Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η γραμμή του ΗΣΑΠ στο επίκεντρο, προβλήματα με τα νέα δρομολόγια του Τραμ και ο κίνδυνος έλλειψης προσωπικού λόγω Όμικρον

Share

    Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

    Το «Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο» της ΣΤΑΣΥ για την επόμενη τριετία δείχνει την πορεία που θέλει να ακολουθήσει η εταιρεία στο κοντινό μέλλον. Ιδιαίτερα όσον αφορά την πλέον ταλαιπωρημένη γραμμή του ΗΣΑΠ, η ΣΤΑΣΥ φιλοδοξεί να συνεχίσει το πρόγραμα εκμοντερνισμού και αποκατάστασής της που ξεκίνησε λίγο μετά το 2000 με τις ανακαινίσεις των σταθμών και συνεχίστηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την αντικατάσταση της υποδομής-επιδομής για να διακοπεί, όπως και τόσα άλλα, με την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

    Έτσι, η ΣΤΑΣΥ φιλοδοξεί να προωθήσει έργα κάποια εκ των οποίων μπορεί να φαίνονται λιγότερο σημαντικά αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά (αντικατάσταση φωτισμού, τοποθέτηση συστήματος θέρμανσης ηλεκτροφόρου ράβδου για να μην κλείνει η γραμμή όταν χιονίζει, υγρομονώσεις σταθμών, ενίσχυση ασφάλειας στις εγκαταστάσεις) αλλά και κάποια πιο εμβληματικά έργα όπως η κατασκευής νέας επισκευαστικής βάσης στον Πειραιά, η υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς και η κατασκευή δύο επιπλέον σταθμών (σε Κηφισό και Καμίνια). Αν συμπεριλάβουμε και την υπόγεια επέκταση από το Θησείο ως το Φάληρο (με άγνωστο προς το παρόν ορίζοντα υλοποίησης), καταλαβαίνουμε πως η γραμμή 1 θα μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα επόμενα χρόνια.

    Όσον αφορά το ζήτημα του τροχαίου υλικού, μέσα στη χρονιά αναμένεται εκτός απροόπτου να υπογραφεί η σύμβαση για την αναβάθμιση των 14 παλαιότερων συρμών, ενώ κάποια στιγμή θα ακολουθήσει και ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των συρμών της 10ης παραλαβής που μπήκαν στην κυκλοφορία τη δεκαετία του 90.

    Για να αντιμετωπίσει όμως το πρόβλημα έλλειψης τροχαίου υλικού, η ΣΤΑΣΥ σχεδιάζει να μονιμοποιήσει και να αυξήσει την χρήση συρμών της 1ης γενιάς των γραμμών 2 και 3 του Μετρό αποκλείοντας προς το παρόν το ενδεχόμενο αγοράς νέων. Το γεγονός βέβαια πως οι συρμοί αυτοί δεν διαθέτουν σύστημα κλιματισμού (κάποιοι φάνηκαν «ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι» όταν τους παράγγειλαν τη δεκαετία του 90) θα το βρούμε μπροστά μας από το επόμενο καλοκαίρι όταν θα ξεκινήσουν τα σχετικά παράπονα.

    Η μεγάλη εικόνα είναι πάντως ότι υπάρχει πρόθεση να βελτιωθεί η κατάσταση στη γραμμή 1. Από εκεί και πέρα βέβαια τα πάντα εξαρτώνται από το ποια από τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν και ποια απλά θα μείνουν σε κάποιο συρτάρι.

    ΥΓ. Σχετικά με τις αντιδράσεις γύρω από την κατασκευή του σταθμού Μετρό στο Κολωνάκι (να και κάτι κοινό με τα Εξάρχεια), ισχύουν όσα είχαμε γράψει πριν λίγους μήνες: η κατασκευή ενός σταθμού Μετρό δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας Σεβαστή η ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά ευτυχώς ο νόμος προβλέπει την εκπόνηση σχετικών μελετών, ενώ η δικαιοσύνη μπορεί να αποφασίσει εφόσον υπάρχουν διαφωνίες. (Η διαχρονική ‘σιγήν ιχθύος’ της Αττικό Μετρό γύρω από τα ζητήματα αυτά σίγουρα δεν βοηθάει πάντως).


