Εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας για άνεργους, αστυνομικούς και πυροσβέστες

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις υπουργών για τον καθορισμό των ανέργων ως δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2021 αλλά και των αστυνομικών και πυροσβεστών για όλη τη χρονιά στις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται, οι άνεργοι (εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή κάτοχοι βεβαίωσεων ανεργίας από τον e-ΕΦΚΑ), έχουν το δικαίωμα μετακίνησης με πλήρη απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου με τα αστικά συγκοινωνιακά μέσα της περιοχής αρμοδιότητας του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας – ΟΑΣΑ ΑΕ (δεν ισχύει στον Προαστιακό) και των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ/ΟΑΣΘ).

Και για φέτος, διευκρινίζεται πως θα ισχύει το στοιχείο της εντοπιότητας για τους δικαιούχους. Έτσι, δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα του ΟΑΣΑ έχουν οι άνεργοι που διαμένουν εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής (πλην της Π.Ε. Νήσων), ενώ δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα του ΟΣΕΘ/ΟΑΣΘ έχουν όσοι διαμένουν εντός των ορίων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Για την παροχή του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης απαραίτητη είναι η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας. Οι δικαιούχοι κάτοχοι των καρτών επιδεικνύουν τα παραστατικά που πιστοποιούν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης όποτε τους ζητείται από τους Εντεταλμένους Ελεγκτές κομίστρου.

Δωρεάν ανταποδοτική μετακίνηση για αστυνομικούς και πυροσβέστες

Σύμφωνα με άλλη απόφαση εξασφαλίζεται το δικαίωμα μετακίνησης του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αντίστοιχα, με πλήρη απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου, στα αστικά συγκοινωνιακά μέσα, περιοχής αρμοδιότητας ΟΑΣΑ καθώς και στα αστικά συγκοινωνιακά μέσα, περιοχής αρμοδιότητας Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης.

Η δωρεάν μετακίνηση παρέχεται ως αντάλλαγμα για τη διάθεση προσωπικού για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης χώρων πραγματοποίησης συγκοινωνιακού έργου, πυρασφάλειας, καθώς και την υποβοήθηση στην εκτέλεση υποστηρικτικών δράσεων και εκπαιδεύσεων πυρασφάλειας, αναγκαίων για το έργο του Ο.Α.Σ.Α., για τις οποίες έχει αρμοδιότητα η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Όπως διευκρινίζεται, η αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών από την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ίση προς την αξία του αντιτίμου του συνόλου των μετακινήσεων των ανωτέρω δικαιούχων.

Το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους και για όσο χρόνο πληρούται το κριτήριο της υπηρεσιακής τους ιδιότητας, δικαιούνται ηλεκτρονικές κάρτες ελεύθερης μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), αρμοδιότητας του Ο.Α.Σ.Α., ή κάρτες ελεύθερης μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), αρμοδιότητας του Ο.Σ.Ε.Θ. (Ο.Α.Σ.Θ.)

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*