Τα Νέα του Σιδηρόδρομου: κινητικότητα στο Πάτρα – Πύργος και την επέκταση του Οδοντωτού, οι φύλακες των ισόπεδων διαβάσεων και το μουσείο-φάντασμα του ΟΣΕ

* * * Δεν έχουν τέλος τα ατυχήματα και οι βλάβες στο σιδηρόδρομο. Στην Πάτρα, διακόπηκαν τα δρομολόγια του Προαστιακού προς Κάτω Αχαΐα και Άγιο Ανδρέα μετά από εκτροχιασμό μηχανήματος συντήρησης του ΟΣΕ την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου. Την ίδια μέρα, η αμαξοστοιχία 83 στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Φλώρινα χτύπησε δέντρο που είχε πέσει στη γραμμή κοντά στη Βεγορίτιδα. Οι 25 επιβάτες, που ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν μετέβησαν στον προορισμό τους με λεωφορείο.

* * * Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα τα παράπονα των επιβατών για τις ακυρώσεις δρομολογίων στη γραμμή Φλώρινα – Θεσσαλονίκη – Φλώρινα και η απουσία επαρκούς αποζημίωσης για τα περιστατικά αυτά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και η εξαίρεση της ιδιωτικής εταιρείας για 3η φορά από τον ευρωπαϊκό Κανονισμό 1371/2007 για τα δικαιώματα των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών.

* * * Πήρε ΦΕΚ το έργο επέκτασης του Οδοντωτού προς την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, με υπογραφή Κώστα Σκρέκα και με τον χαρακτηρισμό ως «έργο Εθνικής Σημασίας». Η επέκταση θα είναι 5 χιλιόμετρα, ενώ παράλληλα τρέχει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υφιστάμενη γραμμή, η πρώτη που γίνεται από την λειτουργία του έργου το 1896. Η δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 17/2/2022.

* * * Θα διακοπούν για αρκετά χρόνια τα δρομολόγια του Προαστιακού της Πάτρας, όταν έρθει η ώρα για την επέκταση της σύγχρονης γραμμής ως το λιμάνι της Πάτρας. Εν τω μεταξύ ο δήμος έβγαλε ανακοίνωση απαντώντας σε δημοσίευμα που αφορά σε γεωλογικά ζητήματα του έργου.

* * * Στην ανάθεση υπηρεσιών Συμβούλου για την υποβοήθηση του ΟΣΕ στην σύνταξη μελέτης ανάλυσης κόστους οφέλους για το έργο «Α΄ Φάση Αναβάθμισης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Μεταξύ ΣΣ Κάτω Αχαΐας και ΣΣ Πύργου» προχώρησε ο ΟΣΕ. Το έργο της Σιδηροδρομικής Γραμμής Κάτω Αχαΐα – Πύργος, αποτελεί μέρος του συνολικότερου έργου σιδηροδρομικής διασύνδεσης μεταξύ της Πάτρας και του Πύργου, είναι προϋπολογισμού 48 εκατ.€ και συνολικού μήκους 77 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει την ανακαίνιση και αναβάθμιση της υπάρχουσας γραμμής που είναι ανενεργή μέχρι και τον Πύργο, και την ανακαίνιση των επτά σταθμών από την Κάτω Αχαΐα μέχρι τον Πύργο.

* * * Ένα έργο που συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τη λειτουργική σύνδεση των εγκαταστάσεων της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα με το Σιδηροδρομικό Σταθμό Οινόης και το Σιδηροδρομικό Δίκτυο του ΟΣΕ. Ήδη έχει κατατεθεί η σχετική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία προβλέπει την κατασκευή μίας νεας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 555 μέτρων.

* * * Μνημόνιο συνεργασίας για τη διερεύνηση της δυνατότητας πολεοδομικής οργάνωσης του Σιδηροδρομικού Σταθμού του ΟΣΕ στην Κατερίνη, συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ Α.Ε. Σπυρίδων Πατέρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε Περικλής Νικολάου. Το Μνημόνιο, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση μίας μεγάλης αστικής αναβάθμισης, η οποία αναμένεται να αλλάξει τη φυσιογνωμία σε μία ευρύτατη περιοχή της πόλης

* * * Τρεις ερωτήσεις σχετικές με το σιδηρόδρομο κατέθεσαν τις τελευταίες μέρες στη Βουλή βουλευτές της Ελληνικής Λύσης: για το χρονοδιάγραμμα και την τελική όδευση της επέκτασης του Προαστιακού προς το λιμάνι της Ραφήνας αλλά και τη πιθανότητα μελλοντικών επεκτάσεων της ίδιας γραμμής, για την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των φυλάκων ισόπεδων διαβάσεων (ΦΙΔ) του ΟΣΕ αντί για ανάθεση των σχετικών καθηκόντων σε εταιρείες σεκιούριτι, και για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών δρομολογίων ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου (κλάδεμα φυτών εκατέρωθεν των γραμμών), την ενίσχυση της ασφάλειας στους σταθμούς και την εκπαίδευση του προσωπικού για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ.