    Υπάρχει έλλειψη προσωπικού στις συγκοινωνίες λόγω COVID; Δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν σημαντικό πρόβλημα στις συγκοινωνίες από τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού λόγω και της μετάλαξης Όμικρον αφού, όπως μεταφέρουν και συνδικαλιστές, το ποσοστό των κρουσμάτων δεν υπερβαίνει αυτό της ευρύτερης κοινωνίας. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών φαίνεται πάντως ότι έχει θορυβηθεί από το ενδεχόμενο αυτό, αφού προχτές «διέρρευσε» ότι ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος είχε επικοινωνία με τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ) από τις οποίες και ζήτησε ενημέρωση για τη δύναμη του προσωπικού ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων, ενώ και οι διοικήσεις των φορέων με τη σειρά τους επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου ώστε να είναι προετοιμασμένες αν προκύψουν ελλείψεις.

    Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας

    Ποδοσφαιρικός αγώνας για φιλανθρωπικό σκοπό: Ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των Βετεράνων του Ιωνικού και της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΣΤΑ.ΣΥ. στη μνήμη του αδικοχαμένου υπαλλήλου της ΣΤΑ.ΣΥ. Πέτρου Γιάμαλη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και ώρα 19:15 στο Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας “Παντελής Νικολαΐδης”. Τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας.

    Διαγωνισμός για λεωφορεία: Δύο εβδομάδες (εκτός απροόπτου) μας χωρίζουν από το άνοιγμα των προσφορών στο μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια 770 λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε πριν λίγες μέρες την ανάθεση σύμβασης για σύμβουλο τεχνικής υποστήριξης του υπουργείου για το διαγωνισμό της προμήθειας λεωφορείων με τη διάρκεια της σύμβασης να φτάνει τους 8 μήνες. Επιπλέον, ορίσθηκε και η επιτροπή του διαγωνισμού.

    Μάσκες για το προσωπικό: Τη χορήγηση μασκών υψηλής προστασίας στο προσωπικό ζητά με επιστολή του προς τη διοίκηση της εταιρείας το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ ενόψει και της υποχρεωτικής χρήσης των συγκεκριμένων μασκών από τους επιβάτες. Με άλλη επιστολή το σωματείο ζητούσε την προμήθεια διπλού αριθμού μασκών στο προσωπικό λόγω των ίδιων κανονισμών [σημειώνεται ότι ως διπλή μάσκα εννοείται χειρουργική και υφασμάτινη και όχι δύο χειρουργικές]. Μάσκες υψηλής προστασίας πρόκειται να χορηγήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο προσωπικό της μετά από αίτημα του σωματείου των μηχανοδηγών.

    Προβλήματα με τα νέα δρομολόγια του Τραμ: Ο Χριστόφορος γράφει σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τραμ μετά τη θέσπιση των νέων δρομολογίων λόγω της παράδοσης της επέκτασης στον Πειραιά, με κυρίαρχο το πρόβλημα της νέας τηλεματικής αλλά και την ανάγκη πύκνωσης των δρομολογίων στη γραμμή Σύνταγμα – Πικροδάφνη:

    Νέες γραμμές τραμ, νέες ταλαιπωρίες για τους καθημερινούς επιβάτες… Στην γραμμή 6 (Πικροδάφνη – Σύνταγμα) προκύπτουν συνεχώς προβλήματα στην τηλεματική και ακόμα και στις αλλαγές τροχιάς. Για να γίνω πιο ξεκάθαρος, στους τερματικούς του Συντάγματος και της Πικροδάφνης, οι οδηγοί αναγκάζονται να σταματάνε τον συρμό πριν την στάση, να κατεβαίνουν και να αλλάζουν την γραμμή χειροκίνητα. Έτσι οι καθυστερήσεις είναι πλέον κάτι μόνιμο και το πρόβλημα που δημιουργούν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη είναι τραγικό και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Τώρα όσον αφορά τις συχνότητες (οι οποίες όπως πάντα δεν τηρούνται) έχουν γίνει ίδιες και στις 2 γραμμές με αποτέλεσμα να έχουμε γεμάτα τραμ στην 6 και μισοάδεια στην 7. Η ΣΤΑΣΥ ήταν μάλλον σίγουρη ότι με την επέκταση του Πειραιά η παραλιακή γραμμή θα γέμιζε κόσμο χωρίς να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν ένα κάρο άλλες γραμμές λεωφορείων (Α1, Β1…) που εξυπηρετούν ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια διαδρομή. Αν τα δρομολόγια στην γραμμή 6 δεν αυξηθούν ΑΜΕΣΑ τότε θα υπάρχει σοβαρό θέμα συνωστισμού καθημερινό πλέον.

    Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’ 

    Εγκληματικότητα: Δύο 18χρονοι έπεσαν θύμα ληστείας από ανήλικους που τράβηξαν μαχαίρι μέσα σε λεωφορείο της γραμμής Α10 στην περιοχή του Μενιδίου την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου. Όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι, τόσο οι άλλοι επιβάτες όσο και ο οδηγός του λεωφορείου τήρησαν παθητική στάση. Την επόμενη εβδομάδα δύο ανήλικοι συνελήφθησαν στο σταθμό Ευαγγελισμός του Μετρό για κλοπή πορτοφολιού.

    Μετακινήσεις προσωπικού στην ΣΤΑΣΥ: Μέσα στο Δεκέμβριο, η ΣΤΑ.ΣΥ. προχώρησε στην μετακίνηση προσωπικού στα μέσα σταθερής τροχιάς. Στη γραμμή 1, 6 εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν σε θέση επιθεωρητή λειτουργίας, 4 σε θέση συντονιστή δικτύου, 5 σε θέση ελεγκτή ισχύος, 19 σε θέση ρυθμιστή κυκλοφορίας, 4 σε θέση ελεγκτή παροχής πληροφοριών, 12 σε θέση επόπτη συρμών, 5 σε θέση αρχιηλεκτροδηγού, 110 σε θέση οδηγού συρμών, 6 σε θέση επόπτη συρμών και 116 σε θέση σταθμάρχη. Στη γραμμή 2 του Μετρό, 12 εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν σε θέση επιθεωρητή λειτουργίας, 7 σε θέση συντονιστή δικτύου, 15 σε θέση ελεγκτή ισχύος, 25 σε θέση ρυθμιστή κυκλοφορίας, 9 σε θέση ελεγκτή παροχής πληροφοριών,8 σε θέση επόπτη σταθμών, 113 σε θέση σταθμάρχη, 7 σε θέση επόπτη συρμών, 6 σε θέση αρχιηλεκτροδηγού και 93 σε θέση οδηγού συρμών. Στη γραμμή 3 του Μετρό, 7 τοποθετήθηκαν σε θέση επόπτη σταθμών, 108 σε θέση σταθμάρχη, 9 σε θέση επόπτη συρμών, 5 σε θέση αρχιηλεκτροδηγού και 105 σε θέση οδηγού συρμών. Και στο Τραμ, 15 εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν σε θέση επιθεωρητή λειτουργίας, 5 σε θέση συντονιστή δικτύου, 6 σε θέση ελεγκτή ισχύος, 10 σε θέση ρυθμιστή κυκλοφορίας και 6 σε θέση ελεγκτή παροχής πληροφοριών, 7 εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν σε θέση επόπτη συρμών και 112 σε θέση οδηγού συρμών.

    Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση Ηλιούπολης: Σε ερώτηση του βουλευτή κ. Ιωάννη Καλλιάνου για την απουσία λεωφορειακής γραμμής που να διέρχεται από τη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ηλιούπολη απάντησε ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου εξυπηρετείται ικανοποιητικά από τις γραμμές 140, 146, 201, 206 και 237 οι οποίες τη διασχίζουν κάθετα και προσφέρουν τη δυνατότητα μετεπιβίβασης με σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς.

    Προσλήψεων συνέχεια: Συνεχίστηκαν και τον περασμένο μήνα οι (μάλλον τελευταίες) προσλήψεις προσωπικού από τη φετινή διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα, 4 εργαζόμενοι με ειδικότητα οδηγού προσλήφθηκαν από την ΟΣΥ με σύμβαση εργασίας δοκίμου από την 1/12 και για ένα έτος, όταν και οι συμβάσεις αναμένεται να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Σχετικά με το ζήτημα των μισθών των νεοπροσληφθέντων εργαζόμενων, η ΣΤΑΣΥ απάντησε σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους (με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερους μισθούς από τους συναδέλφους τους). Σύμφωνα με την εταιρεία, με βάση το νόμο για το Ενιαίο Μισθολόγιο δεν δύναται να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία που τυχόν έχουν στον ιδιωτικό τομέα.

    Νέα ειδική σύμβουλος: Στην πρόσληψη μίας ειδικής συνεργάτη – συμβούλου επί νομικών θεμάτων προχώρησε η νέα διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΑΣΑ.

