και Λιοσίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πρόσφατα πως στόχος της κυβέρνησης είναι το συγκεκριμένο έργο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Αν και το 2022 δεν πρόκειται να δούμε μπουλντόζες, θα μέναμε ευχαριστημένοι αν είχαμε ειδήσεις (δηλαδή κάποια θετική εξέλιξη) σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου ή ίσως την επερχόμενη προκήρυξη του διαγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη ευχή μας για τη νέα χρονιά, είναι οι θετικές ειδήσεις για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας να γίνουν περισσότερες από τις αρνητικές, όσο δύσκολο κι αν αυτό ακούγεται. Και φυσικά ευχόμαστε υγεία και προσωπική ευτυχία για όλους τους αναγνώστες και τις οικογένειές τους. Μακάρι να έχουμε μία καλύτερη χρονιά.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*