Ιαπωνία: Φύλαξη ισόπεδων διαβάσεων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Ένα νέο προειδοποιητικό σύστημα για τον έλεγχο των ισόπεδων διαβάσεων πρόκειται να δοκιμαστεί σε δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς της γραμμής Ikebukuro στα προάστια του Τόκυο από την ιδιωτική εταιρεία Seibu Railway.

Οι ισόπεδες διαβάσεις πεζών στους σιδηροδρομικούς σταθμούς είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ιαπωνία ακόμα και μέσα στις μεγάλες πόλεις λόγω του μικρού κόστους τους σε σύγκριση με την κατασκευή ακριβών πεζογεφυρών με ανελκυστήρες ή υπόγειων διαβάσεων. Συνήθως διαθέτουν φωτεινούς σηματοδότες για τους πεζούς ή ακόμα και μπάρες σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Στις περισσότερες από αυτές τις διαβάσεις όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα ειδοποίησης του μηχανοδηγού σε περίπτωση εμποδίων πάνω στις γραμμές αν και κάποιες εξ αυτών διαθέτουν κουμπιά κινδύνου τα οποία όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κακόβουλα. 

Η Seibu Railway εργάστηκε με τις εταιρείες Oki Electric Industry Co και Marubeni Network Solutions Co για τη δοκιμή συστημάτων τα οποία με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα ειδοποιούν τους μηχανοδηγούς σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή αντικείμενο βρίσκεται πάνω στις γραμμές. Τα συστήματα αυτά αναπτύσσονται τα τελευταία τρία χρόνια και από τα τέλη της περασμένης χρονιάς θα ξεκινούσαν οι δοκιμές τους στους σταθμούς Ikebukuro, Tokorozawa και Iogi.

Το σύστημα χρησιμοποιεί δύο κάμερες οι οποίες λειτουργούν στερεοσκοπικά στοχεύοντας στην ισόπεδη διάβαση. Το πρόγραμμα της τεχνητής νοημοσύνης συγκρίνει τις εικόνες των δύο καμερών ώστε να εντοπίσει κίνηση και δημιουργεί ένα 3D μοντέλο του προσώπου ή του αντικειμένου το οποίο βρίσκεται επί της διάβασης. Οι κάμερες μπορούν να λειτουργούν και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εφόσον εντοπιστεί κάποιο εμπόδιο, τα σιδηροδρομικά σήματα ενεργοποιούνται χωρίς την παρεμβολή κάποιου ατόμου. 

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, το σύστημα θα λειτουργεί μόνο για σκοπούς ανάλυσης και οι πεζοί ενημερώνονται για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν να κομβία ανάγκης σε περίπτωση κινδύνου. 

Μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, η Seibu Railway φιλοδοξεί να ξεκινήσει την ευρεία χρήση του συστήματος σε διαβάσεις πεζών από τα τέλη του 2022. 

Πηγή: railwaygazette.com

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*