Νέα παράταση ως τα μέσα Μαρτίου στο διαγωνισμό για τα νέα λεωφορεία

Papadakis Bros S.A.

Νέα παράταση, η πέμπτη κατά σειρά, δόθηκε στο διαγωνισμό για την προμήθεια 770 αστικών λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ εκκρεμούν ακόμα προσφυγές εταιρειών κατά των όρων του διαγωνισμού.

Με απόφασή του, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Ιωάννης Ξιφαράς έδωσε νέα παράταση στις ημερομηνίες του διαγωνισμού ως τα μέσα του Μαρτίου. Έτσι, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών παρατάθηκε ως τις 14 Μαρτίου 2022 (από τις 25 Φεβρουαρίου) και η απασφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 18 Μαρτίου 2022 (από 3 Μαρτίου).

Πριν από λίγες μέρες, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην απευθείας ανάθεση της σύμβασης «Παροχή Εξειδικευμένων Νομικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Νομικής Υποστήριξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατά τη Διενέργεια του Ανοιχτού Διαγωνισμού Ανανέωσης Στόλου Αστικών Οχημάτων για τις Μείζονες Περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης» σε δικηγορική εταιρεία αντί ποσού 72.540 ευρώ και με διάρκεια σύμβασης τους 6 μήνες.

Εν τω μεταξύ, εκκρεμούν και οι προσφυγές εταιρειών ενώπιον της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών κατά των όρων του διαγωνισμού, με το υπουργείο να επιθυμεί προφανώς πρώτα τη λήψη των αποφάσεων αυτών πριν προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Με αφορμή τη νέα παράταση, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρήστος Γιαννούλης έκαναν την εξής δήλωση:

Η πέμπτη -κατά σειρά- παράταση στην ημερομηνία υποβολής προσφορών για τον διαγωνισμό για τα 770 αστικά λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν έτυχε, «πέτυχε».

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής των απίστευτων συνωστισμών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εν μέσω πανδημίας, έχουν έναν και μόνο στόχο:

Την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.

Αφού, βεβαίως, θα έχουν κατασπαταλήσει ένα σωρό χρήματα για την ενοικίαση ακατάλληλων οχημάτων, που δεν λύνουν το πρόβλημα των συνωστισμών, αλλά ευνοούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρει βαριά ευθύνη.

Ακύρωσε, το καλοκαίρι του 2019, τον διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για 750 καινούρια λεωφορεία, από τα οποία τα 550 θα κυκλοφορούσαν ήδη στους δρόμους.

Αδρανεί και μεταθέτει την προμήθεια των νέων οχημάτων για το 2024 (και βλέπουμε), εμπαίζει μια ολόκληρη κοινωνία.

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 770 λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προκηρύχθηκε στις 8 Οκτωβρίου. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 8 Νοεμβρίου αλλά στη συνέχεια δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις ως τις 29 Νοεμβρίουως τις 10 Ιανουαρίου, ως τις 18 Ιανουαρίου, και ως τις 3 Μαρτίου.

Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε 5 τμήματα, ανάλογα με τον τύπο των λεωφορείων:

ΤΜΗΜΑ 1: Προμήθεια 100 απλών αστικών λεωφορείων 12m υβριδικής τεχνολογίας EURO VI, με δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση κατά 20 οχήματα κατά το στάδιο της κατακύρωσης  των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού

ΤΜΗΜΑ 2: Προμήθεια 200 απλών αστικών λεωφορείων 12m συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VI,

ΤΜΗΜΑ 3: Προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών λεωφορείων 18m συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VΙ

ΤΜΗΜΑ 4: Προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ.

ΤΜΗΜΑ 5: Προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ.