* * * Σε απάντηση προηγούμενης ερώτησης του κ. Βελόπουλου σχετικά με την επικινδυνότητα των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων της Βυρώνειας και της Λειβαδιάς του Δήμου Σιντικής Ν. Σερρών, ο ΟΣΕ σημειώνει πως οι βλάβες που παρατηρήθηκαν στις συγκεκριμένες διαβάσεις επισκευάστηκαν.

* * * Ερώτηση με θέμα «160 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) για την κάλυψη αναγκών φύλαξης ισόπεδων διαβάσεων και εγκαταστάσεων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.) Α.Ε., αφέθηκαν χωρίς σύμβαση και χωρίς εργασία» κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητώντας να μάθει αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις ή αν το έργο θα ανατεθεί σε εταιρείες σεκιούριτι.

* * * Στην έγκριση προϋπολογισμών του έτους 2022 για τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Όσον αφορά την εταιρεία Ο.Σ.Ε. Α.Ε., προβλέπονται έσοδα 259.492.823, ευρώ και έξοδα 253.212.823 ευρώ, με το ισοζύγιο να είναι θετικό κατά 6.280.000 ευρώ. Για την ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε. προϋπολογίζονται έσοδα ύψους 110.414.200 ευρώ και έξοδα 109.213.400 ευρώ, έχοντας πλεόνασμα ύψους 1.200.800 ευρώ

* * * Διαγωνισμό για την Εκποίηση Παλαιού και Αχρήστου Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού ΟΣΕ που είναι εναποτεθειμένο σε διάφορες θέσεις του Δικτύου, και συγκεκριμένα 121 οχήματα, προϋπολογιζόμενου απόβαρου περίπου 566.100 κιλών, ελάχιστης προϋπολογιζόμενης αξίας 154.432,08 ευρώ πραγματοποιεί ο ΟΣΕ. Το σίγουρο είναι πως ο παραπάνω αριθμός οχημάτων αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος όσων βαγονιών βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε διάφορα σημεία του δικτύου.

* * * Ένα νέο ενδιαφέρον εβδομαδιαίο ντοκιμαντέρ για την ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων προβάλει η ΕΡΤ μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ3. Ξεκινώντας από τη πρώτη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Αθήνας και Πειραιά τον 19ο αιώνα και συνεχίζοντας με την ανάπτυξη του σιδηρόδρομου σε όλη τη χώρα περιλαμβάνοντας και με συνεντεύξεις με πρώην και νυν σιδηροδρομικούς που μοιράζονται ιστορίες. Το πρώτο επεισόδιο, που επικεντρώνεται στην Αθήνα, περιλαμβάνει και κάποιες πολύ σπάνιες εικόνες (περισσότερα αύριο) μεταδόθηκε την περασμένη Τρίτη αλλά εμείς το είδαμε μέσω Ertflix.

* * * Το δεύτερο μισό του παραπάνω ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην ίδρυση της γραμμής των ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πειραιώς Αθηνών Πελοποννήσου) και περιλαμβάνει πλάνα από τον εγκαταλελειμμένο σταθμό Πελοποννήσου και το παλιό αμαξοστάσιο των ΣΠΑΠ στην Λεύκα όπου και αναμένεται να λειτουργήσει το σιδηροδρομικό μουσείο του ΟΣΕ. Ο εκπρόσωπος του οργανισμού επιβεβαίωσε αυτό που ξέραμε, λέγοντας κατά λέξη «σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγκέντρωσης του μουσειακού υλικού […] ώστε μετά τις απαραίτητες εργασίες να αποτελέσει το νέο εθνικό σιδηροδρομικό μουσείο του ΟΣΕ». Λεπτομέρεια: το «μουσείο» εγκαινιάστηκε στις 28 Μαΐου 2019 από τον τότε υπουργό Χρήστο Σπίρτζη.

* * * Με αφορμή την κατάρρευση του ιστορικού κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγιόφυλλου στο 18χλμ. Καλαμπάκας Οξύνειας ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Οξύνειας κάνει μια μικρή αναδρομή στην ενδιαφέρουσα και άγνωστη για το ευρύ κοινό ιστορία.

* * * Σερβία: Δοκιμαστικά δρομολόγια σε νέα γραμμή υψηλών ταχυτήτων με ανώτατο όριο τα 200 χλμ/ώρα // Σαουδική Αραβία: Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να διπλασιάσει το μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου // Καναδάς: Ξεκίνησε η παράδοση 24 διώροφων βαγονιών κινεζικής κατασκευής // Ε.Ε.: Το Trans-Europe Express 2.0 φιλοδοξεί να ενώσει την Ευρώπη

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*