Οι ειδήσεις της Παρασκευής: παραμένουν «κρυφά» τα πορίσματα για τις φωτιές στα λεωφορεία, βιασύνη για την επέκταση του Μετρό στο Ίλιον

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Επέκταση γραμμής 2 Μετρό: Ενδεχομένως και πριν το τέλος του 2022 θα είναι έτοιμη να δημοπρατηθεί η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη προς το Ίλιον με τρεις σταθμούς (Παλατιανή, Ίλιον, «Άγιος Νικόλαος») δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε αυτή την εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου με δημάρχους της Δυτικής Αθήνας. Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο υφυπουργός Υποδομών κ. Καραγιάννης, στόχος είναι ως το τέλος της χρονιάς να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Πρόκειται πάντως για το μοναδικό σχεδιαζόμενο έργο Μετρό για το οποίο έχει ανακοινωθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη δημοπράτησή του.

Διαγωνισμός για νέα λεωφορεία: 650 στην καλύτερη περίπτωση, και όχι 770, αναμένεται να είναι τελικά τα νέα λεωφορεία που θα αποκτήσουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη μέσω του μεγάλου διαγωνισμού, αφού σύμφωνα με πληροφορίες δεν κατατέθηκαν προσφορές για το τμήμα του διαγωνισμού που αφορά την προμήθεια 100+20 υβριδικών 12μετρων λεωφορείων. Δεδομένου του ότι ακόμα εκκρεμούν προσφυγές από εταιρείες κατά του διαγωνισμού, το βέβαιο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στη σύσταση επιτροπής αξιολόγησης ενστάσεων για το διαγωνισμό αλλά και επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής της σύμβασης.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Δύο πυρκαγιές σε λεωφορεία σε μία βδομάδα: Απορίες προκάλεσε, η ανακοίνωση της ΟΣΥ, μετά την πυρκαγιά σε λεωφορείο στο Ελ. Βενιζέλος την περασμένη εβδομάδα, η οποία έκανε λόγω για «πρωτόγνωρο» και «εξαιρετικά σπάνιο» συμβάν. Ακόμα κι αν εξαιρεθούν οι πυρκαγιές σε λεωφορεία που ανήκουν στα ΚΤΕΛ ή άλλα σοβαρά περιστατικά με καπνούς αλλά όχι φλόγες, δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή λέξεων τι στιγμή που όλοι θυμούνται πολλά ανάλογα περιστατικά στο (όχι και τόσο μακρινό) παρελθόν. Η δε πυρκαγιά σε λεωφορείο στον Πειραιά μόλις 6 μέρες αργότερα, ήρθε να «ακυρώσει» τα λεγόμενα της εταιρείας.

Και πάλι «κρυφά» πορίσματα: Κατόπιν των δύο περιστατικών, η ΟΣΥ προχώρησε στη σύσταση δύο επιτροπών για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών (αφού δεν υπάρχει κάποιο ανεξάρτητο όργανο για το σκοπό αυτό). Το πόρισμα για τη φωτιά στο αεροδρόμιο αναμένεται μέχρι και σήμερα, ενώ αυτό για τη φωτιά στο λεωφορείο της Mercedes στον Πειραιά μέχρι την άλλη Παρασκευή. Για ακόμα μία φορά, το Athens Transport καλεί την ΟΣΥ να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα αυτά αφού οι επιβάτες αλλά και όλοι οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τι πήγε στραβά.

Εταιρικά τηλέφωνα: Την παροχή συνδέσεων κινητής τηλεφωνία σε εργαζόμενους του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στην ΣΤΑΣΥ, θα δοθούν 293 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, με την ανώτατη μηνιαία δαπάνη προ ΦΠΑ να ποικίλει από 4,60 ευρώ για μηχανικούς, εργοδηγούς κ.λπ. μέχρι και 40,86 ευρώ για τον διευθύνοντα σύμβουλο καθώς και 4 συνδέσεις web sms αντί ποσού 144 ευρώ το μήνα. Για τον ΟΑΣΑ προβλέπεται να δοθούν 60 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας με την ανώτατη μηνιαία δαπάνη προ ΦΠΑ να ποικίλει από 7,5 έως και 60 ευρώ το μήνα.

Συμμετοχή ΟΑΣΑ σε εταιρεία: Στην Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία «Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων» θα συμμετάσχει ο ΟΑΣΑ, με το Δ.Σ. του οργανισμού να εγκρίνει την καταβολή 71.500 ευρώ για τη συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Πρόκειται για εταιρεία που ιδρύθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών ως ένα cluster φορέων «για την υποστήριξη και την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της τεχνικής επάρκειας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Ενέργειας αλλά και της βιωσιμότητας – βασικούς πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας».

Αξιοποίηση περιουσίας ΣΤΑΣΥ: Την εκπόνηση μελέτης για τον προσδιορισμό της αξίας λόγω χρήσης (value in use) των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΣΤΑΣΥ προωθεί η ΣΤΑΣΥ με προϋπολογισμό 29.000 ευρώ. Επίσης, πρόκειται να αναθέσει σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων και την εκπόνηση μελέτης εκτίμησης επενδυτικών ακινήτων ΣΤΑΣΥ με προϋπολογισμό 15.000 ευρώ. Σημειώνεται τέλος ότι πριν λίγες μέρες, η ΣΤΑΣΥ προχώρησε στη μίσθωση ακάλυπτων ακινήτων χώρων ιδιοκτησίας ΟΣΥ στην πλατεία Αττικής για το 2022, αντί συνολικού ποσού 14.633,72 ευρώ.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Ανάθεση σε εταιρεία υπηρεσιών Νομικής Υποστήριξης του ΟΑΣΑ για το έργο «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Εγκατάσταση, Υποστήριξη Λειτουργίας, Συντήρηση και Τεχνική Διαχείριση ενός ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου για τις εταιρείες του Ομίλου Ο.Α.Σ.Α. με ΣΔΙΤ», έως 31.12.2022 αντί ποσού έως 26.600 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
  • Δαπάνη ύψους 7.736,36 που αφορά υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας ΑΣΣΚ (ηλεκτρονικού εισιτηρίου) γραμμής 3 Μετρό, μηνός Φεβρουαρίου 2022.

  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού τριών εργαζόμενων λόγω μετάταξης

  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού ενός οδηγού λόγω μετάταξής του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*