    Προϋπολογισμός ΣΤΑ.ΣΥ.: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε. ενέκρινε τον προϋπολογισμό της εταιρείας για το 2022. Σε αυτόν, προβλέπονται συνολικά έσοδα χρήσης ύψους 144.328.194 ευρώ και σύνολο εξόδων χρήσης 161.367.865 ευρώ. Η χρηματοδότηση από το ΠΔΕ αναμένεται να ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ ενώ το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό κατά 20.080.041 ευρώ.

    Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην επιχορήγηση του ομίλου ΟΑΣΑ με τα εξής ποσά κατά τις τελευταίες εβδομάδες:

    • ποσό ύψους 26.500.000 ευρώ για την ΣΤΑΣΥ, για την ενίσχυση της ρευστότητάς της, λόγω περιορισμού εσόδων από πώληση εισιτηρίων και καρτών, από την
      εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας covid-19,
    • ποσό ύψους 16.365.231 ευρώ για την ΟΣΥ λόγω περιορισμού των εσόδων του Ομίλου από πώληση εισιτηρίων και καρτών, από την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19
    • ποσό ύψους 3.181.221,90 ευρώ προς τον ΟΑΣΑ
    • ποσό ύψους 880.483 ευρώ για την Ο.ΣΥ. για την κάλυψη των δαπανών εξαιτίας της (COVID-19) πανδημίας, κατά τον μήνα Ιούνιο έτους 2021,
    • Επιπλέον, το υπουργείο προχώρησε σε ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης για τα έτη 2022 και 2023, με αντικείμενο την «Ανάθεση υπηρεσιών στελέχωσης του τηλεφωνικού κέντρου πληροφόρησης κοινού του ΟΑΣΑ (11185) και υπηρεσιών εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου», συνολικού ποσού 458.333,33 ευρώ χωρίς ΦΠΑ καθώς και
    • ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης, για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 & πρώτο εξάμηνο του 2023, της εταιρείας με την επωνυμία «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», με αντικείμενο την «Κινητή τηλεφωνία» ποσού 181.080 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

    Πληρωμή ΚΤΕΛ: Λίγο πριν το τέλος του χρόνου, ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε δαπάνη ποσού 2.726.805,06 ευρώ προς τα τέσσερα ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια στην Αθήνα. Το ποσό αφορά εκκαθαρίσεις Δ’ τριμήνου 2020, Α’ τριμήνου 2021, Β’ τριμήνου 2021, καθώς και των ποσών που συμψηφίζονται βάση του άρθρου 2δ του ΦΕΚ
    Β’ 5981/2021 και μέχρι το όριο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και κατανέμεται ως εξής: 1.527.248,22 ευρώ προς ΚΤΕΛ Αττικής, 913.143,77 ευρώ προς ΚΤΕΛ Κορινθίας, 216.256,03 ευρώ προς ΚΤΕΛ Θηβών και 70.157,04 ευρώ προς ΚΤΕΛ Εύβοιας.


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο


    Από τη Διαύγεια

    • Έγκριση της καταβολής ποσού 1.452.459,76 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Νοέμβριο 2021 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E.
    • Έγκριση της καταβολής ποσού 445.894,13 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Νοέμβριο 2021 προς την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «ADVANCED TRANSPORT TELEMATICS A.E. – ΑΤΤ»
    • Έγκριση από το Δ.Σ. του σχεδίου σύμβασης μεταξύ Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε. και Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. για την παροχή των υπηρεσιών ανάπτυξης και παραγωγικής λειτουργίας συστήματος ενεργοποίησης και παρακολούθησης καρτών Ανέργων και ΑμεΑ, για το έτος 2021 με αμοιβή για το έτος 2021 97.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και απολογιστικού κόστους έτους 2021 για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες 36.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ
    • Δαπάνη ύψους 6.497,60 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Οκτωβρίου 2021.

    • Ανάθεση για «Εμπόδιση Περιστεριών σε χώρους συντήρησης Τροχαίου Υλικού σε αμαξοστάσια Σεπολίων, Σταυρού και Ελληνικού Τραμ» κόστους 15.376 ευρώ με ΦΠΑ.
    • Αίτημα υποβολής προσφοράς για κλάδεμα ψηλών δέντρων κατά μήκος της γραμμής 1 και στο αμαξοστάσιο Τραμ προϋπολογισμού 20.700 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
    • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού ενός εργαζόμενου λόγω μετάταξης

    • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού 2 οδηγών λόγω μετάταξής τους στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και ενός τεχνίτη αμαξωμάτων λόγω μετάταξής του στο Δήμο Λοκρών.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα