Οι ειδήσεις της Παρασκευής: Καθυστερήσεις στο διαγωνισμό των λεωφορείων, παράπονα για τις καθυστερήσεις των επεκτάσεων Μετρό και διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση πελατών του ΟΑΣΑ

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

* Στην παραπάνω φωτογραφία η νέα πεζογέφυρα της Μεσογείων, η τρίτη από τις 6 πεζογέφυρες- “γεφύρια της Άρτας” που προσπαθεί να κατασκευάσει η Περιφέρεια εδώ και χρόνια.

Ο διαγωνισμός των λεωφορείων: Η νέα παράταση στο διαγωνισμό για την προμήθεια λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ήταν σχεδόν αυτονόητη από τη στιγμή που μόλις την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο εξέδωσε απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων από εταιρείες σχετικά με το διαγωνισμό. Δεν υπήρχε περίπτωση ο διαγωνισμός να έληγε 4 μέρες αργότερα, διάστημα στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τις απαντήσεις για να διαμορφώσουν τις προσφορές τους. Την ίδια στιγμή, εκκρεμούν και οι προσφυγές εταιρειών κατά του διαγωνισμού. Ένα συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει πλέον περίπτωση να δούμε νέα λεωφορεία μέσα στο 2023 (πάντα αναφερόμαστε στις πρώτες παραλλαβές), άρα γίνεται επιβεβλημένη η συνέχιση της συνεργασίας με τα ΚΤΕΛ. Ίσως και οι ιθύνοντες θα έπρεπε να σταματήσουν να δίνουν υπεραισιόδοξα χρονοδιαγράμματα τα οποία στη συνέχεια διαψεύδονται.

Σταθμός ΚΤΕΛ Ελαιώνα και Γήπεδο Παναθηναϊκού: Μιλώντας για χρονοδιαγράμματα, ρωτήσαμε χτες στο twitter τη γνώμη του κόσμου για το ποιο από τα δύο μεγάλα έργα που έχουν προγραμματιστεί για τον Ελαιώνα, ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού πρόκειται να εγκαινιαστεί πρώτο. Με μικρή διαφορά προηγείται ο σταθμός των ΚΤΕΛ αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σίγουρα. Τι λένε όμως τα επίσημα χρονοδιαγράμματα; Για το γήπεδο του ΠΑΟ, πολύ πιο πολύπλοκο έργο, υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία στόχος (31/12/2026) ενώ για το σταθμό των ΚΤΕΛ, αν όλα προχωρήσουν χωρίς προβλήματα, τα έργα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εντός του 2024 για να ολοκληρωθούν σε 1,5-2 χρόνια, δηλαδή μέσα στο 2026. Για να δούμε όμως ποιο από τα δύο έργα θα καθυστερήσει περισσότερο…


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σα


Η πρόταση του ΟΑΣΑ για τα λεωφορεία: Μένοντας στο θέμα του σταθμού των ΚΤΕΛ, ενδιαφέρον έχει η πρόταση του ΟΑΣΑ (η οποία συντάχθηκε όμως το Δεκέμβριο του 2016) σχετικά με το ποιες αστικές λεωφορειακές γραμμές θα έχουν αφετηρία στο σταθμό μετεπιβίβασης, δίπλα στο σημερινό σταθμό του Μετρό Ελαιώνα. Όπως προτάθηκε, 5 γραμμές θα αναχωρούν από το σταθμό: μία γραμμή προς την Ελευσίνα (τότε ήταν η Α16 η οποία όμως καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από την 876), η γραμμή 051 προς Ομόνοια, η γραμμή Χ93 προς Αεροδρόμιο, μία νέα γραμμή προς τα δυτικά προάστια (Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρνές, Πετρούπολη, Καματερό, Ίλιον) και μία νέα γραμμή προς το σταθμό Κατεχάκη η οποία θα κινείται όμως περιμετρικά του κέντρου της Αθήνας και μέσω της οδού Πειραιώς. Φυσικά μέχρι να ανοίξει ο σταθμός θα έχουν περάσει 10 χρόνια από τη σύνταξη της συγκεκριμένης πρότασης, άρα πολλά μπορούν να αλλάξουν.

Το ΚΠΙΣΝ και το Μετρό: Έχοντας παρακολουθήσει από κοντά την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είχαμε από τον πρώτο καιρό μεταφέρει τις εξελίξεις σχετικά με το αίτημα του ιδρύματος για άμεση κατασκευή γραμμής Μετρό που θα συνδέει το Κέντρο Πολιτισμού με το κέντρο τις πόλης και τις υποσχέσεις της Αττικό Μετρό και του Υπουργείου για εξεύρεση λύσης που τελικά διαψεύστηκαν. Έτσι είναι αναμενόμενο το παράπονο της ηγεσίας του ιδρύματος για τη μη εξυπηρέτηση του ΚΠΙΣΝ με το Μετρό μέχρι σήμερα. Μόλις πριν λίγους μήνες η Αττικό Μετρό κατέληξε και επίσημα στην κατασκευή επέκτασης της γραμμής 1 από το Θησείο ως το Φάληρο μέσω της Καλλιθέας. Κι αυτό το έργο όμως θα χρειαστεί να μελετηθεί πρώτα για να πάρει το δρόμο της υλοποίησης και να είναι έτοιμο ίσως και την επόμενη δεκαετία.

Συνεργασία της ΣΤΑ.ΣΥ. με φορείς: Αποφάσεις για τη σύναψη συμφώνων συνεργασίας με φορείς έλαβε το Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ. Συγκεκριμένα, νέο σύμφωνο με το Εθνικό Θέατρο για 2+1 έτη, με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για 1+1 έτος και με τους Δήμους Αγίας Βαρβάρας και Αιγάλεω για ένα έτος το οποίο προβλέπει την επισταμένη καθαριότητα και φροντίδα γύρω από τον χώρο στάθμευσης του σταθμού Αγία Μαρίνα με αντάλλαγμα θέσεις στάθμευσης σε αυτόν.

Διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση πελατών: Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε τη διενέργεια Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού για την ανάθεση υπηρεσιών στελέχωσης και λειτουργίας του Τηλεφωνικού Κέντρου Πληροφόρησης Κοινού του ΟΑΣΑ (11185) και υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου για χρονικό διάστημα 24 μηνών, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. Στο παρελθόν, οι δύο αυτές υπηρεσίες (11185 και εξυπηρέτηση ηλεκτρονικού εισιτηρίου) ήταν ξεχωριστές αλλά φαίνεται πως πλέον συνενώνονται.

Μία προεξοχή στάσης που δημιουργεί πρόβλημα: Οι προεξοχές στάσεων που τοποθετεί ο ΟΑΣΑ για την ευκολότερη πρόσβαση των ΑμεΑ στα λεωφορεία συνήθως λύνουν προβλήματα αλλά καμιά φορά τα δημιουργούν. Για παράδειγμα η προεξοχή που τοποθετήθηκε στο τέρμα της λεωφορειακής γραμμής 608 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου, η οποία «δημιούργησε» νέες θέσεις στάθμευσης σε ένα σημείο όπου τα λεωφορεία ήδη αντιμετώπιζαν πρόβλημα εξαιτίας της παράνομης στάθμευσης. Όπως φαίνεται πάντως στις σχετικές εικόνες, ο ΟΑΣΑ και η τροχαία πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να απομακρύνουν τη συγκεκριμένη προεξοχή.

Το Τραμ στον Πειραιά: Ο Χριστόφορος γράφει σχετικά με την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά που παραδόθηκε πριν λίγες εβδομάδες:

«Το τραμ είναι το τελευταίο μέσο που έχει προτεραιότητα στους δρόμους με αποτέλεσμα οι συρμοί να μένουν ακινητοποιημένοι σε σημεία σχεδόν κάθε 50 μέτρα. Στην Γρηγορίου Λαμπράκη συγκεκριμένα, τα τραμ αναγκάζονται να σταματάνε σε ανηφόρες με απότομη κλίση αλλά μεταξύ των σταθμών Ευαγγελίστρια και Πλ. Δεληγιάννη το πρόβλημα είναι άλλο και εξίσου σημαντικό. Η γραμμή του τραμ δεν διαχωρίζεται με κανέναν τρόπο από το πεζοδρόμιο, το οποίο είναι και αρκετά στενό με αποτέλεσμα οι πεζοί να κινούνται συνεχώς πάνω στην γραμμή, με κίνδυνο να προκληθεί κάποιο σοβαρό ατύχημα, αναγκάζοντας τους οδηγούς να κινούνται με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες. Η στάση Ακτή Ποσειδώνος θα ήταν έτοιμη τέλη Δεκέμβρη ενώ 2 μήνες παραμένει ανενεργή χωρίς καμία εργασία να βρίσκεται σε εξέλιξη. Και τέλος η γραμμή 6 (Πικροδάφνη – Σύνταγμα) μάλλον έχει ξεχαστεί τελείως από την ΣΤΑΣΥ, η οποία έχει ξεχάσει να αλλάξει τους χάρτες εντός συρμών, μπερδεύοντας τους τουρίστες και τους επιβάτες που δεν χρησιμοποιούν το τραμ καθημερινά και έχει αφήσει τα δρομολόγια κυριολεκτικά στην μοίρα τους.»

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 111.846.420 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της Ο.Σ.Υ. Α.Ε.

Αποζημίωση σε ΚΤΕΛ για δρομολόγια: Στη δαπάνη ποσού 2.045.103,81 ευρώ προχώρησε ο ΟΑΣΑ που αφορά την 2.045.103,81 ευρώ που αφορά την προκαταβολή μηνιαίας αποζημίωσης Φεβρουαρίου 2022 προς τα ΚΤΕΛ που εκτελούν αστικά δρομολόγια. Το ποσό επιμερίζεται ως εξής: 1.198.824,01 ευρώ στα ΚΤΕΛ Αττικής, 570.449,28 ευρώ στα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 162.403,67 ευρώ στα ΚΤΕΛ Εύβοιας και 113.426,85 ευρώ στα ΚΤΕΛ Θηβών.

Συνεργασία ΟΑΣΑ – ΣΕΓΑΣ: Τον αγώνα του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας που θα διεξαχθεί στις 20 Μαρτίου αποφάσισε να υποστηρίξει ο ΟΑΣΑ μέσω της παροχής 1.000 εισιτηρίων 3 ημερών για τους αλλοδαπούς δρομείς και 1.000 εισιτηρίων 2 διαδρομών για τους 1.000 εθελοντές, συνολικού κόστους ς 5.990 ευρώ. Ως αντάλλαγμα, ο οργανισμός θα προβληθεί ως «Θεσμικός Συνεργάτης» της διοργάνωσης σε διάφορα μέσα.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση καταβολής ποσού 493.625,60 ευρώ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Ιανουάριο 2022

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*