Τα νέα του σιδηρόδρομου: μαχαίρι στα δρομολόγια χωρίς αιτιολόγηση, διάλογο για τη σιδηροδρομική γραμμή ζητούν στην Πάτρα, αλληλεγγύη στην Ουκρανία από σιδηροδρομικούς

* * * Το μπαράζ καταργήσεων δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε όλη την Ελλάδα που είδαμε τις τελευταίες μέρες, προκαλεί ερωτηματικά για τους λόγους για τους οποίους οι ιθύνοντες της εταιρείας επιλέγουν να μη δικαιολογούν την αναστολή των δρομολογίων στο επιβατικό κοινό, ρισκάροντας την (ακόμα μεγαλύτερη) βλάβη που προκαλείται στην εικόνα της εταιρείας και στο σιδηρόδρομο γενικότερα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι αυτονόητο ότι η νέα σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας ανάμεσα στο δημόσιο και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (η λεγόμενη «σύμβαση για τις άγονες γραμμές»), η υπογραφή της οποίας αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερα (αν δεν δοθεί νέα παράταση), θα προβλέπει την υποχρέωση της ιδιωτικής εταιρείας να δικαιολογεί δημόσια την κάθε κατάργηση δρομολογίου έτσι ώστε οι επιβάτες να γνωρίζουν ποιος φέρει την ευθύνη. 

* * * Οι Σύλλογοι Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων και Καρδίτσας ζητούν τη δρομολόγηση πρωινών δρομολογίων από τη Δυτική Θεσσαλία προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας πως οι ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει ανταπροκριθεί στα αιτήματά τους.

* * * Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με νέα επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ζητά συνάντηση, εκ μέρους του Δήμου και των φορέων της Πάτρας, σχετικά με την ολοκλήρωση κατασκευής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής και τον τρόπο διέλευσής της από τον αστικό ιστό της πόλης

* * * Τη στήριξη του νότιου κλάδου του Προαστιακού Πάτρας με την προσθήκη επιπλέον δρομολογίων ζητούν με ανακοίνωσή τους οι «Φίλοι Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πάτρας – Ένωση πολιτών».

* * * Εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για το έργο της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Λάρισα – Βόλος σύμφωνα με έγγραφο της ΕΡΓΟΣΕ που έφτασε στη Βουλή ως απάντηση σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με άλλο έγγραφο από τον ΟΣΕ, η νέα σιδηροδρομική σύνδεση από τον ΣΣ Λατομείου με το αεροδρόμιο Αγχιάλου και τον Αλμυρό, για την οποία ρώτησαν οι βουλευτές δεν ανήκει στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών ΔΕΔ-Μ, επομένως δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο πακέτο έργων 4 δις. της ΕΡΓΟΣΕ. Η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε φάση ανάθεσης.

* * * Τη διάσωση και αξιοποίηση των σιδηροδρομικών σταθμών σε Ανεμοδούρι, Λεοντάρι, Ρούτσι και Λεύκτρο Μεγαλόπολης ζητά η Ένωση των Πατριωτικών Σωματείων των Φαλαισιωτών Αρκαδίας μέσω επιστολής της προς τη διοίκηση του ΟΣΕ.

* * * Υπεγράφη χτες η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, (το λεγόμενο Θριάσιο Ι), δηλαδή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα, από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Πρόκειται για ένα εμπορευματικό κέντρο 240.000 τ.μ., σε συνολική έκταση 2.000 στρεμμάτων, με αποθήκες ξηρού και ψυχόμενου φορτίου, χώρους γραφείων, χώρους τελωνείου και στάθμευσης αυτοκινήτων και φορτηγών αλλά και με σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές, τις οποίες θα κατασκευάσει επίσης ο παραχωρησιούχος, ώστε να συνδεθεί το Κέντρο με την εθνική σιδηροδρομική υποδομή.

* * * Μέχρι τις 28 Ιουνίου αναμένεται να κατατεθούν προσφορές για την τριακονταετή παραχώρηση της έκτασης εμβαδού 1.450 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου έχουν αναπτυχθεί εμπορευματικός σιδηροδρομικός σταθμός και σταθμός διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ), έργο που είναι γνωστό ως Θριάσιο ΙΙ.

* * * Έως τον Ιούνιο του 2024 θα πρέπει, τελικά, να πραγματοποιηθεί η πλήρης εφαρμογή του εταιρικού μετασχηματισμού ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ, μέσα από την παρακολούθηση υλοποίησης της σχετικής Δράσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

* * * Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έλαβε πρωτοβουλία για την παρακράτηση 3 ευρώ από το μισθό όλων των εργαζόμενων στο σιδηρόδρομο (εφόσον οι ίδιοι συναινούν), με σκοπό την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και αποστολή τους μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία, ως ένδειξη αλληλεγγύης για το δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο λαό της χώρας.

* * * Μήνυμα σχετικά με τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων» που προβάλει η ΕΡΤ και είναι διαθέσιμη και μέσω της πλατφόρμας Ertflix μάς έστειλε αναγνώστρια σημειώνοντας πως «βλέπουμε με τι προοπτικές ξεκίνησαν οι σιδηρόδρομοι στην Ελλάδα (αν όχι από άποψη πυκνών δρομολογίων αλλά τουλάχιστον από άποψη προορισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό) και σε τι κατάσταση έχουμε υποπέσει στις μέρες μας».

* * * Ουκρανία: Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πάρει τα τρένα για να ξεφύγουν από τον πόλεμο – 33 σιδηροδρομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να τους βοηθήσουν // Φινλανδία: Η Φινλανδία διέκοψε τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ρωσίας με την Ε.Ε. // Σερβία: Άνοιξε η αναβαθμισμένη γραμμή υψηλών ταχυτήτων Βελιγράδι – Νόβι Σαντ στην οποία τα τρένα θα κινούνται με ταχύτητες 200 χλμ/ώρα.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*