Ακολουθεί το χρονολόγιο των διαγωνισμών για τα νέα λεωφορεία (περιλαμβάνει μόνο επίσημες δηλώσεις):

2021

 • Δεκέμβριος: 3η παράταση ως τις 24 Ιανουαρίου
 • Νοέμβριος: 2η παράταση ως τις 14 Ιανουαρίου
 • Νοέμβριος: Κατατέθηκαν προσφυγές από εταιρείες
 • 29 Οκτωβρίου: Πρώτη παράταση στο διαγωνισμό ως τις 29 Νοεμβρίου
 • 20 Οκτωβρίου: Γ. Ξιφαράς: Τέλη 2022 ή το αργότερο αρχές 2023 τα πρώτα νέα λεωφορεία
 • 8 Οκτωβρίου: Στον αέρα ο διαγωνισμός για 770 λεωφορεία
 • 5 Απριλίου: Η δημόσια διαβούλευση πήρε παράταση ως τις 11 Απριλίου. Κεφαλογιάννης: Πριν το καλοκαίρι ο διαγωνισμός για τα 800 λεωφορεία.
 • 24 Μαρτίου: Καραμανλής: Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για το leasing. Δημοσιεύεται το πρακτικό του διαγωνισμού για leasing 293 λεωφορείων.
 • 12 Μαρτίου: Σε δημόσια διαβούλευση οι όροι για την προμήθεια 800 λεωφορείων. Εντός της χρονιάς και ο επόμενο διαγωνισμός για την προμήθεια 500 λεωφορείων.
 • 25 Φεβρουαρίου: Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναθέτει την κατάρτιση των προδιαγραφών για τα νέα λεωφορεία
 • 23 Φεβρουαρίου: Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφασίζει ότι κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης για το leasing – η ΟΣΥ καταθέτει αίτηση ανάκλησης της απόφασης
 • 20 Ιανουαρίου: Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για το leasing 300 λεωφορείων

2020

 • 12 Νοεμβρίου: Κεφαλογιάννης – Διαγωνισμός για 1.300 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ως τον Ιανουάριο, παράδοση των 300 λεωφορείων μέσω leasing ως τον Μάρτιο.
 • 5 Νοεμβρίου: Ι. Γκόλιας (πρόεδρος ΟΑΣΑ) – Προκήρυξη το Δεκέμβριο για 600 λεωφορεία για τις συγκοινωνίες της Αθήνας ΚΑΙ της Θεσσαλονίκης.
 • 12 Οκτωβρίου: Αθανασόπουλος (δ.σ. ΟΑΣΑ) – Προκήρυξη το Νοέμβριο για 250 Diesel Euro VΙ & 350 φυσικού αερίου. Θα ακολουθήσει διαγωνισμός για 400 ηλεκτρικά. (Ισχύει το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη)
 • 23 Σεπτεμβρίου: Προκήρυξη διαγωνισμού για leasing 300 λεωφορείων από ΟΣΥ, προθεσμία κατάθεσης προσφορών 30 Οκτωβρίου.
 • 12 Σεπτεμβρίου: Β. Ξυπολυτάς (πρόεδρος ΟΣΥ) – Μετά την προκήρυξη διαγωνισμού για 600 λεωφορεία ως το Νοέμβριο, θα ακολουθήσει διαγωνισμός για προμήθεια 400 ηλεκτρικών λεωφορείων
 • 9 Σεπτεμβρίου: Καραμανλής – προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing, παράδοση στις αρχές του 2021.
 • 7 Αυγούστου: Μητσοτάκης – 1000 λεωφορεία για την Αθήνα, διαγωνισμός για τα πρώτα 600 το Νοέμβριο, κυκλοφορία 300 εξ αυτών ως τα τέλη του 2021, προκήρυξη διαγωνισμού το Σεπτέμβριο για προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing.
 • 27 Μαΐου: Κ. Καραμανλής – 1000 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
 • 13 Μαΐου: Ν. Σταθόπουλος (Γ.Γ. Υποδομών) – προκήρυξη στα τέλη του φθινοπώρου, παράδοση στα τέλη του 2021
 • 9 Φεβρουαρίου: Κ. Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Ιούλιο (σε 4-5 μήνες), πάνω από 700 λεωφορεία, παράδοση σε 18 μήνες
 • 4 Φεβρουαρίου: Γ. Κεφαλογιάννης – 800 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
 • 21 Ιανουαρίου: Κ Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Απρίλιο (σε 3-4 μήνες), 700-800 λεωφορεία

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*