Άλλη Μεριά Μαγνησίας: Έφτιαξαν δανειστική βιβλιοθήκη σε στάση λεωφορείου

Φωτογραφία: e-thessalia.gr

Μια καλαίσθητη και πρωτότυπη δανειστική βιβλιοθήκη στη στάση της αστικής συγκοινωνίας στην Άλλη Μεριά δημιουργήθηκε από τους μαθητές και τους καθηγητές των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Ο.Ε.», σε συνεργασία με τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που έλαβε σάρκα και οστά μέσα από την επιθυμία των μαθητών να διαδώσουν την αξία της φιλαναγνωσίας και να προτρέψουν τους συμπολίτες να προσφέρουν και οι ίδιοι βιβλία που τα έχουν διαβάσει και μπορούν να εμπλουτίσουν την βιβλιοθήκη. Συγχρόνως ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό σημείο των στάσεων των λεωφορείων, όπως αυτή της Άλλης Μεριάς, αποκτά χρώμα και λειτουργία, που προσελκύει τον επιβάτη.

Η δανειστική βιβλιοθήκη βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και μερικές μέρες, αφού πρώτα οι μαθητές διακόσμησαν τον χώρο με βιβλία, ζωγραφιές και μηνύματα. Η έναρξή της έγινε παρουσία καθηγητών, μαθητών και του προέδρου του Αστικού ΚΤΕΛ κ. Νίκου Ευαγγελινού σε μια λιτή εκδήλωση με πολλά, όμως, μηνύματα. Ο σχολάρχης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Ο.Ε.» κ. Αλέξανδρος Λυχναρόπουλος δήλωσε πως «πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο, σαν ένα είδος βιβλιοθήκης», είχε γράψει ο Αργεντίνος συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Εμείς προσπαθούμε την ουτοπική αυτή δήλωση να την πραγματοποιήσουμε στο ελάχιστο, μετατρέποντας με την αρωγή της φιλολόγου κ. Ευαγγελίας Πουργιανού και των μαθητριών των εκπαιδευτηρίων μας, τη στάση λεωφορείων στην Άλλη Μεριά σε δανειστική βιβλιοθήκη. Το σχολείο, το «ανοικτό» στη κοινωνία που οραματιζόμαστε, οφείλει να γαλουχεί ενεργούς σκεπτόμενους πολίτες. Έτσι, ενθαρρύνουμε τις μαθήτριες και τους μαθητές μας να συμμετέχουν σε δράσεις με εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, για να βιώσουν έμπρακτα τις αξίες της συνεργασίας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής προσφοράς. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην κοινωνία της γνώσης, για να αποφύγουμε την πνευματική και ηθική αποτελμάτωση που μας απειλεί. Εξάλλου αυτοί που διαβάζουν, έχουν τον κόσμο και αυτοί που βλέπουν τηλεόραση, τον χάνουν».

«Οι επιβάτες του αστικού λεωφορείου, της γραμμής που συνδέει τον οικισμό της Άλλης Μεριάς με το κέντρο του Βόλου, θα έχουν στο εξής τη δυνατότητα «να γεμίζουν» τον χρόνο της αναμονής τους, διαβάζοντας!» ανέφερε η φιλόλογος των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Ο.Ε.» κ. Ευαγγελία Πουργιανού και ανέλυσε την πρωτοβουλία που πάρθηκε, λέγοντας πως «με τη συνδρομή μιας ομάδας κοριτσιών της Α΄ Γυμνασίου πραγματοποιήσαμε ορισμένες αρχιτεκτονικές και εικαστικές, κυρίως, παρεμβάσεις, ώστε ο ήδη στεγασμένος χώρος της στάσης να μεταμορφωθεί σε μια ζεστή και φιλόξενη «γωνιά» φιλαναγνωσίας. Τα βιβλία είναι προσφορά των μαθητών και των μαθητριών του σχολείου, των οικογενειών τους, καθώς και των καθηγητών της εκπαιδευτικής ομάδας του ΠΡΟΜΗΘΕΑ. Οι κάτοικοι της περιοχής – και όχι μόνο – θα μπορούν να δανείζονται ελεύθερα τα βιβλία της επιλογής τους ή ακόμη και να εμπλουτίζουν τα ράφια της βιβλιοθήκης με δικά τους βιβλία, εφημερίδες ή άλλα ενημερωτικά και πολιτιστικά έντυπα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του σχολείου μας, με την οποία επιθυμούμε να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτισμού στους μικρούς και μεγάλους συντοπίτες μας. Εξάλλου, στόχος είναι τα βιβλία να αλλάζουν χέρια…! Ευελπιστούμε πως ο κόσμος θα αγκαλιάσει με αγάπη το εγχείρημά μας και θα φροντίζει, ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση τόσο ο χώρος, όσο και τα βιβλία».

Πηγή: e-thessalia.gr

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*